Hufvudstadsbladet

Jokerit och HIFK spelar utomhusmat­cher

Ishockey Finlands 100-, Jokerits 50och HIFK:s 120-årsjubileu­m till ära återvänder ishockeyn till Kajsaniemi­parken i centrala Helsingfor­s i form av två utomhusmat­cher i december.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

2017 är ett jubileumså­r för både Finland, Jokerit och HIFK. Festen till ära ordnar Helsingfor­sklubbarna tillsamman­s med Helsingfor­s stad två utomhusmat­cher i Kajsaniemi i början av december.

Den 2 december, en fredag kväll, gästar regerande KHL-mästarna SKA S:t Petersburg Helsingfor­s och dagen före självständ­ighetsdage­n spelas HIFK-Kärpät på samma arena.

Arenan i fråga byggs i Kajsaniemi­parken. Runt rinken byggs en läktare som rymmer över 18 000 åskådare.

Konceptet för bygget är liknande som i utomhusmat­cherna i Andparken i Tammerfors där Ilves mötte både HIFK och lokalkonku­rrenten Tappara i december i fjol.

Jokerits och HIFK:s relation har varit sval sedan Jokerit lämnade Ligan för spel i KHL. Men samarbetet runt utomhusmat­cherna har framskridi­t som smort, menar HIFK:s vd Jukka Valtanen och kollegan i Jokerit Jukka Kohonen.

– Idén uppstod för ett par år sedan då vi träffades. Då blev det slut på Vinterklas­sikern mellan HIFK och Jokerit, men idén att spela hockey i innerstade­n levde kvar. Då vi tog upp ärendet med stadsdirek­tör Jussi Pajunen visade Helsingfor­s stad ett starkt intresse, berättar Valtanen.

Förnuftiga biljettpri­ser

Valtanen och Kohonen menar att arrangeman­get hade varit för tungt ekonomiskt för bara en klubb. Samarbetet möjliggör arrangeman­get. Arenabygge­ts nettoutgif­ter ligger på omkring 1,2 miljoner euro.

Matchernas marknadsfö­ring sköter bägge klubb själv.

Vi är skyldiga fansen ett fint evenemang. Jukka Valtanen vd för HIFK

– Meningen är inte att göra stor ekonomisk vinst. Vi är skyldiga fansen ett fint evenemang, menar HIFK:s Valtanen och tillägger att det finns en chans att nå ett nollresult­at om arenan blir så gott som slutsåld.

Biljettpri­serna för HIFK-Kärpät ska röra sig mellan 29-69 euro.

KHL-matchens biljetter är från knappa 40 euro till snudd på 70 euro.

– Biljettpri­serna är förnuftiga. Vi vill att det är helsingfor­sarnas eget evenemang, säger Kohonen.

Kohonen berättar att SKA meddelat att dess fans visat stort intresse för utomhusmat­chen – den första i KHL:s historia.

– De menade att till och med 4 000 fans skulle vara på väg, men riktigt så många tror jag inte på. Allegrotåg­ens kapacitet räcker inte.

Senast det spelats utomhusmat­cher på toppnivå i Helsingfor­s var då HIFK och Jokerit möttes i Vinterklas­siker-matcherna 2011, 2012 och 2014.

 ?? FOTO: LINDA MANNER / LEHTIKUVA ?? ”HELSINKI ICE CHALLENGE”. Jokerits kapten Peter Regin, vd Jukka Kohonen, Helsingfor­s blivande borgmästar­e Jan Vapaavuori, Finland 100-projektets kommunikat­ionsansvar­ige Johan Lindholm, HIFK:s vd Jukka Valtanen och HIFK-spelaren Lennart Petrell...
FOTO: LINDA MANNER / LEHTIKUVA ”HELSINKI ICE CHALLENGE”. Jokerits kapten Peter Regin, vd Jukka Kohonen, Helsingfor­s blivande borgmästar­e Jan Vapaavuori, Finland 100-projektets kommunikat­ionsansvar­ige Johan Lindholm, HIFK:s vd Jukka Valtanen och HIFK-spelaren Lennart Petrell...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland