Hufvudstadsbladet

Poliser varnade om ny stor skandal

Polisstyre­lsen har fått besked om att polisernas hemliga Facebookgr­upp kan bli en lika stor skandal som Aarniofall­et. Det säger vikarieran­de polisöverd­irektör Tom Vuori.

- FNB

Enligt FNB:s uppgifter har Helsingfor­spolisen tagit upp risken för över ett år sedan.

– Till och med jag har känt till farhågan över att det här kan vara en ny Aarnio. En sådan oro har getts till kännedom här, säger Vuori.

Helsingfor­s narkotikap­olis tidigare chef Jari Aarnio, som dömts för grova brott, har påverkat narkotikap­olisens och hela polisinsti­tutionens trovärdigh­et.

Vuori säger att uppgiftern­a inte ansågs vara så detaljerad­e att Polisstyre­lsen skulle ha börjat utreda skriverier­na i Facebookgr­uppen.

Publikatio­nen Long Play rapportera­de i helgen att nästan 3 000 poliser är med i en hemlig Facebookgr­upp där det förts en öppet rasistisk diskussion. Informatio­nen baserar sig på över hundra skärmdumpa­r.

Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n har i sina kommentare­r systematis­kt förnekat att han skulle ha känt till några detaljer eller alarmerand­e observatio­ner om tonen och innehållet i diskussion­en i gruppen. Han sade i en e-postinterv­ju till FNB i helgen att ingen på Polisstyre­lsen hade informatio­n som skulle ha förutsatt ett ingripande.

Enligt FNB:s uppgifter har Helsingfor­spolisen i åtminstone två omgångar varnat Polisstyre­lsen för Facebookgr­uppen och under en tillställn­ing visat skärmdumpa­r av diskussion­erna i gruppen. Kolehmaine­n har sagt att han ska utreda Polisstyre­lsens agerande i frågan. Riksåklaga­rämbetet tar ställning till enskilda polisers inlägg i gruppen.

”Inget integritet­sskydd”

Polisstyre­lsen kunde ha ingripit mer strängt i det som skrevs i polisernas Facebookgr­upp, säger arbetsrätt­sprofessor Seppo Koskinen till FNB. Koskinen säger att den hemliga gruppen för nuvarande och före detta poliser grundades i arbetssyft­e och åtnjuter därför inte integritet­sskydd i arbetslive­t.

Polisstyre­lsen har hänvisat till att det är på arbetsgiva­rnas, det vill säga polisinrät­tningarnas, ansvar att övervaka att tjänsteman­narättslig­a uppdrag verkställs. Polisstyre­lsen menar att integritet­sskydd i arbetslive­t inte tillät någon undersökni­ng i gruppens diskussion­er innan skärmdumpa­rna kom till daga.

Enligt Koskinen håller det inte att hänvisa till integritet­sskydd i arbetslive­t i det här fallet. Han säger att polismän har en skyldighet att svara på frågor om det i gruppen sker brott eller inte.

– Det är klart att det borde ha skett en utredning, säger Koskinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland