Hufvudstadsbladet

”Jag har fått lära mig uttrycka känslor”

Vem? Johanna Härus, 24, från Vasa. Var? Tuxtla Gutierrez, Mexiko.

- SOFIE BERG/SPT

Johanna Härus hittade kärleken under sina utbytesstu­dier i USA förra hösten och efter nyår flyttade hon till Mexiko där pojkvännen bor. För henne har den största utmaningen i hennes förhålland­e varit att visa tillräckli­gt med kärlek.

Är man ett par i Mexiko uttrycker man sina känslor oftare än vi gör i Finland. Det menar Härus som haft svårt att visa sin kärlek på samma sätt som sin pojkvän.

– I början uppfattade­s jag därför kanske som kall. Men nu har jag lärt mig att uttrycka känslor också i ord, säger Härus.

Det är inte bara i parförhåll­anden man visar mycket känslor. Även i familjen, som är det allra viktigaste för mexikanare, säger man hela tiden hur mycket man älskar varandra. Familjeand­an är alltså stark och ingen lämnas utanför.

– Far man på söndagsutf­lykt ska alla med. Mormor, morfar, kusiner, faster och så vidare. Här är man förvånade över att man i Finland ofta låter karriär och vänner gå framom familjen.

I Mexiko jobbar Härus som handledare på ett universite­t, där hon hjälper elever att prata engelska i en konversati­onsklubb. Eftersom hon befinner sig i en skolmiljö brukar hon ofta få höra att Finland har det bästa skolsystem­et.

– I Mexiko vet man att Finland har kompetenta lärare och att de är effektiva. Här har man långa skoldagar och mycket läxor på sin fritid. I Finland lär man sig mer fast- än man inte är lika länge i skolan.

I skolan är också det enda stället där man läser böcker i Mexiko. Där läser man inget om man inte är tvungen.

– Jag saknar ett bibliotek. Här läser man inga romaner för skojs skull. Det hör inte till kulturen.

Annat som Härus saknar i Mexiko som finns i Finland är tystnaden. I Mexiko spelar grannar musik hela tiden och det är aldrig tyst.

– Vill man sova någon helg då det är fest och mycket ljud är det inte som i Finland då man går och knackar på hos grannen och frågar om han kan sänka volymen. Så gör man inte här.

Mexikanare är också imponerade över att Finland toppar listan över de minst korrumpera­de länderna. I Mexiko är korruption vardag.

– Får man till exempel fortkörnin­gsböter i Finland betalar man ju naturligtv­is, medan man här skulle börja förhandla. Pengar som ska gå till den offentliga sjukvården går också till politikern­as egna fickor. Staten bryr sig inte om sina medborgare här på samma sätt som i Finland och därför ser man positivt på den finländska staten.

En konflikt finns alltså mellan staten och medborgarn­a i Mexiko. Härus berättar att hon till exempel sett då människor i strejk tagit över en bensinstat­ion som var statligt ägd.

– Det var jättelång kö utanför bensinstat­ionen. Min pojkvän berättade då att de delade ut gratis bensin till alla.

Enligt Härus finns det negativa och positiva sidor med både Mexiko och Finland. Hon tycker att människor bryr sig mer om varandra i Mexiko men att Finland har ett bättre samhällssy­stem.

– Här känner man sig sedd och det är jättekul. Alla är nyfikna och frågar hur man mår. Men i framtiden vill jag bo i Finland.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HITTADE KäRLEKEN. Johanna Härus träffade sin mexikanske pojkvän under utbytesstu­dierna i USA. Nu bor de tillsamman­s i Mexiko.
FOTO: PRIVAT HITTADE KäRLEKEN. Johanna Härus träffade sin mexikanske pojkvän under utbytesstu­dierna i USA. Nu bor de tillsamman­s i Mexiko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland