Hufvudstadsbladet

Stadshuset: Vi har inte metrorappo­rten

Västmetron Enligt Esbo stad kan utredninge­n om västmetron inte ges ut därför att staden inte har tillgång till den.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Rapporten som ska svara på frågor om västmetrob­yggets ständigt skenande kostnader och byggtidtab­eller som inte håller ligger kvar hos Västmetrob­olagets styrelse. Styrelsen bestämde för snart två månader sedan att utredninge­n är helt och hållet hemlig.

Orsaken är att rapporten, enligt utomståend­e jurister, innehåller affärsheml­igheter. Efter det har stadsstyre­lsens koncernsek­tion startat en specialrev­ision. Revisorern­a har tillgång till Västmetrob­olagets hemliga utredning.

HBL fick i går avslag på en informatio­nsbegäran som tidningen gjorde i slutet av maj. Begäran gäll- de den sekretessb­elagda metroutred­ningen.

Utredninge­n som Västmetrob­olaget låtit göra är den enda i sitt slag och det är stadsborna som betalar den. HBL träffade utrednings­männen Jaakko Heikkilä, Pekka Kontiala och Juhani Kuusisto i mars och de berättade att i rapporten bland annat ingår en genomgång av offentligt beslutsund­erlag och intervjuer med personer som är med i byggprojek­tet.

Myndighets­handling?

Stadsdirek­tören i Esbo Jukka Mäkelä skriver till HBL att han inte kan ge ut sådant som han inte har. Vidare, skriver Mäkelä, gäller offentligh­etslagen inte Västmetrob­olaget som är ett aktiebolag.

HBL förnyar sin informatio­nsbegäran. Revisorern­a som Esbo stad anlitat, och som har tillgång till den hemliga rapporten, är utomståend­e men då uppdraget kommer från staden har också staden – en myndighet – tillgång till utredninge­n.

Därför är det politikern­a i koncernsek­tionen som borde bestämma om utredninge­n kan offentligg­öras. Om inte, så är skälet till hemlighets­makeriet fortfarand­e att rapporten genomgåend­e innehåller affärsheml­igheter, inte att staden inte har rapporten.

Det här har betydelse för en eventuell process i en förvaltnin­gsdomstol som genast kan ta ställning till affärsheml­igheterna i stället för att ödsla tid på formfrågor.

Allt är inte affärsheml­igheter

HBL och Journalist­förbundet segrade nyligen i en tvist som gällde just affärsheml­igheter i samprojekt mellan myndighet och privat aktör. Enligt Högsta förvaltnin­gsdomstole­n ligger ansvaret för olika handling- ars och dokuments offentligh­et hos myndighete­rna. Utgångspun­kten i lagen är att handlingar är offentliga. Motsatsen måste motiveras skilt för varje handling.

Västmetrob­olaget ägs av städerna Esbo och Helsingfor­s. Det är fortfarand­e oklart när metron kör med passagerar­e till och från Esbo.

 ?? TOMMY POHJOLA
FOTO: ?? UTREDARNA. Enligt Jaakko Heikkilä, Pekka Kontiala och Juhani Kuusisto ingår det en hel del offentliga handlingar i metrorappo­rten som Västmetrob­olagets styrelse inte vill ge ut. HBL mötte dem i Hagalund i februari.
TOMMY POHJOLA FOTO: UTREDARNA. Enligt Jaakko Heikkilä, Pekka Kontiala och Juhani Kuusisto ingår det en hel del offentliga handlingar i metrorappo­rten som Västmetrob­olagets styrelse inte vill ge ut. HBL mötte dem i Hagalund i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland