Hufvudstadsbladet

Världsliga­n nästa för volleyboll­herrar

Volleyboll Från Tjeckien via Korea till Helsingfor­s. Herrarnas volleyboll­andslag spelar torsdag, fredag och lördag Världsliga på hemmaplan under en intensiv försommar. Nya spelare körs in i laget samtidigt som det är viktigt att nå resultat.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

När Världsliga­n kör i gång på Hartwallar­enan i Helsingfor­s på torsdag möter Finland Slovakien, en bekant motståndar­e som de finländska herrarna i allmänhet spelat mycket jämna matcher med. Slovakien ligger efter ligans första omgång etta i gruppen, landet har tre segrar på lika många matcher.

Landslaget­s chefsträna­re Tuomas Sammelvuo konstatera­r att hans lag var rätt trött efter kvalturner­ingen i Tjeckien där Finland knep en plats i VM nästa år.

– Efter den avgörande matchen mot Tjeckien i Karlovy Vary för knappa två veckor sedan då var och en i laget gett sitt allt och lite till kändes det ganska tomt för många. Men Världsliga­n i Korea kom tätt inpå, laget samlade sig bra och ligan gav oss dessutom möjlighet att köra in nya spelare i laget, säger Sammelvuo.

I det lag som nu spelar Världsliga saknas fem av spelarna från VMkvalet. Passaren Mikko Esko som gjorde comeback i landslaget i Tjeckien, Antti Siltala, OlliPekka Ojansivu, Niklas Seppänen och Markus Kaurto som skadade vristen i Karlovy Vary. Urpo Sivula som till och från känt av en skada i benet spelar däremot i Helsingfor­s i helgen.

Att många kända namn saknas ger nya spelare en möjlighet att visa vad de går för. Världsliga­n ger en möjlighet att pröva nya laguppstäl­lningar och ge yngre spelare viktig tid på planen, understryk­er Sammelvuo. Laget kan dessutom spela utan press på sig att vinna, även om Sammelvuo inte vill tala om press i något som helst läge. Det är viktigt att spelarring­en utvidgas, påpekar han. Nya spelare får hjälp av de äldre, men ger dem samtidigt energi och entusiasm.

– Det vi gör i landslaget är ett långsiktig­t arbete. Vi jobbar inte bara med spelandet, vi tror på oss själva och vi njuter av framgångar­na tillsamman­s. Men vi njuter inte för mycket, ler Sammelvuo.

Jämna matcher

I Helsingfor­s möter Finland förutom Slovakien också Kina och Australien. Båda länderna har en lång tradition av stora mästerskap, men ingetdera är ännu klart för VM nästa år. Finland har spelat jämna matcher mot båda länderna de senaste åren. Kina vann två matcher i Världsliga­ns första turnering och Australien en.

Finland tog i turneringe­n i Korea bara en poäng efter att ha lyckats vinna två set mot Korea. Landsla get är ändå tills vidare utan segrar.

– Standarden i världen blir bättre och bättre hela tiden, ska vi vinna matcher måste vi spela på topp, säger Sammelvuo.

Försommare­ns program har ändå varit tufft. Efter kvalturner­ingen i Tjeckien var laget inte hemma många timmar innan det bar av till Seoul. Tre matcher på lika många dagar där och så hem till Helsingfor­s, dit laget anlände i måndags med en tidsskilln­ad på sex timmar att ta igen.

– Matchprogr­ammen hör till det vi inte kan påverka så det är ingen idé att klaga, säger Sammelvuo.

Siirilä till Italien

Det är nu första gången Världsliga­n i volleyboll spelas på en så stor arena som Hartwallar­enan. En del av publiken kommer från juniorerna­s storturner­ing Power cup som under slutet av veckan spelas i Vanda.

Redan i går fick volleyboll­juniorer an möjlighet att bolla med landslagsh­errarna i sporthalle­n i Tölö. En av dem som visade sitt kunnande i Tölö var mittspelar­en Tommi Siirilä som precis slutit ett avtal med den italienska toppklubbe­n Perugia. Han flyttar dit efter ett år i franska Ajaccio. Själv säger Siirilä att det här året inte kunnat gå bättre än det gjort för honom.

– Jag har gått framåt som spelare, men det har inte varit några jättekliv utan ett målmedvete­t, långsiktig­t arbete, säger han.

Siirilä gjorde sitt stora genombrott som mittblocka­re i landslaget förra säsongen efter att ha hängt med som reserv i landslaget i flera år. Det gäller bara att vara tålmodig och orka jobba även om det inte alltid känns så roligt att inte ens få klä på sig landslagst­röjan, konstatera­r han.

Hemmapubli­ken lovar han en bra turnering.

– Vi ska spela bättre än i Korea, säger han.

Världsliga­n fortsätter för Finlands del före midsommar i Egypten, men sedan blir det en längre paus innan det är dags för EM i Polen i augusti.

– EM blir ett nytt projekt efter sommarvila­n, konstatera­r Sammelvuo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? FöREBILD. Tommi Siirilä flyttar i höst från Frankrike till den italienska toppklubbe­n Perugia och han är medveten om att kampen om speltid där blir hård. Många av juniorerna i Tölö sporthall drömmer om att gå samma väg.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN FöREBILD. Tommi Siirilä flyttar i höst från Frankrike till den italienska toppklubbe­n Perugia och han är medveten om att kampen om speltid där blir hård. Många av juniorerna i Tölö sporthall drömmer om att gå samma väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland