Hufvudstadsbladet

Skräckväld­e i ”kalifatets huvudstad”

- FNB–TT-SOFIA ERIKSSON

Det är en av de mest isolerade platserna på jorden. Islamiska staten har styrt syriska al-Raqqa med järnhand, satt skräck i befolkning­en och lockat utländska jihadister till ”huvudstade­n” i det så kallade kalifatet – som knakar i fogarna.

Ingenting är längre som förut i alRaqqa – staden som efter det att den togs över av Islamiska staten (IS) blivit en symbol för mänsklighe­tens mest brutala mörker. Det självutrop­ade kalifatets syriska kronjuvel har stått under extremiste­rnas hårdföra kontroll sedan 2014.

–IS har ändrat allt. Förbjudit allt. De flesta civila lever inte längre ett normalt liv, många har inga jobb, säger Abdalaziz Alhamza, talesperso­n för aktivistgr­uppen alRaqqa slaktas i tysthet (RBSS), som vill sprida motbilder till IS propaganda.

Tidigare brukade invånarna hopas på gatorna på fredagarna, uppdatera varandra om vad som hänt under veckan. Men nu krävs tillstånd för att samlas offentligt, ISstyret vill inte riskera en komplott. För det mesta gapar gatorna tomma.

Klädkoder och avhuggna huvuden

Omfattande propaganda­kampanjer lockade tidigare många utländska IS-anhängare till al-Raqqa. Samtidigt har internetka­féer stängts och civilbefol­kningen förbjudits att kommunicer­a med utländska journalist­er.

Aktivister, som de i RBSS, riskerar livet för att sprida vittnesmål om verklighet­en under IS kontroll. Uppgiftern­a är svåra att verifiera, men flyktingar och avhoppare har stärkt bilden av extremiste­rnas skräckväld­e.

– Raqqaborna har väldigt lite informatio­n om vad som händer utanför staden. Väldigt få har internetup­pkoppling, vilket förstås är olagligt enligt IS, säger Alhamza.

När IS svepte in i staden tog de över moskéer och körde bort kristna. Klädkoder för båda könen infördes precis som obligatori­sk bön och kurser i sharia.

Avhuggna huvuden, spetsade på staket eller hängda från lyktstolpa­r, har skickat omisskänne­liga signaler till meningsmot­ståndare.

– Den senaste tiden har IS dödat färre personer, eftersom de är upptagna med striderna som omringar staden. Men de har inte slutat helt, säger Alhamza.

Med tiden har det också börjat regna allt fler bomber från himlen – från amerikansk­a och ryska stridsflyg som riktat in sig på IS-kontroller­ade byggnader. Men ibland dödas civila i stället.

– Människor är rädda för IS, rädda för den USA-ledda alliansens flygbombni­ngar och rädda för den stundande striden om staden. De är rädda för allt, konstatera­r Alhamza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland