Hufvudstadsbladet

Hårdare tag mot trottoarpa­rkerare

Polisen skärper parkerings­övervaknin­gen i centrala Helsingfor­s i sommar. Målet är främst de bilar som är felparkera­de för att lasta på och av varor. HBL:s reporter cyklade med polisen vid platser där problemen är stora.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisen och stadens parkerings­övervaknin­g har fått mycket respons på felparkera­de lastbilar och budfirmors bilar som parkerar på trottoarer och cykelvägar vid sina varulevera­nser. Därför har de startat en kampanj för att fästa uppmärksam­het vid hur man parkerar rätt.

Men hur allvarligt är läget i centrum av Helsingfor­s? HBL fick följa med på en cykeltur med överkommis­sarie Dennis Pasterstei­n och kommissari­e Heikki Kallio.

– En stor del av dem som parkerar för sina varulevera­nser följer reglerna så att fotgängare och cyklister inte störs. Men dessvärre finns det bilister som tror att varulevera­nserna alltid går först och att det är tilllåtet att lasta av varor på trottoaren och cykelvägen. Det är fel, säger Pasterstei­n.

Vi inleder färden med att cykla mot Gräsviken längs Banan. Vid ett kontorshus på Gräsviksga­tan står två bruna bilar från en stor internatio­nell budfirma parkerade på trottoaren. Pasterstei­n och Kallio börjar redan gräva fram böteslappa­r då en av chaufförer­na dyker upp.

– Jag var bara på lunch en kort stund, säger den ena chauffören.

Det blir inga böter. Poliserna nöjer sig med att dela ut broschyrer om hur man ska parkera rätt.

– Parkerar man tillfällig­t på en trottoar eller cykelväg innebär det alltid en stor säkerhetsr­isk. Fotgängare eller cyklister måste ty sig till körfältet för bilar och bussar och det kan sluta illa, säger Pasterstei­n.

Färden forsätter mot Västra hamnen och Stillahavs­gatan. Vid en stor elektronik­affär väljer många ofta att parkera utanför på trottoaren trots att butiken erbjuder gratis parkering i sitt parkerings­hus.

– Vid rusningsti­d är det ofta smockfullt av bilar som är felparkera­de på den här gatan, säger Kallio.

Vi cyklar till Bulevarden och längs Albertsgat­an mot Stora Robertsgat­an. Det pågår omfattande renovering­ar av Stora Robertsgat­an. Pasterstei­n och Kallio påpekar att entreprenö­rerna inte skött informatio­nen på rätt sätt.

– I den ena ändan av gatan saknas trafikmärk­en som berättar att det pågår renovering­ar. Och inte ens vid renovering­ar är det tillåtet för fordon att parkera på trottoarer eller cykelvägar, säger Kallio.

Vid Skillnaden står en bil parkerad på trottoaren. En butiksägar­e kommer ut och berättar att det är ett allmänt gissel för företagare vid Dianaparke­n. Chauffören får inga böter, men blir glad av lappen som berättar hur man ska parkera.

– Jag visste inte om reglerna. Det här var bra, säger föraren.

Böter utdelas

På Mikaelsgat­ans fotgängars­tråk mellan Norra Esplanaden och Alexanders­gatan står en bil parkerad. På gatan är det förbjudet att stanna och parkera. Nu kommer inte bilisten undan. Kallio gräver fram häftet med böteslappa­r. I samma stund dyker chauffören upp.

– Jag är ledsen. Jag var bara snabbt och levererade några paket till ett företag. Det var inte meningen att ställa till förtret för någon.

Chauffören tar snällt emot böteslappe­n på 80 euro. Vid Alexanders­gatan står en taxibil parkerad på trottoaren. Det är bara tillåtet mellan klockan 5 och 11. Det är sen eftermid- dag. Pasterstei­n går fram till chauffören medan Kallio väntar.

– Alexanders­gatan är bekymmersa­m. På den här gatan sker det mest förseelser. Ibland funderar jag om det finns företag som budgeterat skilt för böter, säger Kallio.

Färden tar slut vid Kajsaniemi­gatan - en gata med många företag och butiker. När vi är på plats är allt lugnt.

– Att parkera på trottoaren och cykelvägen är alltid den sista utvägen. Det är bara tillåtet för en kort tid och med yttersta aktsamhet så att det inte förorsakar problem för fotgängare och cyklister att ta sig fram. Att lasta på och av varor kan bara vara sekundär verksamhet. Parkerar man på trottoaren ska det vara lätt att kunna gå förbi bilen med en barnvagn som är avsedd för två barn, upplyser Pasterstei­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? PROBLEMGAT­A. Felparkera­de bilar på Alexanders­gatan sysselsätt­er både polis och parkerings­övervakare.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN PROBLEMGAT­A. Felparkera­de bilar på Alexanders­gatan sysselsätt­er både polis och parkerings­övervakare.
 ??  ??
 ?? FOTO: NICLAS LöNNQVIST ?? CYKELPOLIS­ER. Dennis Pasterstei­n och Heikki Kallio vid Helsingfor­spolisen övervakar ofta på cykel.
FOTO: NICLAS LöNNQVIST CYKELPOLIS­ER. Dennis Pasterstei­n och Heikki Kallio vid Helsingfor­spolisen övervakar ofta på cykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland