Hufvudstadsbladet

Korsord 210

-

VåGRäTT

1. Brukar talaren i glaset när han tar till orda. 4. Ett avsides liggande, lite trist ställe där få har lust att rota sig.

9. Var Arne Hülphers till Zarah Leander, förutom att han var hennes äkta man förstås. 10. “Jag längtar hem sen åtta långa år. I själva sömnen har jag längtan känt. Jag längtar hem. Jag längtar var jag går, -- men ej till människor!” Vad var det som Heidenstam­s talande trånade efter?

17. John Blund heter han på svenska och Lukøje på danska. Hur är “förnamnet”?

18. Ett flicknamn som också kan vara ett efternamn. I båda fallen är det ovanligt. Det bars av Angela Lansburys oförglömli­ga och iskalla rollfigur i thrillern Hjärntvätt­ad (1962).

19. Här har du slagit dig ner för gott, du är alltså detta i trakten.

20. Ett ord som spänner över skalan från nervositet till upplopp.

22. De har fuktat gräsmattan där du barfota tassar ut en tidig sommarmorg­on.

28. Uppstod i flera amerikansk­a storstäder på 1920-talet som en oavsiktlig följd av förbudstid­en. 29. Snurra runt. 30. Hårt sådant har påståtts förädla människan.

LODRäTT

1. Har sekretären. 2. På 2300-talet f.Kr. blomstrade ett semitiskt erövrarfol­k i Mesopotami­en. Deras kung Sargon härskade över vad som anses vara historiens första imperium. Som med Rom styrdes deras rike från en huvudstad som bar namn efter dem själva.

3. Herr Omar, vars ögon är svarta och outgrundli­ga som natten, är en av de charmfulla figurerna i Åke Holmbergs Ture Sventon-böcker. Juvel kallas ett av herr Omars djur.

5. Ett ortnamn som förekommer i Sverige men ännu oftare i Danmark, bland annat i Gribskovs och Skive kommuner.

6. Ofta anses det inte så farligt om någon blir detta. Men det kan tyvärr utvecklas till regelrätt mobbning. 7. Hette Blixen i förnamn. 8. Naturens eget godis. 11. Får man ibland lov att göra med sin tid och energi.

12. En sådan dikt över lantliga ämnen förknippar vi närmast med Vergilius, men även en och annan nutida författare har skrivit sådant.

13. En sådan stämma är angenäm och klangfull.

14. En snabb och komplicera­d jazzform som kräver att musikern visar sig på styva linan. Den uppstod på 1940-talet i USA.

15. Namnet på en tunisisk stad har Tove Jansson lånat till en av sina figurer.

16. Vilken “von” hos Runeberg var det som sade till sin kusk: “tack för ditt arga sinne,/ Och drag åt helvete nu”? 21. När något är i detta är det aktuellt. 22. Omfattande. 23. Ett ord för ynnest eller bevågenhet. 24. Belöning eller dricks, i reda pengar. 25. Föga givande. 26. Full --- eller fullt ös kan man säga när det är liv i luckan.

27. Brittisk blues- och jazzsånger­ska, född 1988 och flera gånger Grammybelö­nad. Hon använder förnamnet som artistnamn. En lustig detalj är att alla hennes skivor har namn efter siffror: 19, 21 och 25.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland