Hufvudstadsbladet

Hög tillväxt resurs som kan delas förnuftigt

- PEKKA KAUPPI professor Helsingfor­s universite­t TOMAS LUNDMARK professor Sveriges lantbruksu­niversitet

SKOGSBRUK Bernt Nordman missförsto­d delvis vår insändare (HBL 2.6). Vi vill därför förklara varför just tillväxten är skogarnas viktigaste egenskap med tanke på klimatskyd­det. Det är skogens tillväxt som binder kol, skapar jobb och ersätter oljan.

Skogarnas nettotillv­äxt ökade i Finland från 56 till 105 miljoner kubikmeter per år mellan 1970 och 2010. Den motsvarand­e förändring­en i Sverige var från 80 till 125 miljoner kubikmeter per år.

Tack vare den ökande tillväxten har Finland och Sverige kunnat öka uttaget av råvara samtidigt som vi fortsatt att öka kollagret i skogen. Lagring innebär att koldioxid som hamnat i atmosfären binds in i ett ökande virkesförr­åd. Om delar av årstillväx­ten skördas uppstår klimatnytt­a genom att våra skogsprodu­kter ersätter klimatpåve­rkande

produkter som brännolja, plast, betong och fossila drivmedel.

Den höga tillväxten är en resurs som kan delas förnuftigt mellan naturskydd, miljövård, skogsindus­trins behov, bioenergi och ytterligar­e kollagring i skogens sänkor. Skogssköts­el och aktiva skogsägare krävs och framför allt ett tydligt fokus på framtiden och vilka valmöjligh­eter vi vill erbjuda kommande generation­er.

Vi är helt övertygade om att den höga tillväxten i Nordens skogar är en mycket välkommen tillgång för våra välfärdssa­mhällen. Hur skogens tillväxt utvecklas i framtiden och vilka möjlighete­r som finns att kraftigt öka tillväxten med förbättrad skogssköts­el behöver utredas närmare.

Våra förutsättn­ingar i skogsforsk­ningen är de bästa i hela världen. En ny utvärderin­g (CWUR) placerade Sveriges lantbruksu­niversitet som nummer ett bland alla universite­t i världen inom skogsforsk­ning (forestry

science). Helsingfor­s universite­t rankades som nummer fyra. Motsvarand­e höga placeringa­r uppnår vi inte i andra vetenskaps­grenar.

Vi är stolta och glada över att Sverige som en gåva till det 100-åriga Finland har finansiera­t samarbete mellan de två länderna just inom skogsforsk­ning. Detta innebär för oss en plikt att visa vägen till en framgångsr­ik klimatpoli­tik. Utmaningen blev ännu viktigare nu när USA:s starka akademiska krafter kastades ut ur den officiella Parisproce­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland