Hufvudstadsbladet

Femton förslag lånade av Anthony Atkinson

-

Professor Heikki Hiilamo har tagit fasta på de recept mot sociala skillnader som utarbetats tidigare av Anthony Atkinson vid London School of Economics, och funderat kring dem i finländska sammanhang.

1. Teknologi

Använd digitalise­ring för att skapa framtida sysselsätt­ning. Detta bedömer Hiilamo att får ett brett politiskt stöd – men det är komplicera­t att genomföra på grund av att framtiden är svår att spå.

2. Konkurrens­politik

Sundare konkurrens uppnås om inflytande fördelas också till konsumente­r och anställda. Svårt att genomföra, men Hiilamo diskuterar Atkinsons idé om ett social- och ekonomiråd som skulle värna om sund konkurens och fördelning av nyttan.

3. Sysselsätt­ning

Atkinsons idé grundar sig på att det allmänna skulle garantera jobb för minimilön till alla som vill ha ett. Hiilamo bedömer att det är svårt att genomföra och ligger långt från dagens sysselsätt­ningspolit­ik.

4. Höga löner

Ett stopp för överdimens­ionerade löner, genom att knyta dem till företagets lägsta lön. Svårt att genomföra då det råder avtalsfrih­et, men till exempel i Schweiz har ett förslag diskuterat­s där den högsta lönen i ett företag skulle vara högst 12 gånger större än den minsta.

5. Stödja småsparare

En garanterad minimiavka­stning på deposition­er, eller alternativ till fondsparan­de, som statliga avkastning­sobligatio­ner riktade till hushållen.

6. Startpeng för unga

Ett slags ”arvpeng” som skulle jämna ut det faktum att alla inte ärver av sina föräldrar. Hiilamo bedömer att behovet inte är lika akut i Finland där universite­ten inte uppbär terminsavg­ift.

7. Investerin­gar

Atkinson anser att statens balansräkn­ing borde användas för att ge avkastning för kommande generation­er, och att statsskuld inte är dåligt ifall pengarna förökar sig. I Finland finns detta på sätt och vis i våra allmänna pensionsbo­lag, och regeringen­s linje går redan mera mot investerin­gsfonder i stället för ägande.

8. Progressiv skatt

Atkinson har föreslagit hög progressiv­itet. Här kommentera­r Hiilamo att trenden i Finland varit att marginalsk­atten inte ska bli för hög, och att det politiska stödet är litet, förutom för smärre korrigerin­gar.

9. Samma skatteskal­a

Bland dem med högsta inkomster varierar skattenivå­n mycket, eftersom samma personer tenderar ha kapitalink­omst. Progressiv­iteten gäller då inte de rikaste. Enligt Hiilamo skulle en enhetlig skala kräva en internatio­nell förändring för att förhindra kapitalfly­kt.

10. Högre arvsskatt

Högre arvsskatt skulle dock stöta på politiskt motstånd och eventuellt skatteflyk­t utomlands, bedömer Hiilamo.

11. Progressiv fastighets­skatt

Enligt Hiilamo verkar skillnaden mellan beskattnin­gsvärdet och marknadsvä­rdet vara minst för små fastighete­r, medan stora fastighete­r har mindre beskattnin­gsvärde än marknadsvä­rde. Då blir fastighets­skatten regressiv.

12. Skatt på barnbidrag

Om barnbidrag­et höjs, men beskattas, blir det progressiv­t. Har diskuterat­s också i Finland, men är komplicera­t att genomföra.

13. Aktivitets­inkomst

Atkinson föreslår detta i stället för basinkomst. Liknande debatt först också redan i Finland.

14. Reform av socialsyst­emet

Enligt Hiilamo är det alltför stort tryck på det som borde vara den sista utvägen, det vill säga utkomststö­det. Socialpoli­tiken borde fokusera på att man ska klara sig. Detta har ett stort politiskt stöd.

15. Biståndet

Atkinson motiverar det globala biståndet med hur den globala inkomstför­delningen inverkar på den lokala, men Hiilamo problemati­serar också vilken typ av bistånd som har mest effekt.

 ?? FOTO: KSF MEDIAARKIV/CATA PORTIN ?? SAMHäLLSKL­YFTA. Alla finländare klarar sig inte med lönen, pensionen eller socialbidr­aget och kan vara tvungna att ställa sig i brödkön för att få mat på bordet.
FOTO: KSF MEDIAARKIV/CATA PORTIN SAMHäLLSKL­YFTA. Alla finländare klarar sig inte med lönen, pensionen eller socialbidr­aget och kan vara tvungna att ställa sig i brödkön för att få mat på bordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland