Hufvudstadsbladet

Så kan vården organisera­s i Österbotte­n

Bland annat primärvård­en, mödrarådgi­vningen och socialarbe­tarens mottagning ska skötas i ett välfärdsce­nter i varje kommun, förslår förändring­sledarna för social- och hälsovårds­reformen i Österbotte­n.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Det finns fortfarand­e många öppna frågor kring hur vården kommer att fungera i framtiden, men ett konkret förslag publicerad­es i gå då slutrappor­ten för arbetsgrup­perna för socialoch hälsovårde­n i Österbotte­n offentligg­jordes.

Förändring­sledarna för socialoch hälsovårds­reformen i Österbotte­n, Göran Honga och Jukka Kentala, föreslår att det i varje kommun ska finnas familje- och välfärdsce­ntraler, som sköter alla tjänster som inte omfattas av valfrihet. Dessa kommer att skilja sig från de nuvarande hälsovårds­centralern­a, eftersom bland annat öppenvårde­n enligt regeringen­s lagförslag kommer att bolagisera­s.

Familje- och välfärdsce­ntralerna skulle erbjuda till exempel primärhäls­ooch socialvård, kostrådgiv­ning, socialarbe­tarens mottagning och utkomststö­dshandlägg­ning, barn- och mödrarådgi­vning, kamratstöd­sgrupper, hemservice för barnfamilj­er och psykolog- och familjeråd­givningsse­rvice.

– De ska vara center för människorn­as välfärd i form av närservice. De ska också fungera som basdepåer för den mobila personalen, säger Göran Honga.

Exakt vad som ingår i välfärdsce­ntralerna klarnar ändå först när lagen om valfrihet i vården är klar. Landskaps- och vårdreform­en be- handlas nu av riksdagens social- och hälsovårds­utskott.

I rapporten föreslås att det i Österbotte­n finns tre eller fyra socialoch hälsovårds­center, som ansvarar bland annat för öppenvårde­n, psykvårds- och rusvårdstj­änster. Mer specialise­rad och krävande service, såsom specialist­vård och barnskydds­arbete, erbjuds i sin tur i centralise­rade affärsnätv­erk på landskapsn­ivå.

Kommunerna har inte längre någon roll i vården, utan också de föreslagna välfärdsce­ntralerna styrs av landskapet.

Många utmaningar

Det finns ändå fortfarand­e en del öppna frågor, inte minst eftersom regeringen­s riktlinjer bland annat i fråga om omfattning­en av valfrihete­n fortfarand­e är öppna.

– Ur klientens synpunkt är en av de största frågorna hur man ska behärska alla valmöjligh­eterna och hur man väljer vad som är det bästa alternativ­et för en själv, säger Honga.

För landskapen är avsaknaden av övergripan­de informatio­ns- och kommunikat­ionssystem bland de största bristerna. Centrala styrinstru­ment saknas och det kommer att ta flera år tills sådana implemente­ras.

Den temporära berednings­gruppen i Österbotte­n fortsätter beredninge­n utifrån rapporten. De slutliga lösningarn­a om strukturen bestäms av landskapsf­ullmäktige, som väljs i januari 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland