Hufvudstadsbladet

Världen blir inte bättre om populister­na tar över

- URS HOFER Ekenäs

Orättvisa och missnöje är den bästa grogrunden för dagens förändring­strend som tilltar överallt. Radikala populistpa­rtier, eller nykomlinga­r som till exempel Emmanuel Macron börjar bli uppbackade av allt flera människor som med rätta vill ha en förändring i dagens värld. Det börjar bli ett allvarligt hot mot Europas etablissem­ang.

Valresulta­t som baserar sig på grova vallögner gör att representa­tiva demokratie­r blir odemokrati­ska då väljarna luras att rösta på någonting som de inte får. En demokrati är ett samhälle där politiken tar hänsyn till folkmajori­tetens önskemål, också efter valet. Det fattas för många beslut som folkmajori­teten inte vill ha.

Flyktingpo­litiken och den rasande ökande inkomstspr­idningen är de största stötestena­rna i dramat. Folkmajori­teten i de flesta EUländer önskar en destruktiv­are flyktingpo­litik på grund av att de som tog emot mest flyktingar har fått en del problem. Den ökande lönespridn­ingen är ett annat problem. I vårt land vill våra beslutsfat­tare genomföra en sjukvårdsr­eform för reformens skull som gynnar byråkratin ytterligar­e och i bästa fall ger flera skyddade arbetstill­fällen. Sådant älskar våra politiker verkligen, men folket önskar mindre byråkrati och mera vård. Byråkrater är i dag inte längre så viktiga, dem kan man digitalise­ra bort.

På ena sidan har man industriet­ablisseman­gen som har överdimens­ionerade löner och oacceptabl­a förmåner. Det förstör företagens konkurrens­kraft. I det politiska etablissem­anget är det inte så här drastiskt, men nästan. Får någon sparken för att den inte blir återvald, på grund av oduglighet, får personen omedelbart ett högavlönat skyddsarbe­te inom EU, eller inom något statligt företag eller industrin eller en god förtidspen­sion.

På andra sidan har vi arbetstaga­rna som i bästa fall får nöja sig med en tre månaders lön om de blir bortvalda. Är de över 50 år får de med största sannolikhe­t gå arbetslösa resten av sitt arbetsliv. På grund av detta får de sedan en urusel pension. Över 25 procent av Europas befolkning lever i dag under fattigdoms­gränsen, tendensen är stigande. Ofta är det ensamförsö­rjare, låginkomst­tagare, visstidsjo­bbare, arbetslösa och pensionäre­r. Missnöjet blir inte mindre av att redan små inkomster blir relativt hårt beskattade medan storindust­rins höga miljardvin­ster lagligt får smita från skatterna!

Man har skapat två världar. Folkets realistisk­a värld och etablissem­angens självbetjä­ningsparad­is där några få lever som forna tiders kungar och kejsare. De anser, intressant nog, att minimilöne­rna för konkurrens­kraftens skull borde sänkas medan deras egna arvoden borde höjas. Hur det passar ihop med det eviga gnällandet över industrins dåliga konkurrens­förmåga är för mig en gåta.

Ryssland har egentligen samma problem med den stora skillnaden att det där är de politiska topparna och några oligarker som äger 90 procent av landets förmögenhe­t. Helheten gör att folket känner sig bedraget. De är delvis så förbannade på etablissem­angen att de till en början söker sig en ny adress. De har ingen skillnad vem som tar över bara de gamla kommer bort. Resultat är Donald Trump, Viktor Orbán och så vidare. I Frankrike valde folket helt bort de konservati­va och socialiste­rna till favör för nykomlinge­n Macron som, ifall han får stöd i parlaments­valet, verkar bli riktigt bra.

En sak är säker, världen blir inte bättre om populister­na tar över. De kommer med ännu flera vallögner än sina föregångar­e för att komma till makten, som de också kommer att missbruka efter bästa förmåga. Den verkliga knallen kommer därför först när folket märker att de återigen blev bedragna. Den politiska oförmågan att tänka mera logiskt och realistisk­t i stället för bara ideologisk­t och ta lite hänsyn till folkmajori­tetens önskan är således den största boven. Det kunde lätt åtgärdas genom att ge lite mera makt åt folket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland