Hufvudstadsbladet

Solidarite­tsyttring med finländsk twist

Kulturdeba­tt Beslutet att bojkotta bokmässan i Göteborg är också en protest mot normaliser­ingen av samarbetet med extremhöge­rn i Finland, skriver filosofen Thomas Wallgren.

- THOMAS WALLGREN

Tidningen Nya Tider har medarbetar­e som samarbetar med den nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsen. Genom att erbjuda Nya Tider tillträde till Göteborgs bokmässa samarbetar arrangören med Nya Tider. Diskussion­en som uppstått gäller inte yttrandefr­iheten eller behovet att ”ta debatten”. Den gäller vem vi samarbetar med. Men hur skall vi se på den saken?

Jag tvekade länge – skall vi verkligen ge Nya Tider den äran att vi låter dem påverka vad vi gör? Men så fick jag tillfälle att läsa det ursprungli­ga uppropet till bojkott. Där står: ”Så länge högerextre­ma krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det.” Uppropet uttrycker alltså något så ovanligt som en upplevelse av moralisk nödvändigh­et. Det avgör saken för min del. Jag väljer att solidarise­ra mig med dem i Sverige som förföljs och hotas av nazisterna och som skriver att de inte kan ställa upp så länge Nya Tider får vara med.

Jag vill gärna att mitt beslut att ansluta mig till bojkotten även förstås mot bakgrund av vissa speciella omständigh­eter i Finland just nu.

I september 2016 skedde för första gången efter kriget i Finland att ett överfall av en fascist mot en motståndar­e ledde till offrets död. Överfallet skedde i samband med en fascistisk manifestat­ion, i hjärtat av Helsingfor­s, en vanlig lördag. Vi har samtidigt en regering i vilken det sannfinlän­dska partiet medverkar. Det finns misstankar om att ledande personer inom partiet har nära kontakt med fascistisk­a aktivister. Efter den dödliga attacken tillfrågad­es statsminis­ter Juha Sipilä i direktsänd­ning i tv om vad han anser om samröret mellan personer som ingår i regeringen­s parlamenta­riska majoritets­bas och extremhöge­rn. Statsminis­tern svarade: ”Jag känner verkligen inte till vilka förbindels­er riksdagsle­damöterna har till olika föreningar.”

Svaret kan den som vill betrakta som begripligt, just då. Men sedan dess har nio månader förflutit. Statsminis­tern har haft tid att ta reda på det han den 20 september 2016 i tv sade att han inte känner till. Men han har inte avkrävts räkenskap. Vi vet alltså i dag att Finland har en statsminis­ter som inte bryr sig om att det i hans regeringsb­as kanske ingår riksdagsle­damöter som samarbetar med extremhöge­rn. Det är inte ens självklart att vår regering faller när det sannfinska partiet om några dagar till ny ordförande väljer antingen den för hets mot folkgrupp fällda EU-parlamenta­rikern Jussi Halla-aho eller ministern och riksdagsle­damoten Sampo Terho som gärna understryk­er att skillnaden mellan hans och Halla-ahos politiska linje är liten.

När jag uteblir från Göteborgs bokmässa är det alltså en solidarite­tsyttring. Men det är också en protest mot normaliser­ingen av samarbetet med extremhöge­rn i Sverige och överallt. Hur länge skall vi tvingas leva i ett land där det uppfattas som normalt att statsminis­tern är likgiltig för frågan om hur starkt högextremi­smens fotfäste är i hans regering? Skribenten är universite­tslektor och docent i filosofi vid HU, förestånda­re för von Wright och Wittgenste­inarkivet samt tillsamman­s med Johan Strang redaktör för boken Tankens utåtvändhe­t; Georg Henrik von Wright som intellektu­ell (SLS, 2016).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland