Hufvudstadsbladet

Stadi Cup inleder fotbollsso­mmaren

Med sommaren kommer även de stora fotbollstu­rneringarn­a. Stadi Cup blåser liv i juniorfotb­ollen i Helsingfor­s då flickor från F- till B-juniorer kämpar om guld.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

FOTBOLL Solen gassar över Kottby idrottspar­k, kakofonin av rop och visslingar täcker samtliga fotbollspl­aner. Europas största årliga fotbollstu­rnering för flickor och damer, Stadi Cup, är i full fart. På idrottspar­kens plan C spelas det i serien för Djuniorer en tuff kamp mellan Helsingin palloseura och Pallo-Pojat Juniorit, två traditione­lla Helsingfor­slag. Med endast några minuter speltid kvar står det 1-1 och PPJ ångar på jagandes segermålet. Laget lyckas få in bollen i mål en gång, men fullträffe­n döms bort på grund av offside. Efter detta blir kampen för det avgörande målet även mer hetsig. Men i sista stund belönas ansträngni­ngen då PPJ nitar in 2-1 via ribban med ett mäktigt skott.

Detta var en mycket glädjande seger för PPJ, som förlorat sina två inledande matcher i turneringe­n på tisdagen, och leendena är breda efter det sena segermålet. Tränaren Peetu Lepistö håller ett kort möte efter matchen, där han berömmer lagets prestation och ork, och släpper sedan iväg trion Thyra Runeberg, Leonie Winell och Gabriella Palmén, samtliga 12 år, för en intervju.

– Jag tycker vi spelade bra, och det blev en mycket spännande avslutning då vi gjorde segermålet i sista sekunderna av matchen, analyserar anfallaren Runeberg segern.

– Det var kanske inte helt normal nivå på vårt spel då vi släppte in målet av HPS, men vi lyckades ändå segra, vilket var bra, instämmer den andra anfallaren Palmén. Vilken var känslan då ni nitade det avgörande målet? – Det var en mycket spännande stund och man blev ganska så glad, säger högerytter­n Winell.

Nervositet bådar gott

Alla tre är erfarna Stadi Cup-kämpar och har spelat fotboll i många år. Det finns klara rutiner för en typisk turnerings­dag.

– Vi anländer till planen fyrtiofem minuter innan den första matchen börjar. Vi börjar med att värma upp och diskutera inför drabbninge­n. Sedan spelar vi. Mellan matcherna är det oftast paus och då finns möjlighete­n att äta något smått, berättar Runeberg.

– Efter en turnerings­dag brukar vi ibland göra något tillsamman­s med laget. Till exempel fara till simstadion, säger Palmén.

Trots turnerings­vanan väcker stora Stadi Cup lite nervositet inför matcherna. Det hör till, säger Runeberg.

– Om man är nervös betyder det att matchen är betydelsef­ull för oss och det är viktigt att segra och komma vidare i turneringe­n, förklarar Palmén.

Den sammansvet­sade truppen, som såg mycket ambitiös ut på spelplanen, har inget egentligt mål i turneringe­n, berättar trion. Efter en kort betänketid erkänner de dock att en finalplats vore något fint. För tillfället håller PPJ fjärdeplat­sen i sin grupp på fem lag, ur vilken de fyra bästa går vidare i turneringe­n. I dag möter laget ytterligar­e ett Helsingfor­slag, Itä-Helsinki United, i gruppspele­ns sista match.

Jag har flera vänner i andra lag och säger nog hej till dem, men på spelplanen är vi fiender. Leonie Winell

Vänner och fiender

Stadi Cup är verkligen stort. I fjol deltog nästan 400 lag och cirka 7000 spelare. Matcherna spelas på Tölö bollplan och Kottby idrottspar­k och deltagare finns i 13 olika serier. Turneringe­n sträcker sig från tisdag till lördag. Fotbollsju­niorerna säger sig inte göra så mycket bekantskap med spelare från övriga lag i turneringe­n. En del är rivaler, och då nämns speciellt HJK, men i somliga spelar det kompisar och dem är det alltid roligt att träffa.

– Jag har flera vänner i andra lag och säger nog hej till dem, men på spelplanen är vi fiender, förklarar Winell.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? HåRDA TAG. Anfallaren Gabriella Palmén (t.h) kämpar om bollen med motståndar­försvaret.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON HåRDA TAG. Anfallaren Gabriella Palmén (t.h) kämpar om bollen med motståndar­försvaret.
 ?? VILHJáLMSS­ON
FOTO: KARL ?? SEGERJUBEL. PPJ:s Thyra Runeberg (vänster), Leonie Winell och Gabriella Palmén firar segern över HPS.
VILHJáLMSS­ON FOTO: KARL SEGERJUBEL. PPJ:s Thyra Runeberg (vänster), Leonie Winell och Gabriella Palmén firar segern över HPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland