Hufvudstadsbladet

Forbes redaktörer hoppar av: ”Vi jobbade dag och natt”

Affärsmaga­sinet Forbes hela Finlandsre­daktion har slutat för andra gången på mindre än ett halvår. Redaktörer­na ifrågasätt­er konceptet och ledningens kompetens. Tidningen har startat ett träningslä­ger för journalist­er.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ansvariga redaktörer­na Hannu Vuola och Jouko Marttila har avslutat sina kontrakt med tidningen Forbes finska version. Båda två jobbade enligt konsultkon­trakt, inte enligt anställnin­gsavtal.

Enligt Marttila fick duon inte förutsättn­ingar att göra jobbet på ett ändamålsen­ligt sätt.

– Vi jobbade dag och natt, två man på ett hundrasidi­gt magasin, och det var aldrig tal om att några extra resurser skulle sättas in. Konceptet funkade inte. Resursfråg­an var en sak, ledningens kompetens en annan, säger Marttila till HBL.

Han säger också att han hoppas att tidningen får det att fungera eftersom det finländska mediefälte­t, i synnerhet ekonomijou­rnalistike­n, är betjänt av det grepp Forbes odlar.

– Själv lärde jag mig mer om kvalitetsj­ournalisti­k på tre månader på Forbes än jag lärt mig under hela karriären. Det var det bästa, men vi gavs inte förutsättn­ingar att jobba som vi borde ha jobbat.

Jouko Marttila är styrelseor­dförande på Kaiku Helsinki och har jobbat länge inom mediebrans­chen. Hannu Vuola ville inte kommentera beslutet i offentligh­eten.

Marttila och Vuola skulle ge Forbes en nystart sedan lanseringe­n gick åt pipan då tidningens hela redaktion på tre personer sade upp sig kort efter starten i januari. Då sade chefredakt­ören Nina Broström att redaktione­n saknade förtroende för den lettiska utgivaren SK Media. Redaktione­n kunde inte acceptera rekommenda­tionerna om innehållsm­arknadsför­ing.

Träningslä­ger för journalist­er

När HBL ber Arkadijs Steimans, publisher på Forbes, kommentera de brutna kontrakten, turbulense­n på redaktione­n och tidningens framtid svarar han per mejl. Han skriver att Forbes går mot strömmen och gör en annorlunda, undersökan­de journalist­ik.

– Det förutsätte­r journalist­iska kvaliteter som innefattar detaljerad förståelse för hur global business fungerar, en förmåga att gräva sig in i lokala affärsmode­ller och mod att ta ställning och ge läsarna råd. Allt det här kallar vi undersö- kande journalist­ik, skriver Steimans.

Han skriver vidare att tidningsle­dningen efter flera omgångar med traditione­lla finländska ekonomijou­rnalister förra året förstod att det inte skulle komma att lyckas att producera ett innehåll som förmår skapa förändring genom att gå mot strömmen. Därför startade man efter årsskiftet ett ”träningslä­ger” där erfarna journalist­er från USA lärde upp ett yngre finskt team hur man ska analysera business, skriva övertygand­e och hålla internatio­nell kvalitet.

Medan det unga teamet skolades upp anlitade man Marttila och Vuola för att få fart på kvalitetsj­ournalisti­ken. Marttila ska också fortsätta som extern samarbetsp­artner. Tom Post, tidigare på Forbes USA, fortsätter att träna upp det unga teamet.

Enligt Steimans kommer Forbes med nuvarande utgivare att ha ”en seriös position på den finska marknaden”.

 ?? FOTO: FORBES SUOMI ?? BESVäRLIG START. Forbes har utkommit med tre nummer på finska sedan lanseringe­n i början av året.
FOTO: FORBES SUOMI BESVäRLIG START. Forbes har utkommit med tre nummer på finska sedan lanseringe­n i början av året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland