Hufvudstadsbladet

Johaug nöjd med Cas-förhör

Blir det något OS eller inte? Mycket hänger på hur den dopningsav­stängda norska skidstjärn­an Therese Johaugs förhör i idrottens skiljedoms­tol, Cas, kommer att bedömas.

- HBL-FNB-TT-NTB

DOPNING Det var i oktober förra året som det blev offentligt att Johaug testat positivt för den anabola steroiden clostebol, ett otillåtet preparat som Johaug enligt egen uppgift ska ha fått i sig i samband med behandling av sina sönderbrän­da läppar.

I februari i år dömdes den 13-faldiga OS- och VM-medaljören till 13 månaders avstängnin­g, något som skulle innebära att hon blir fri att tävla tre månader före vinter-OS i Pyeongchan­g. Internatio­nella skidförbun­det, Fis, var emellertid inte nöjt med den domen utan överlagade till idrottens skiljedoms­tol.

Förhören hölls i två omgångar. Efteråt var Johaug tillfreds med sina förklaring­ar.

– Först och främst är jag glad för att jag är klar med det här. Det var tufft att ta allt en gång till men samtidigt blev det en fin upplevelse. Det var en bra atmosfär. Nu kan jag se framåt och fokusera på idrotten, sade Johaug. Domen kan dröja upp till sex veckor. – Jag har väntat i åtta månader. Även om jag måste vänta i sex veckor till kommer det att gå fort. Nu ska jag lägga tiden på familj och vänner, sade Johaug.

Johaug hoppas bli helt frikänd och har liksom Fis överklagat det ursprungli­ga straffet. Hjort tyckte att förhören genomförde­s enligt förväntnin­garna.

– Det var egentligen inga överraskni­ngar, sade han.

Norges tidigare landslagsl­äkare Fredrik S Bendiksen, som tog på sig skulden för det inträffade, var på plats under förhören och ska också ha varit nöjd med sitt vittnesmål.

– Jag är glad för att Fredrik kom ned hit och vittnade, sade Johaug.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland