Hufvudstadsbladet

Hellre May än rosaröd drömmare i Storbritan­nien

- Expressen

Theresa May fick ta över som premiärmin­ister och partiledar­e när David Cameron avgick efter brexitförl­usten i fjol. Genom att utlysa nyval till 8 juni ville hon skaffa sig ett eget mandat och öka konservati­va Tories majoritet i parlamente­t.

Huvudmotst­åndaren Labour har under ledning av Jeremy Corbyn mest framstått som en manligt ledd motsvarigh­et till Fi, vad realismen beträffar. Allt till alla, utom de rika, och fred på jorden.

Upplagt för jordskreds­seger. Ändå pekar opinionsun­dersökning­arna – notoriskt opålitliga – på att Tories tappar majoritete­n och att det kan bli värre än så. Efter terrormord­en i London har spärrarna släppt för Mays kritiker.

Medieperso­nligheten Piers Morgan skrev i Daily Mail att hon har blod på sina händer, eftersom hon har varit inrikesmin­ister och inte lyckats stoppa jihadistte­rrorn. Påhoppet hade knappast kommit om Tories inte redan klantat till det med valmanifes­tet. Där fanns den alltför utförliga planen för avgiftshöj­ningar för äldreomsor­g – som kom att kallas demensskat­t.

Också en acceptabel tredje plats skulle vara en lottovinst för SDP. Iltalehti Juha Keskinen om SDP:s svårighete­r att vaska fram en kandidat inför presidentv­alet 2018 och föreslår att partiet borde få fram en trovärdig kvinnlig kandidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland