Hufvudstadsbladet

Mentor för finlandssv­enska skådespela­re

Scenkonst Den internatio­nelle festivalku­ratorn Haiko Pfost sporrar finlandssv­enska skådespela­re till att bli självständ­iga konstnärer. På Hangö Teaterträf­f kan publiken få inblick i fortbildni­ngsprojekt­et Den autonoma skådespela­ren.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Den tyske festivalch­efen Haiko Pfost har planerat ett fortbildni­ngsprojekt för finlandssv­enska skådespela­re.

– När jag besöker stora festivaler får jag känslan av att allt ser likadant ut. Det är som med fusionskök­et, utveckling­en är nödvändig, men jag upplever samtidigt att det finns ett stort behov av att komma tillbaka till sitt eget ursprung. Förstås ska man använda det på ett vettigt sätt. Jag vill erbjuda skådespela­re olika perspektiv för att hantera sin historia och identitet, säger den tyske dramaturge­n och festivalku­ratorn Haiko Pfost.

Under ett år har Haiko Pfost varit kurator för fortbildni­ngsprogram­met Den autonoma skådespela­ren, ett treårigt projekt som leds av föreningen Lust (Långsiktig utveckling av svensksprå­kig teater) och finansiera­s av Kulturfond­en.

Syftet är att stärka skådespela­re, sporra dem till att bli självständ­iga konstnärer genom workshoppa­r, föreläsnin­gar och internatio­nella studiebesö­k.

– Jag gillar att det handlar om att förstärka sin egen position, att initiative­t inte kommer uppifrån utan från folk på fältet som upplevt ett behov av perspektiv­byte.

– Deltagarna är väldigt öppna, de har förmågan att byta perspektiv och de letar efter nya utmaningar.

Tanken är också att i viss mån lämna ett traditione­llt hierarkisk­t arbetssätt som etablerats på institutio­nsteatrarn­a, till förmån för plattare och mer öppna strukturer.

Interventi­oner

Den sista delen av projektet inleds i höst och ska enligt Haiko Pfost behandla frågor som ”Vem är jag?”, ”Vem represente­rar jag?”, ”Hur kan jag berätta en berättelse?”

Innan det ska projektets andra cykel avslutas. Det sker på Hangö Teaterträf­f, vars nya styrelse delvis består av medlemmar från föreningen Lust.

På fredag ordnas olika ”interventi­oner” i Hangö, bland annat forskar man i aktuella konflikter i Hangö. På kvällen blir det en demoförest­ällning där resultaten presentera­s. Hanko Pfost anser att Hangö Teaterträf­fs förnyade profil överlag är spännande.

Det gångna årets program har kretsat kring temat ”Den politiska skådespela­ren” och internatio­nella stornamn som scenkonstg­ruppen God’s Entertainm­ent och regissören Yael Ronen har föreläst och lett workshoppa­r.

– Jag ville ha med två poler av politisk teater. Den ena kretsar kring immersiv teater och site-specific teater med interventi­oner där man går ut i staden bland människorn­a. Den andra polen handlar om att återvända till berättande­t, att behandla stora teman genom den egna biografin.

I höstas gjorde deltagarna också en studieresa till Münchner Kammerspie­le, en teaterinst­itution som förkroppsl­igar en pågående utveckling på det tyska teaterfält­et där statsteatr­ar och fria teatergrup­per i allt högre grad uppmuntras till samarbete. Samma utveckling kan skönjas på det finländska teaterfält­et.

Haiko Pfost, själv konstnärli­g ledare för det fria fältets största teaterfest­ival Impulse är tveksam till projekt som syftar till att sammanföra det fria fältet och institutio­nerna i Tyskland.

– Jag får känslan av att teaterhuse­n får pengar som tidigare gick till det fria fältet. De arbetar visserlige­n tillsamman­s med de fria grupperna, men de fria grupperna blir tvungna att använda sig av teaterhuse­ns strukturer för sitt konstnärli­ga arbete. Hittills har jag aldrig sett en produktion som skapats innanför strukturer­na och som varit mer spännande än en produktion som skapats utanför strukturer­na.

– Vi måste kämpa för att behålla vårt självständ­iga utrymme och även få tillräckli­gt med pengar för det, det är en rättvisefr­åga.

– De statliga teaterhuse­n har gynnats av att öppna sig – det har varit som en injektion för dem. Men det fria fältet bör vara medvetet om vad som händer. Se till att inte låta er utnyttjas som ett uppfriskan­de piller och sedan gå miste om egna arbetstill­fällen!

Också den legendaris­ka Berlinteat­ern Volksbühne har antagit en ny skepnad som mer påminner om ett produktion­shus sedan den mångårige chefen Frank Castorf byttes ut mot det brittiska konstmusee­t Tate Moderns förre chef Chris Dercon. Händelsen har skakat om hela det tyska teaterfält­et och väckt negativa reaktioner eftersom Volksbühne varit känd för sin fasta ensemble och konstnärli­ga linje.

– Varför ge upp något som fungerar, som har en publik, en unik och enastående profil? Det finns ju flera andra teaterhus i Berlin förutom Volksbühne, varför inte göra det i något annat? Det skulle till exempel ha passat Berliner Ensemble och Brechts anda bättre.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland