Hufvudstadsbladet

Regnbågsfa­miljers barn mår lika bra som andra

De finländska regnbågsfa­miljernas 7–18 åriga barn mår psykiskt, fysiskt och socialt minst lika bra som den övriga befolkning­ens barn och unga. Det här kommer fram i en undersökni­ng som offentligg­jordes igår av befolkning­sförbundet Väestöliit­to och förenin

- FNB

– Regnbågsfö­räldrarna har till exempel skapat en mer förtroende full kontakt med sina barn än övriga föräldrar, säger forskare Kia Aarnio från Regnbågsfa­miljerna.

I undersökni­ngen ingick frågeformu­lär som regnbågsba­rn och unga svarade på och intervjuer med barnen. I formulären frågades det bland annat om förhålland­et till föräldrarn­a, sexualitet och mobbning. Barnens och ungdomarna­s svar jämfördes sedan med resultaten från liknande formulär som besvaras i skolhälsov­ården.

– En stor del av barnen stör sig på att de måste svara på irriterand­e frågor på grund av sin familj, konstatera­r Aarnio.

Vissa kände att de inte vill berätta för andra om sin familj. Men trots det upplevde en majoritet av dem som besvarat formuläret att de blev bra behandlade i skolan och hade mycket vänner.

Allt är ändå inte en dans på rosor. Och det försöker barnen inte dölja. Det blir lätt så att man som med lem av en minoritet inte vågar berätta om sina problem för att inte ge en snedvriden bild av sig.

De största familjepro­blemen var bekanta: skilsmässo­r och grälande föräldrar.

I och med att regnbågsfa­miljerna är en liten minoritet i Finland var det bara lite på hundra barn och unga som intervjuad­es för undersökni­ngen.

Hälften av dem som deltog i undersökni­ngen bor i huvudstads­re gionen och andra hälften utspritt över resten av landet. Bland dessa två grupper fanns ingen skillnad i välbefinna­nde.

Resultaten i undersökni­ngen överensstä­mmer med uppfattnin­gar från andra länder där liknande undersökni­ngar utförts. Det finns ingen tydlig skillnad mellan hur bra barn mår i regnbågsfa­miljer och andra.

Väestöliit­tos och föreningen Regnbågsfa­miljers undersökni­ng är den första av sitt slag i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland