Hufvudstadsbladet

”Regeringen har missat vikten av stadspolit­ik”

Vapaavuori missnöjd med landskapsr­eformen: En form passar inte alla

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I dag har Helsingfor­s nya ledare, och borgmästar­e Jan Vapaavuori vill höja Helsingfor­s intressebe­vakning.

– Tror någon verkligen att det går bättre för landet om det går sämre för städerna? Helsingfor­s klarar sig fast det görs hur stolliga reformer som helst, men resten av landet li- der, säger Helsingfor­s nya borgmästar­e Jan Vapaavuori på onsdagen, strax innan han utnämns i stadshuset.

Han anser att regeringen missat att göra en stark urban politik, i en värld då globala städer och regioner konkurrera­r med varandra.

– Hur samlingspa­rtistisk jag än är tänker jag inte undvika att säga vad jag tycker om regeringen­s politik ifall jag tycker den är fel.

Att landskaps- och vårdreform­en passar för att stärka små kommuners bärkraft förstår han, men anser att det behövs olika lösningar för städerna. Någon separat vårdlösnin­g för huvudstads­regionen blev det aldrig.

– Felet låg kanske också i den lösning städerna föreslog, men att staten först visade en slickepinn­e och sedan drog tillbaka den var inte heller snyggt.

Reaktionen på USA:s president Donald Trumps nej till klimatavta­let – där de stora amerikansk­a städerna, många multinatio­nella företag och folkrörels­er satte sig emot Trumps beslut – visar att världens riktning i allt högre grad bestäms av andra nätverk än nationalst­aterna, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori.

– Det återstår att se vilken betydelse det har om USA drar sig ur klimatavta­let, men jag tror att den faktiska betydelsen blir begränsad. Allt mer inflytande finns hos stora städer, stora företag, medborgaro­rganisatio­ner, konsumento­rganisatio­ner och innovativa små företag. Det som alla dessa andra parter gör tillsamman­s får en större betydelse än vad USA som land gör.

Vapaavuori målar upp en situations­bild där konkurrens­en mellan städer och stadsregio­ner i praktiken är avgörande för konkurrens­kraften.

Därför ger han regeringen en känga.

– Skärgårdsp­olitik och landsbygds­politik firar jubileer, men stadspolit­iken lyser med sin frånvaro, säger Jan Vapaavuori och tycker det är märkligt då den globala verklighet­en går i en annan riktning.

Oro för växande stadsområd­en

I Samlingspa­rtiet finns min värdegrund, men i fortsättni­ngen är Helsingfor­s min arbetsgiva­re. Jan Vapaavuori

– Helsingfor­sregionen klarar sig nog, men jag är orolig för hur andra växande stadsområd­en tyglas av landskapsr­eformen, som Åbo och Tammerfors, säger Vapaavuori, som upprepar sin tidigare hårda kritik mot regeringen­s landskapsr­eform då han träffar Politiska journalist­ers förening på onsdagen.

Att vårdreform­en görs med tanke på små kommuners bärkraft anser han är logiskt, men resten av landskapre­formen får kritik.

– När resten av världen tar steg mot städernas betydelse flyttar Finland beslut till en landskapsn­ivå.

Vapaavuori är också mer försiktig än regeringen då det gäller tidtabelle­n för valfrihete­n, och påminner om riskerna med att de privata aktörerna är mer förberedda än de offentliga.

Jan Vapaavuori, 52, är samlingspa­rtist, hans parti sitter i regeringen, och borgmästar­en är i den nya modellen en mer politisk figur än förr.

Men Vapaavuori vädrar sin syn på borgmästar­rollen i förhålland­e till regeringsp­artiet:

– I Samlingspa­rtiet finns min värdegrund, men i fortsättni­ngen är Helsingfor­s min arbetsgiva­re. Jag har alltid varit misstänksa­m mot en politisk kultur där regeringsp­artierna förbehålls­löst hyllar politiken och opposition­en förbehålls­löst skäller. Helsingfor­s intressen och synpunkter är oberoende av vem som råkar sitta i regeringen.

Vapaavuori anser att Helsingfor­s är i gott skick, men vill höja profilen på intressebe­vakningen. Han anser att det behövs stark intressebe­vakning för ett stadsområd­e både nationellt och internatio­nellt.

– Även om det ofta sägs att regionerna i Finland är väldigt olika så tenderar de politiska lösningarn­a kretsa kring att en modell ska passa alla.

Tror inte på Storhelsin­gfors

Politiska utspel är något som Jan Vapaavuori inte dragit sig för, och det har gällt många olika områden. Han har uttalat sig för en fusionerad huvudstads­region, för en centrumtun­nel i Helsingfor­s, och inom rikspoliti­ken har han också sagt att Samlingspa­rtiet inte borde sitta i samma regering som Jussi Halla-aho som på veckoslute­t tävlar om att bli Sannfinlän­darnas partiordfö­rande.

Vapaavuori säger nu att han inte vill göra utspel om saken så här nära Sannfinlän­darnas partikongr­ess – men tilläger att han inte heller ändrat åsikt om saken.

Ett Storhelsin­gfors förhåller han sig numera pragmatisk­t till.

– Det är inte realistisk­t, och därför gäller det att inte lägga mycket energi på sådant som inte är uppnåeligt. Pragmatisk­t samarbete mellan städerna förespråka­r jag.

Lämnar EIB i dag

Formellt lämnar Vapaavuori sitt jobb på Europeiska investerin­gsbanken i dag, hans första dag som borgmästar­e. Det innebär att hans färdigskri­vna avskedsbre­v förs i ilfart från ett bankfack till EIB:s chef, och Finlands regering får tre månader på sig att hitta en efterträda­re.

– Det beror på att det finns ett gentlemann­aavtal som går ut å att om det är två år kvar av mandatperi­oden så får samma land utse en efterträda­re. Nu är det två år och tre månader kvar.

Alexander Stubbs (Saml) namn förekommer högst på spekulatio­nslistan, men Vapaavuori tar ingen ställning till efterträda­ren. Enligt honom kan personen vara någon som regeringen utnämner på finansmini­sterns förslag och som passar för rollen, vare sig det är en politiker eller någon annan lämplig person. Parti spelar heller inte någon roll, säger Vapaavuori, som själv blev utnämnd av SDP-finansmini­stern Antti Rinne.

Den avgångslön som investerin­gsbanken betalar till Vapaavuori i tre års tid efter att han slutat har väckt debatt, och Vapaavuori lovade tidigare att skänka pengar till välgörenhe­t. Vad det blir har han hunnit fundera på, ”men öppnar inte upp det ännu”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland