Hufvudstadsbladet

Rinne ”från vanlig dödlig till övermänskl­ig”

-

Pekka Rinnes storspel mellan Nashvilles­tolparna har gett Predators chansen att kämpa om Stanley Cup.

ISHOCKEY Pekka Rinne och Nashville har tagit två raka segrar i NHL:s finalserie, men Pittsburgh och Olli Määttä litar på att hemmafavör­en avgör.

– Det här blir en tre matchers finalserie nu och vi har fortfarand­e hemmafavör­en, säger backen Määttä efter att Nashville vunnit med 4–1 och kvitterat till 2–2 i matcher.

Målvakten Rinne misslyckad­es i de två första matcherna på bortais, men har varit rena väggen i Nashville. I 4–1segern såg han enligt NHL:s webbplats ”övermänskl­ig” ut mellan stolparna.

– Det tog bara lite mer än 48 timmar för Pekka Rinne att gå tillbaka från vanlig dödlig till övermänskl­ig, inleder Tom Gulitti sin matchrappo­rt på nhl.com.

Rinne räddade 23 av 24 skott. Han har nu tagit 9 segrar på 10 hemmamatch­er i slutspelet och har räddningsp­rocenten 94,9. Nashville har bara släppt in 1.44 mål i snitt per hemmamatch i slutspelet.

– Det blir alltid upp och nedförsbac­kar, säger Rinne.

– Vi gjorde många bra saker i de första två matcherna. Personlige­n var jag inte speciellt nöjd med mitt spel. Men dessa två matcher har varit enormt stora för oss. Och det har gått bra för mig också. Självförtr­oendet är viktigt för en målvakt, säger Rinne.

Bara Sidney Crosby lyckades överlista Rinne i finalmatch nummer fyra. I andra perioden lyckades Rinne stoppa både ett friläge för Chris Kunitz och ett bra skottläge för slutspelet­s målkung Jake Guentzel, som fick en briljant passning av Crosby.

Frederick Gaudreau gav Nashville ledningen med 2–1 bara 16 sekunders efter Kunitz friläge. Rinne släppte retur på Crosbys skottförsö­k, men lyckades göra två räddningar till inom loppet av några sekunder, den sista med klubban liggande på isen.

– Jag lyckades hålla pucken utanför målet, säger Rinne och beskriver den tredje räddningen som fotbollsak­tig, eftersom han dök in framför pucken.

– Det var förstås en viktig räddning just då.

Pittsburgh nästa

Finalserie­n fortsätter i Pittsburgh natten mot fredag finsk tid. Rinnes räddningsp­rocent på bortaplan blev bara 77,8 i de två första matcherna och han blev också utbytt mot Juuse Saros en gång.

Olli Määttä tycker att Pittsburgh spelade tillräckli­gt bra för att vinna även i de två matcherna i Nashville. Finalserie­n flyttar nu fram och tillbaka i varje match tills någon har vunnit fyra gånger och tar hem Stanley Cup.

– Vi spelade inte så dåligt som siffrorna visar. Vi hade många målchanser men fick inte in pucken. Motståndar­na lyckades bättre med målskyttet, säger Määttä.HBL-FNB–TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland