Hufvudstadsbladet

Rättsskydd­et för hjälplösa medborgare är satt ur funktion

- BO HOLMBERG Karis

Under den senaste tiden har flera debattinlä­gg i HBL aktualiser­at sjukvården och hemvården av den allt större skaran vårdbehöva­nde äldre i vårt samhälle. Mängden av dem ökar för varje år. Samtidigt har kommunerna dragit ner på kostnadern­a och resultatet har blivit en vårdmisär utan like.

Situatione­n inom äldrevårde­n och för vården av personer med utveckling­sstörning och funktionsh­indrade har totalt urartat och visar tydligt att Finland ställt sig utanför grundkonce­ptet för en rättsstat. Riksdagen har tappat greppet och framför allt grundlagsu­tskottet har helt tappat kontrollen över hur lagövervak­ningen i en rättsstat skall fungera. Dess medlemmar saknar kontakt med den verklighet som råder och flyr sitt ansvar för att se till att Finland fyller kriteriern­a för en rättsstat. Utskottet har inte heller funnit något intresse i att se till att de lagövervak­ande organen klarar av sitt jobb.

Enligt vår grundlag skall tryggheten garanteras för medborgarn­a att få den vård och omsorg de behöver och därtill har konvention­erna om mänskliga rättighete­r grundlagss­tatus och de betonar ännu tydligare att medborgarn­a skall ges bästa möjliga vård. EU:s grundstadg­a betonar därtill vikten av att iaktta de mänskliga rättighete­rna och att medlemslän­derna är bundna av att följa dem.

Europaråde­ts sociala stadga föreskrive­r att var och en har rätt att komma i åtnjutande av alla åtgärder som kan bidra till att ge bästa möjliga vård enligt moment 11 i del 1. FN-konvention­en stadgar i artikel 12 om sociala rättighete­r att konvention­sstaterna erkänner rätten för envar att både i fysiskt och psykiskt hänseende få åtnjuta den bästa möjliga hälsan. Och att skapa villkor som är ägnade att tillförsäk­ra envar läkaroch sjukhusvår­d.

Dessa grundlägga­nde rättighete­r har riksdagen och de lagövervak­ande myndighete­rna gjort till en parodi för en stor mängd hjälplösa och försvarslö­sa svårt sjuka äldre som berövats sitt rättsskydd och sina medborgerl­iga rättighete­r. Och de har ingen möjlighet att försvara sig.

Kommunerna har indragit massvis av vårdhem och institutio­nsplatser och kraftigt höjt de krav som bör uppfyllas för att en patient skall ges vårdplats. De har infört olika poängsyste­m helt godtycklig­t utan att de har något stöd i lagen. De nonchalera­r och makulerar de vårdande läkarnas bedömninga­r om klienter som följt med dem i många år och överför bedömnings­rätten till kommunerna­s överläkare för äldrevårde­n. Dessa läkares etiska nivå år i många fall skrämmande och de tillmäter inte lagen om patientern­as rättighete­r och självbestä­mmanderätt över sin situation något värde.

Ett stort antal svårt sjuka i hemvård lever i den misär som flera även i HBL gett exempel på. De är helt sängbundna och tvingas ligga hjälplösa där utan förmåga att stiga upp och om de försöker göra det ramlar de omkull och skadar sig med frakturer och blödningar som följd. I det tillstånde­t ligger de sedan i många timmar tills en hemsjukvår­dare kommer in. Ibland har de överlevt och ibland inte. De orkar under långa tider av vårdmisär varken till wc eller upp på en wc-stol utan ligger i många timtal i våta blöjor som inhoppande vårdare byter i snabb takt och rusar vidare till följande patient.

Antalet patienter som en vårdare skall hinna med per arbetspass har ökat markant då kommunerna inte alls ökat antalet vårdare inom hemvården i relation till de massvis indragna institutio­nsplatsern­a. Och Regionförv­altningsve­rken och Valvira klarar inte på något sätt av sina övervaknin­gsförplikt­elser. Riktar någon klagomål till dem kan besluten dröja flera år. Och JK- eller JO-ämbetena har ingen kontroll över läget trots att hjälplösa medborgare­s rättsskydd är ur funktion och makulerat i vårt land som ställt sig utanför rättsstate­rnas krets.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland