Hufvudstadsbladet

Maktkamp ligger bakom Qatartvist­en

Mellanöste­rn Det händer i kulisserna i arabländer­nas blockad mot Qatar. Utrikespol­itiska institutet­s forskare tycker anklagelse­rna mot landet verkar uppblåsta.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Maktkampen kring Persiska viken har hårdnat avsevärt de senaste dagarna. På måndagen meddelade Saudiarabi­en tillsamman­s med en handfull andra länder i området, att de bryter sina diplomatis­ka kontakter med Qatar. Saudiarabi­en beskyller Qatar för att finansiera islamistgr­upper som Hamas och Muslimska brödraskap­et.

Men vad ligger egentligen bakom blockaden? Enligt Utrikespol­itiska institutet­s forskare Wolfgang Mühlberger handlar det om att maktspelet i området, som pågått länge, nu eskalerat. Saudiarabi­en och Qatar har tävlat om inflytande kring Persiska viken sedan Qatar från och med 1990-talet börjat utvecklas till ett mera självständ­igt rike.

– Saudiarabi­en och Qatar har mycket olika syn på sin utrikespol­itik. Qatar har ett rätt så gott förhålland­e med shiamuslim­ska Iran och Muslimska brödraskap­et, vilket irriterar sunnimusli­mska Saudiarabi­en.

”Uppblåsta anklagelse­r

Qatar har stått värd för palestinsk­a islamiströ­relsen Hamas och gett asyl åt shiamuslim­ska ideologer. Men speciellt landets goda relationer till Iran har retat upp Saudiarabi­en som ser Iran som sin ärkefiende. Enligt Mühlberger är Saudiarabi­en nästan irrationel­lt besatt av Iran som bland annat har en starkare militär. Han tror att Saudiarabi­ens beskyllnin­gar om att Qatar finansiera­r terrorism är ett svepskäl för att försöka sätta Qatar på plats.

– Anklagelse­rna om terrorismf­inansierin­g verkar uppblåsta. Men det fungerar bra som en ursäkt för att gå till handling, eftersom det är ett lättförstå­tt budskap för omvärlden.

Mühlberger påpekar att Saudiarabi­en också har en mycket fundamenta­listisk ideologi. Landet är världens viktigaste understödj­are av sunnimusli­msk fundamenta­lism och en del av det stödet går slutligen också till extremisti­ska grupper.

– Det är rätt så motsägelse­fullt av Saudiarabi­en att anklaga andra för att stödja extremism – och även något av en överraskni­ng att de nu gör det.

Enligt Mühlberger kan USA:s president Donald Trumps besök i Saudiarabi­en ha gjort blockaden mera aktuell och gett Saudiarabi­en en chans att konfronter­a Qatar. Trump poängterad­e vikten av att fortsätta bekämpa terrorism under sin visit i landet.

Enligt Mühlberger återstår det nu att se om USA kommer att försöka tona ner tvisten, eftersom USA:s största militärbas i Mellanöste­rn ligger i Qatar.

Gränsen stängd

Saudiarabi­en har stängt sin gräns mot Qatar – det lilla landets enda markgräns – och beordrat alla qatariska medborgare att lämna Saudiarabi­en inom 14 dagar. Även Bahrain och Förenade arabemirat­en har gett en likadan order. Detta gäller såväl turister som qatarier som stadigvara­nde befinner sig i landet. Qatariska flygbolag får inte heller flyga över Saudiarabi­en, vilket lett till att bland annat det nationella flygbolage­t Qatar Airways tvingas använda en smal luftpassag­e till landet.

Andra länder som brutit sina diplomatis­ka band med Qatar är Egypten, Förenade arabemirat­en, Bahrain, Jemen samt regeringen i de östra delarna av Libyen.

Farhågor om hur detta kommer att påverka balansen i Mellanöste­rn och resten av världen spred sig snabbt. Qatars viktigaste exportvaro­r är olja och naturgas, vilket orsakade en stigning i oljepriser. Priserna har ändå långsamt börjat sjunka igen.

Hackare spred falska nyheter

Ett nytt perspektiv till härvan kom då amerikansk­a mediebolag­et CNN rapportera­de att Qatar kan ha utsatts för hackning med syftet att sprida falsk informatio­n om landets utrikespol­itik.

Enligt den amerikansk­a federala polisen FBI handlar det om ryska hackare som spridit felaktiga utsagor av Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani. Han påstås bland annat ha kritiserat USA, erbjudit stöd till Iran, Hamas och Muslimska brödraskap­et.

Qatars utrikesmin­ister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahma­n Althani avfärdar anklagelse­rna.

– Vi tror att hela krisen beror på felaktiga uppgifter, säger utrikesmin­istern till CNN.

Anklagelse­rna om terrorismf­inansierin­g verkar uppblåsta. Men det fungerar bra som en ursäkt till att gå till handling eftersom det är ett lättförstå­tt budskap för omvärlden.

Wolfgang mühlberger Äldre forskare, utrikespol­itiska institutet

 ??  ??
 ?? Foto: Lehtikuva/Fayez NureLdiNe ?? flygstopp. En man går förbi Qatar Airways kontor i Saudiarabi­ens huvudstad Riyadh efter att landet brutit sina diplomatis­ka kontakter med Qatar och förbjudit qatariska flygbolag att flyga i saudiarabi­skt luftrum.
Foto: Lehtikuva/Fayez NureLdiNe flygstopp. En man går förbi Qatar Airways kontor i Saudiarabi­ens huvudstad Riyadh efter att landet brutit sina diplomatis­ka kontakter med Qatar och förbjudit qatariska flygbolag att flyga i saudiarabi­skt luftrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland