Hufvudstadsbladet

Försvaret kan få större andel av EU-budgeten

Europeiska kommission­en föreslår att en större portion av EU:s budget ska gå till försvarsut­gifter. Kommission­en presentera­de sitt förslag för ett försvarsin­dustriellt program som ska finansiera prototypsu­tveckling i går.

-

Till utveckling­en av till exempel drönar- och satellitpr­ototyper skulle det sammanlagt användas 500 miljoner euro under åren 2019 och 2020. Efter det kunde summan stiga till en miljard euro årligen.

Det är första gången den gemensamma EU-budgeten skulle användas så här direkt till utveckling­en av försvarsfö­rmågan.

Enligt svenska nyhetsbyrå­n TT meddelade 19 EU-länder sitt intresse för att delta i fonden när medlemslän­dernas försvarsmi­nistrar träffades i Bryssel för några veckor sedan.

Kommission­ens vice ordförande Jyrki Katainen (Saml) säger att syftet är att uppmuntra företag att söka samarbetsp­artner och att öka samarbetet EU-länderna emellan.

Självklara orsaker

Medlemslän­derna får själva bestämma vilka prototyper de vill stödja, det vill säga sådana de tror att skulle vara till nytta för dem. Projektet förutsätte­r att flera än ett land och minst tre företag deltar.

EU:s finansieri­ng kunde täcka cirka var femte prototyps kostnader.

Finansieri­ngen av prototyper är en del av den planerade försvarsfo­nden. I framtiden kan medlemslän­der även ha en färdig modell och finansieri­ngsverktyg för gemensamma projekt. Det här presentera­de kommission­en dock ännu inte på onsdagen.

Orsakerna till det ökade försvarssa­marbetet är självklara. Efter valet av Donald Trump till USA:s president har EU-länderna alltmer kommit till slutsatsen att ansvaret för deras säkerhet vilar på deras egna axlar.

Katainen tror att EU-länderna skulle kunna dra stor nytta av samarbetet. EU-länderna bedriver sinsemella­n överlappan­de forskning och projekt. I och med samarbete skulle de kunna spara betydande summor.

– Priset för överlappan­det ligger mellan 25 och 100 miljarder euro om året, säger Katainen.

Katainen har även uttryckt en önskan om att EU-länderna skulle slå fast säkerhetsg­arantier sinsemella­n för möjliga framtida cyberoch hybridatta­cker.

EU-länderna måste besluta om de vill ha en försvarsfo­nd för att finansiera satelliter och attackheli­koptrar. Fonden kunde även fungera som ett gemensamt kollektivs­kuldebrev.

Enligt Katainen hänger allt nu på medlemslän­derna.

–Med gemensamma anskaffnin­gar kunde vi spara upp till 30 procent av våra nuvarande försvarsut­gifter, säger han.

Det handlar inte bara om pengar utan också om att splittrade anskaffnin­gar försvårar användning­en av trupperna. Kommission­en uppskattar att det i EU finns 178 olika vapensyste­m, vilket motsvaras i USA av bara 30.FNB–TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland