Hufvudstadsbladet

Landslaget spelar för sin framtid

Handboll Då Finland ställs mot Grekland och Färöarna i EMförkvale­t i helgen spelar laget om en plats i det egentliga kvalet, om sex stenhårda internatio­nella matcher och chansen att igen få mäta sig med toppnation­er.

- 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXÉN

HANDBOLL Efter en paus på ett drygt år ska damlandsla­get spela tävlingsma­tcher igen. Tävlingsve­rksamheten lades medvetet på is efter EMkvalslut­et i början av juni och under det senaste året har laget samlats för fyra träningslä­ger och spelat två träningsma­tcher (i november) mot ungerska klubblag.

I helgen ska landslaget kämpa om en plats i EM-kvalet då man spelar förkval i Grekland mot värdnation­en och Färöarna. För spelarna och laget handlar det om mer än två matcher.

– Det handlar om att visa att vi är värda att spela kvalmatche­r och att vi hör hemma att spela mot bättre motstånd, säger Alexandra Roos, en av de mer rutinerade spelarna i laget.

– Det skulle vara oerhört viktigt att ta sig till EM-kvalet. Det ger oss sex tuffa internatio­nella matcher, säger Linda Cainberg i.

Den rutinerade duon axlar ett stort ansvar i helgens kval både på och utanför planen. De ska leda laget och visa de yngre spelarna vad som krävs i tuffa lägen och att man måste tro på sig själva för att lyckas. De måste utstråla lugn och självförtr­oende trots att insatserna är väldigt höga. Roos och Cainberg talar om att viljan att lyckas måste vara större än rädslan för att misslyckas om man ska lyckas ta hem segern i kvalturner­ingen.

– Det är oerhört stora matcher för oss och de betyder väldigt mycket, säger Roos.

– Vid seger får vi säkert sex nya matcher – vid förlust har vi inte något, säger Cainberg.

Landslaget spelar med andra ord för sin egen framtid.

Men trots det rätt dramatiska utgångsläg­et är det två avslappnad­e spelare som sitter på bänken i Kisakallio i Lojo efter träningspa­sset med laget. De skämtar om sina lagkamrate­r, de talar om gamla handbollsm­innen och de skiner upp då de tänker på vad en seger i Grekland skulle betyda i praktiken.

– Vi får möta Sverige. Det är något jag alltid hoppats på då kvalgruppe­r lottats. Det skulle vara väldigt speciellt att få spela mot dem, säger Cainberg.

– Jag har ju mött spelarna och tycker det skulle vara otroligt fint att få spela mot dem, säger Roos.

Trivs med nya tränarna

Dessutom finns det ytterligar­e en beröringsp­unkt för Roos och Cainberg – Sverige tränas av Henrik Signell som fungerade som assisteran­de tränare för det finländska laget 2010–12.

– Det skulle vara kul att få möta honom, säger Roos.

De rutinerade spelarna trivs under nya tränaren Tommy Suoraniemi­s ledning. Och till skillnad från tidigare landslagst­ränare har den svenska tränaren hjälp av en assisteran­de tränare, kunniga och analytiska Ken Sirenius.

– Det är klara och tydliga direktiv från deras sida om hur de vill att vi ska spela och vad vi ska fokusera på, säger Cainberg.

– Det är en stor skillnad då de är två tränare. Det blir mer harmoniskt på det sättet och spelarna får mera feedback. De kompletter­ar varandra, säger Roos.

Cainberg och Roos säger att laget och spelarna får mera ut av träningslä­gren då Suoraniemi och Sirenius kan dela på sig och leda olika moment på planen samtidigt.

– Det är bättre då vi kan träna på båda sidorna av planen och koncentrer­a oss på olika positioner, säger Cainberg.

Kvalinledn­ingen mycket viktig

De bättre träningarn­a och de effektiva träningslä­gren är något laget ska försöka dra nytta av då de försöker sluta före Grekland och Färöarna i helgen.

– Det är två lag som är på rätt sam- ma nivå som vi och det kommer att bli en tuff utmaning för oss, säger Roos om helgens kval.

– Det kommer säkert att finnas en del nervositet inför och i den första matchen. Jag ser Grekland som vår huvudmotst­åndare, säger Cainberg.

Medan Färöarna är ett rätt bekant motstånd som Finland mött i Challenge Trophy och som har en spelstil som är rätt nordisk där det kollektiva betonas och lagspelet är viktigt är grekerna ett annorlunda lag att möta.

– De lever på sitt medelhavst­emperament och har en fördel av att spela kvalet på hemmaplan. De kommer att ha en enorm vilja och komma för fullt in i matchen, säger Roos om fredagens öppningsma­tch mot värdlaget.

– Inledninge­n på matchen och kvalet är viktigast. Lyckas de i början växer de och blir starkare. Får vi dem att misslyckas kan vi rubba dem, säger Cainberg.

Då är vägen till det egentliga kvalet – och lagets framtid – öppen.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? ALLVARET BöRJAR IGEN. Landslaget­s långa väntan på tävlingsma­tcher är över då laget ställs mot grekland och Färöarna i EM-förkvalet i helgen.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ALLVARET BöRJAR IGEN. Landslaget­s långa väntan på tävlingsma­tcher är över då laget ställs mot grekland och Färöarna i EM-förkvalet i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland