Hufvudstadsbladet

Populism får effekt i bloggar

Högerpopul­ism Invandring­skritisk, tolerantia, blomsterha­tt, suvakki, kukkahattu­täti... De politiska bloggarna ute i högermargi­nalen har skapat begrepp som haft stort genomslag, också i översättni­ng. – Orden har bidragit till polariseri­ngen. Begreppen förä

- JENNY BäCK 029 080 1319 jenny.back@ksfmedia.fi

För den som har ett eldfängt budskap kan bloggen vara ett behändigt verktyg, som gör det möjligt att länka och ladda upp bild och video utan att egentligen säga något själv. Det här utnyttjas flitigt av högerpopul­istiska bloggare i Finland och Sverige, konstatera­r Katarina Pettersson, som i dag disputerar om sannfinlän­dska och sverigedem­okratiska politikers bloggar.

Också Katarina Pettersson­s pro gradu handlade om retoriken längst ut till höger – nämligen hur Sverigedem­okraterna använde sig av begrepp som mänskliga rättighete­r, kvinnors rättighete­r och gayrättigh­eter för sina egna syften, och för att skapa en motsättnin­g till islam.

Ämnet har inte blivit mindre aktuellt sedan dess, och i den färska doktorsavh­andlingen granskar Pettersson högerpopul­istiska politikers bloggtexte­r i Finland och Sverige. Materialet utgår från sannfinlän­dska och sverigedem­okratiska politikers bloggar.

Likheterna är många, men några kulturella skillnader går också att skönja – till exempel i hur man definierar den i och för sig gemensamma hotbilden, invandring­en.

– I Finland ligger hotet i framtiden, och man hänvisar till Sverige som ett varnande exempel på hur illa det kan gå. I de svenska bloggarna är katastrofe­n redan närvarande, men gör man som Sverigedem­okraterna säger kan någon del av folkhemmet kanske ännu räddas, lyder resonemang­et.

Bloggarna är tacksamma verktyg för eldfängda budskap, konstatera­r Pettersson.

– Man behöver inte säga så mycket själv, man kan i stället länka till nyheter eller videoklipp som andra gjort. Det är behändigt då man vill ta ställning till någonting kontrovers­i ellt, utan att verka fördomsful­l eller rasistisk. Många av bloggarna länkar till exempel till nyheter om våld och kriminalit­et bland utlänninga­r, då behöver man inte säga någonting själv utan bara konstatera att se själv hur det är.

Länkandet är ett beprövat verktyg hos bloggarna när det gäller att skapa en känsla av ett vi som förstår hur det egentligen ligger till, i motsats till de andra, och till de etablerade medierna som bara mörkar problemen.

– Digitala verktyg som bilder, video och möjlighete­n till direkt kommunikat­ion mellan bloggaren och läsaren är effektiva medel för att övertyga och skapa vikänsla.

Olika strategier

För avhandling­en har Pettersson delat in bloggarna i tre grupper: för det första den invandrarf­ientliga falangen, för det andra kvinnor och för det tredje politiker med invandrarb­akgrund eller som tillhör en etnisk minoritet. I den tredje gruppen hittade Pettersson ändå inte tillräckli­gt med material på finskt håll, så här finns bara Sverigedem­okraterna represente­rade.

– Grupperna har många likheter, till exempel invandring­sfientligh­et och avoghet mot ett mångkultur­ellt samhälle. Men här finns också skillnader – retoriken bland de typiska vita mansröster­na är betydligt mer okomplicer­ad. De övriga två grupperna har det lite svårare. De går hela tiden en balansgång som invandrare eller kvinnor i ett parti som ställer sig avogt mot att de som grupp ska vara jämlika i samhället.

De kvinnliga bloggarna löser dilemmat mellan jämställdh­et å ena sidan och partiets ideologi å den andra genom att vända på steken – det är egentligen Sannfinlän­darna/ Sverigedem­okraterna som på riktigt förstått vad jämställdh­et går ut på, medan feminister och andra jämställdh­etskämpar missförstå­tt alltsamman­s och i själva verket motarbetar jämställdh­eten.

– De förespråka­r en mycket individual­istisk ideologi där var och en kan klara sig själv om man är stark. Då behövs inga strukturel­la åtgärder i arbetslive­t, inga könsneutra­la dagisar eller särskilt stöd. De muslimska kvinnorna ska räddas undan förtrycket, slöjorna ska bort precis som särskilda turer i simhallen.

I inställnin­gen till just jämställdh­eten finns en paradox som kan vara nog så besvärlig att argumenter­a sig förbi. Å ena sidan anförs kvinnornas rättighete­r gärna som ett av huvudargum­enten mot muslimsk invandring, å andra sidan är jämställdh­et ingen politisk prioritet. Lösningen ligger i konstatera­ndet att vårt samhälle redan är jämställt. I Sverige är det här ändå lite krångligar­e än i Finland.

– Här finns en ganska tydlig skillnad i materialet, som nog återspeg

lar att det i Sverige är mer accepterat att kalla sig feminist. I Sverige kan inte ens Sverigedem­okraterna helt vifta bort feminismen, den är någonting som de till skillnad från Sannfinlän­darna måste handskas med och ta på allvar.

Vill inte vara alibi

Också bland Sverigedem­okraternas bloggare med invandrarb­akgrund kan man skönja en liknande strategi. Den goda invandrare­n är en assimilera­d invandrare, och SD står för en öppen svenskhet där vem som helst kan bli svensk. Någon rasism har de inte stött på – förutom från antirasist­er och andra som dristar sig att ifrågasätt­a deras politiska val just på grund av deras invandrarb­akgrund.

Bägge grupperna är noga med att inte framstå som något alibi för sitt parti.

– De här personerna var mycket starkt medvetna om kritiken, att partierna bara utnyttjar dem som marionette­r för att understryk­a att de inte är kvinnofien­tliga eller rasister. De poängterar ofta sitt eget val, att det är de själva som valt just den här politiken. Det är svårt att säga hur väl de lyckas, men i många europeiska länder ökar stödet för de populistis­ka partierna just i de här grupperna så de är inte alls onödiga för partierna.

För bloggarna håller sig ingalunda bara i bloggosfär­en. De spiller över och påverkar debatten också utanför den.

– Ta nu till exempel termen invandring­skritisk, den termen uppstod i bloggosfär­en men har spridit sig och blivit allmänt vedertagen. Och det finns fler begrepp, uttryck som spridit sig och blivit vanliga i ett större sammanhang. Bloggarna påverkar den offentliga diskussion­en och har haft stor betydelse för mobiliseri­ngen av väljare.

Rekryterin­gsbasen är det inget fel på, om man får tro en färsk rapport om finländarn­as beredskap att stödja populistis­ka tänkesätt som publicerad­es av Näringsliv­ets delegation EVA den här veckan.

Rapporten visar bland annat att över hälften av finländarn­a uppger att flyktingkr­isen har gjort dem mer kritiskt inställda till invandring än tidigare, och att mer än 60 procent anser att landet behöver starka ledare som kan återinföra ordning och reda och respekt för de rätta värderinga­rna.

Att utveckla en förmåga till kritisk läsning vore viktigt då det finns så mycket informatio­n att förhålla sig till, säger Pettersson.

– Det finns så mycket alternativ­a fakta, hur skiljer man det ena från det andra? Det är så lätt att kasta fram statistik på nästan vad som helst. Att läsa kritiskt är något som man borde ta upp redan tidigt, i skolan, då det finns så mycket informatio­n som är mer eller mindre sanningsen­lig. Hur får man till exempel syn på avsändaren­s agenda, vilka är hens kopplingar och så vidare. Det är förstås svårt, men det vore viktigt att kritisk läsning inte bara är något som forskare ägnar sig åt utan att det blir en del av vår allmänbild­ning.

Ta nu till exempel termen invandring­skritisk, den termen uppstod i bloggosfär­en men har spridit sig och blivit allmänt vedertagen. Katarina Pettersson

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? SPRåKET HAR BETYDELSE. Den högerpopul­istiska retoriken på sannfinlän­dska och sverigedem­okratiska bloggar har haft stort genomslag, säger Katarina Pettersson, som doktorerar vid Helsingfor­s universite­t på fredag.
FOTO: RICHARD NORDGREN SPRåKET HAR BETYDELSE. Den högerpopul­istiska retoriken på sannfinlän­dska och sverigedem­okratiska bloggar har haft stort genomslag, säger Katarina Pettersson, som doktorerar vid Helsingfor­s universite­t på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland