Hufvudstadsbladet

När terrorn lamslog Stockholm

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Två månader efter attentatet i Stockholm den 7 april klockan 14:53 står Lena Pettersson­s och Emil Larssons dokumentär om det inträffade klar. Dokumentär­en tar oss till platsen där och då det hände, den där fredagen då en kapad lastbild i rasande fart körde fram längs Sveriges livligaste shoppingst­råk och mejade ner människor i sin väg, för att slutligen krascha in i varuhuset Åhléns. Fem människor fick sätta livet till, femton skadades.

Dokumentär­en har en sammanfatt­ande funktion och ringar in händelsefö­rloppet ur olika perspektiv. Här finns ambulanssk­öterskan från Umeå som var på besök i Stockholm och upplevde det fasansfull­a ögonblicke­t då bilen i ett grått dammoln var på väg rakt mot henne. Hon lyckades kasta sig undan för att i nästa ögonblick gå in i sin yrkesroll och börja rädda liv.

Här finns den 83-årig romska tiggarkvin­nan som satt i sitt gathörn och fick foten krossad. För anhörigper­spektivet får en äldre man i Ljungskile stå för; hans vän var på besök i Stockholm dagen då attentatet skedde.

Här finns också brandmanne­n som var ute på en dykövning när larmet gick, varvid han och hans kollegor förstod allvaret och begav sig till platsen, trots att de egentligen var felutrusta­de. Och här finns den ansvariga för polisens terrorbekä­mpning som den här gången kan vara nöjd över sina kollegors arbete – detta efter att den svenska polisen i andra sammanhang länge fått utstå kritik för sin ineffek- tivitet. Redan samma kväll kunde en misstänkt gärningsma­n gripas, och allmänhete­n tackade för polisens insats genom att täcka en polisbil på gatan med blommor.

Alla de medverkand­e beskriver sina reaktioner den dagen, hur de tänkte, vad de gjorde, hur det kändes. På Drottningg­atan reagerade människor olika strax efter händelsen. Medan en del tog sig bort från platsen stod andra kvar och verkade inte ha förstått vad som hänt. När polis och räddningsp­ersonal började uppmana människor att springa för sitt liv på grund av explosions­risken insåg man allvaret. Omkring tusen personer tog skydd i butiker och restaurang­er längs gatan.

Det är berättelse­n om hur en hel stad lamslogs av attacken, men också om sammanhåll­ning, sam- arbete och solidarite­t som en sorts strategi mot det onda. All kollektivt­rafik i staden stannade, för att försvåra flykten för gärningsma­nnen, men också för att ingen visste om ytterligar­e attacker skulle komma.

SVT1 21.00, SVT Play

 ?? FOTO: SVT ?? FöRöDELSE. Drottningg­atan i Stockholm strax efter terrordåde­t fredagen den 7 april.
FOTO: SVT FöRöDELSE. Drottningg­atan i Stockholm strax efter terrordåde­t fredagen den 7 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland