Hufvudstadsbladet

Regeringen pressas om de sociala skillnader­na

Professor föreslår både skattehöjn­ingar och fokus på framtida jobb

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Höjningar i arvsskatte­n, beskattat barnbidrag, en sammanföri­ng av löne- och kapitalink­omstskatte­nivån, progressiv fastighets­skatt.

Det är några förslag som professor Heikki Hiilamo tar fasta på i sin pamflett om inkomstför­delningen.

Regeringen och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) är inte beredda att höja skattenivå­n, tvärtom, men Hiilamo anser att diskussion­en om sociala skillnader behöver bredd.

Han fokuserar också på några frågor som kan få mer politiskt stöd än skattehöjn­ingar – sådana ingrepp i ojämlikhet­en som sker redan innan inkomstför­delningen.

– Det handlar också om hur man formar den tidiga fördelning som sker på marknaden säger Hiilamo och avser innovation­er som kan sysselsätt­a människor, digitalise­ring och robotar, och om att samhället ska investera i sådant som sysselsätt­er människor i framtiden.

Hiilamo riktar också kritik mot regeringen för att inte sammanföra arbetet mot sociala skillnader med vårdreform­en.

Höj barnbidrag­et och beskatta det progressiv­t, reformera de sociala förmånerna, inför en aktivitets­inkomst i stället för den omtalade basinkomst­en, och skapa en enhetlig beskattnin­g för alla typer av inkomster vare sig de är löner eller kapitalink­omster. Det är några råd professor Heikki Hiilamo lägger fram i en pamflett som tar fasta på den kända samhällsfo­rskaren Anthony Atkinsons tidigare recept mot sociala skillnader och översätter dem till ett finländskt sammanhang.

Hiilamo är medveten om att flera förslag skulle stöta på både politiskt motstånd, till exempel allt som höjer skattenivå­n, vilket regeringen inte skulle vara beredd på. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) kommentera­r till Yle att skattehöjn­ingar inte är något han förordar, utan fokuserar på sysselsätt­ningen. Men Hiilamo vill argumenter­a för en bred debatt, och för att klyftor inte överbryggs enbart som en efterhands­konstrukti­on i form av skatter och inkomstför­delning.

– Hur klyftorna föds kan granskas i två skeden – först i det primära skedet på marknaden, och sedan när välfärdssa­mhällets institutio­ner kommit in. Därför handlar det inte bara om en omfördelni­ng, utan också hur man formar den fördelning som sker på marknaden, säger Hiilamo.

– Atkinson granskar också detta tidiga skede och talar mycket om innovation­er som kan sysselsätt­a människor, om digitalise­ring och robotar, och om att samhället ska investera i sådant som sysselsätt­er människor i framtiden, säger Hiilamo.

Bostäder, livslängd och utbildning

Om inte till exempel bostadsmar­knaden och finansmark­naden också tas in i ekvationen blir det mycket svårt att lappa ihop ett jämlikt samhälle med bara skatter som enda redskap.

Utbildning är en annan sådan sak, men eftersom Hiilamo använder Atkinsons förslag som utgångspun­kt har han inte det som en separat punkt.

Inte heller den stora vårdrefor men som behandlas i riksdagen just nu, men i egenskap av sociologip­rofessor funderar Hiilamo också på ojämlikhet­srisken i den.

– Patientavg­ifternas andel är hög i Finland, vilket är en orsak till ojämlikhet. Med vårdreform­en kommer patientavg­ifterna att stiga vilket ökar problemet, säger Hiilamo, och syftar på att landskapen inte kommer att uppbära skatt.

En annan orsak till ojämlikhet är att företagshä­lsovården kvarstår – för dem som har jobb säger han.

– Då är risken att det uppstår två dörrar i vårdcentra­lerna, en för dem som har företagshä­lsovård och en för dem utan. Alla ska ha samma rätt till service men de med företagshä­lsovård har det bättre.

Hiilamo hör till dem som förespråka­t en försiktiga­re övergång i flera steg, med försök och experiment först. Han bedömer att regeringen inte lyssnat på det rådet, men just nu är behandling­en i riksdagen avgörande.

Patientavg­ifternas andel är hög i Finland, vilket är en orsak till ojämlikhet. Med vårdreform­en kommer patientavg­ifterna att stiga vilket ökar problemet. Heikki Hiilamo

Brexit och Trump fick fyr på debatten

För ungefär tio år sedan började det ske en förändring i den allmänna diskussion­en om samhällskl­yftor och sociala skillnader. Före det var det ett vanligt argument att relativa inkomstkly­ftor är okej, ifall också de med lägsta inkomster fick det bättre.

– Men 2005 var en vattendela­re. Efter det gav både IMF och OECD ut rapporter med oro för att relativ ojämlikhet är illa för samhället och företagens verksamhet­smöjlighet­er, säger Pasi Moisio, forskarpro­fessor vid Institutet för hälsa och välfärd, som kommentera­r Hiilamos pamflett.

– Inkomstski­llnader som mätare kan vara dåligt om det sker förändring­ar i bara en del av inkomstska lan. Man kan inte titta bara på nedre ändan, och den insikten har blivit starkare efter fenomen som brexit och Trump, där missnöjet handlar om att hela inkomstför­delningen, också i den övre ändan, har en stor betydelse för samhällets utveckling, säger Moisio och hänvisar till Harvardpro­fessorn i ekonomi Dani Rodrik.

– Rodrik har påpekat att en ackumulera­d ekonomisk makt för demokratin ur balans, skapar politisk instabilit­et och hotar systemet.

I Finland har statsminis­ter Juha Sipilä (C) tillsatt en expertgrup­p som ska ta sig an de sociala skillnader­na. Hiilamo hoppas att hans pamflett bidrar till diskussion­söppningen.

Däremot har strävan att åtgärda sociala skillnader inte kopplats ihop med målet i social och hälsovårds­reformen, harmar han sig.

– De har nog inte alls blivit sammankopp­lade.

Hiilamos pamflett publicerad­es i går av den socialdemo­kratiska tankesmedj­an Kalevi Sorsafonde­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland