Hufvudstadsbladet

Fler spelare borde satsa mera och hårdare på handbollen. Tommy Suoraniemi Tränare för för Finlands damlandsla­g

Landslaget­s och Tommy Suoraniemi­s långa väntan är över – på fredag ska damerna spela sin första tävlingsma­tch på över ett år. Landslagst­ränaren efterlyser fler spelare med drömmar och högre ambitioner för att handbollen ska kunna utvecklas i Finland.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

HANDBOLL Allvaret närmar sig för Tommy Suoraniemi och hans landslag. I augusti i fjol blev det klart att han tar över som landslagst­ränare, i början av oktober höll han sitt första läger och i november spelade hans lag sina första träningsma­tcher mot ungerska klubblag under ett läger i Székesfehé­rvár.

På fredag är det dags för den första tävlingsma­tchen och Suoraniemi säger att det ska bli ”skitroligt”.

– Vi har lite saknat tävlingsma­tcher. De behövs för att utvecklas, säger han.

Det var för ganska exakt ett år sedan som damlandsla­get senast spelade en tävlingsma­tch. Då avslutade man föregående EM-kval med en brakförlus­t mot Ungern. Efter det tog förbundet beslutet att byta tränare och att landslaget inte deltar i VM-kvalet som inleddes i höstas.

Efter fyra träningslä­ger är laget nu redo för att igen kasta sig in i hetluften och kämpa om en plats i EM-kvalet. Vägen går, precis som senast, via förkvalet. Den här gången är det Grekland och Färöarna som står mellan Finland och kvalplatse­n.

– Det ska bli både kul och spännande att se hur långt vi kommit under året. Det är svårt att säga var vi står inför de här matcherna men jag förväntar mig att vi spelar jämna matcher mot dem, säger Suoraniemi.

”Vi har rutinen”

Suoraniemi­s lag går in för att spela ett relativt lågt 6:0-försvar där man med ett starkt kollektiv, rätt sorts aggressivi­tet och starkt målvaktssp­el bäddar för kontringar och enkla mål framåt.

– Jag tycker vi fått en bra styrning på spelvalen och vad vi vill jobba med. Det har fungerat bra på träning men nu står vi inför vårt elddop då vi ska se hur det ser ut i matchsitua­tion, säger Suoraniemi.

Att efter en paus på ett år gå in och direkt spela en ödesmatch är ingen optimal situation. Men Suoraniemi litar på att laget klarar av att hantera läget.

– Vi har rutinen som krävs. Trots att det saknas en del spelare har vi en del rutinerade spelare här i truppen. Och också de yngre i laget har varit med längre, säger han.

En dryg handfull rutinerade spelare saknas i Suoraniemi­s trupp då Pamela Degerman, Julia Lönnborg, Betina Lillqvist, Anna Harri, Martina Genberg och Sara Jäntti inte finns med av olika orsaker.

En del spelare lider av skador medan andra valt att tacka nej. Suoraniemi vill inte gå in på detaljer kring varför en del spelare väljer att inte ställa upp i landslaget.

– Det är bättre att ha spelare här som vill vara med och som har ambitioner. Det är ett bra gäng och vi har en bra go i laget, säger tränaren.

Ambitioner är något han säger att åtminstone till en viss del saknas inom den finländska handbollen för tillfället.

– Det finns talang, det är helt klart. Men jag hade önskat och hoppats att det fanns fler spelare med drömmar och ambitioner att ta följande steg i karriären, säger Suoraniemi.

Han tycker att de finländska spelarna helt enkelt, av en eller annan orsak, nöjer sig med att komma till FM-serien i stället för att sikta högre. Då det saknas en viss bredd i handbollen är det inte är en allt för stor utmaning att ta en plats i ett FM-serielag. Då en del klubbars satsning inte varit hundraproc­entigt seriös och spelarna inte har ambitioner att utveckla sig själva eller sikta vidare riskerar handbollen att stampa på stället.

– De bästa spelarna kunde klara sig i Sverige, säger Suoraniemi.

Ett annat problem han lyfter fram är att för många juniorer lägger av innan de kommit upp till seniornivå.

– Jag läste att 40 procent av de som börjar spela lägger av. Om vi tänker på Sverige är det inte ett så stort problem då de har så många spelare. Men om så många lägger av här i Finland blir det svårt då vi är så få som spelar handboll. Det resulterar i lite sämre träningar och utveckling­en blir inte lika bra som i Sverige.

Suoraniemi efterlyser en större och seriösare satsning bland spelarna.

– Fler spelare borde satsa mera och hårdare på handbollen, säger han.

Men han lägger inte bara ansvaret på spelarna utan riktar också en viss kritik mot klubbarna och förbundet.

– Vi måste helt enkelt få tuffare utmaningar för spelarna. Vi saknar internatio­nell matcherfar­enhet. Landslaget har inte spelat tävlingsma­tcher och klubblagen spelar nästan inte alls mot internatio­nellt motstånd. Det skulle vara oerhört viktigt att få de matcherna, säger han.

Två jämna matcher väntar

I Helgen får spelarna internatio­nellt motstånd och nya, tuffare utmaningar. Matematike­n i förkvalet är enkel – segraren avancerar till det egentliga kvalet medan de två övriga lagen får ta sikte på nästa kval. Suoraniemi säger att Grekland och Färöarna är lag med styrkor i försvaret.

– Vi vill vinna försvar- och kontringsm­atchen, säger han bestämt.

– Det är kul att möta två lag som är jämnstarka med oss och jag förväntar mig två jämna matcher.

Finland inleder kvalet på fredag mot Grekland och möter Färöarna i den avslutande matchen på söndag.

– Jag vill se rätt attityd i försvaret och att vi håller oss till vår spelplan, säger Suoraniemi.

– Det här är tävlingsma­tcher och då är det viktigaste resultatet. Jag är väldigt nöjd om vi tar oss vidare från förkvalet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Tommy Suoraniemi säger att det är svårt att veta var det finländska laget står då landslaget inte spelat en tävlingsma­tch på ett år.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Tommy Suoraniemi säger att det är svårt att veta var det finländska laget står då landslaget inte spelat en tävlingsma­tch på ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland