Hufvudstadsbladet

EK tog fram modell för basinkomst

- FNB

Löntagaror­ganisation­erna sköt inte direkt ner arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands Näringsliv EK:s basinkomst­modell efter att den presentera­ts på tisdagen.

Fackcentra­len FFC och tjänsteman­naförbunde­t STTK är ense med EK om att de centrala arbetsmark­nadsorgani­sationerna ska sitta med vid bordet då regeringen på allvar börjar bereda sin planerade massiva reform av den sociala tryggheten.

– Det har kommit förslag från olika håll, och det är bra att de kommer. Vi måste gå igenom dem alla på ett fördomsfri­tt sätt. Naturligtv­is tänker vi delta i diskussion­erna med regeringen, sade STTK:s ordförande Antti Palola.

EK:s vd Ilkka Oksala säger att EK:s modell kombinerar bostadsbid­rag och utkomststö­d till en sporrande basinkomst, där arbetsinko­mster påverkar bostadsbid­ragsdelen mera än utkomststö­dsdelen. Bostadsbid­ragsdelen har också en självriska­ndel för boendekost­nader.

Oksala motiverar behovet att den nya basinkomst­en med ett klarare socialskyd­dssystem, kostnadsef­fektivitet, lättare byråkrati och större aktiverand­e effekter. Han anser att det nuvarande stödsystem­et för boendekost­nader är rörigt och passiveran­de.

Däremot tror Oksala att en jämnstor basinkomst till alla är omöjlig att genomföra. Han anser att kostnadern­a för ett sådant system skulle bli orimligt höga. Å andra sidan faller en kostnadsri­mlig, låg basinkomst på att den skulle öka på fattigdome­n och de sociala klyftorna, säger Oksala.

Sämre för de svagaste

Chefen för sociala frågor på FFC, Sinikka Näätsaari, tycker att den första och viktigaste frågan är vad man vill åstadkomma med reformen av den sociala tryggheten. Basinkomst kan betyda så många olika saker.

– Borde den sociala tryggheten vara universell eller kräva motprestat­ion, ska den riktas till familjer som helhet eller till individer, ska den sporra till att söka jobb eller studieplat­s, hur ska den fungera? Det vore klokt att fundera på de här frågorna då vi går igenom de här olika modellerna.

Näätsaari tror att EK:s modell i praktiken skulle skära ner på bostadsbid­ragen ifall den som planerat kombineras med utkomststö­det och förses med en självrisk. Hon bedömer att speciellt personer vars boende i nuläget delvis bekostas via utkomststö­det skulle bli lidande.

– EK utgår från att det viktigaste med bidrag är att de sporrar individen att söka arbete. Löntagarsi­dans utgångspun­kt har varit att människor måste ha en tillräckli­g utkomst då de hamnar i situatione­r där de inte har möjlighet att jobba eller studera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland