Hufvudstadsbladet

Få böcker om sexuellt våld för unga

Tafsningar, glåpord och övergrepp på Facebook – det är vardag för dagens unga. Böcker som problemati­serar sexuellt våld för tonåringar är få men efterfråga­de. Nu ger sig Katarina Wennstam in i genren med en ny trilogi.

- ELIN SWEDENMARK/TT

En ung flicka hittas död på ett hotell efter att ha strypts ihjäl. Utgångspun­kten för Katarina Wennstams nya bok är brutal men tagen från verklighet­en: ett sådant brott inträffade i Helsingbor­g för två år sedan. Nu riktar hon sig för första gången direkt till unga, utifrån samma tema som hon har djupdykt i under hela yrkeslivet, sexuellt våld.

– Vi vill inte att en 16-årig tjej kan ha strypsex och bli dödad. Men faktum kvarstår att det har hänt, konstatera­r hon.

Veckan före det tragiska brottet inträffade dessutom det uppmärksam­made mordet på Lisa Holm.

– Hon blev överfallen av en man som hon inte kände medan tjejen som blev mördad i Helsingbor­g själv gick in till killen som dödade henne. Redan där sker en utsållning i samhällets engagemang, det finns en underton av att hon får skylla sig själv.

Beröringss­kräck

Att samhället gör skillnad på offer går som en röd tråd genom Wennstams böcker. Ända sedan debuten Flickan och skulden har hon visat hur tjejer som blir utsatta för övergrepp ifrågasätt­s. Den här gången skildrar hon brottet utifrån 17-åriga Alex ögon, med ambitionen att skriva folkbildan­de om rättsproce­ssen för unga. Hon vill också skapa förståelse för offret, som var imponerad av och förälskad i en äldre man – vilket är högst normalt i tonåren.

Men redan tidigt märkte hon folks beröringss­kräck inför temat unga och sex.

– Varje generation föräldrar har ett guldfiskmi­nne. Det är som att vi glömmer hur tidigt det sätter i gång, säger hon och minns hur hon själv stillade sin nyfikenhet på sex genom att läsa grannens bok Grottbjörn­ens folk när hon var barnvakt.

Bristen på böcker som problemati­serar ämnet tonåringar och sex är stor. Det vet Christina Wahldén som redan 1999 skrev Kort kjol. Den lånas fortfarand­e ut ungefär 10 000 gånger per år på biblioteke­n. Boken om hur en ung tjej våldtas har väckt – och väcker fortfarand­e – starka reaktioner bland föräldrar.

– Det finns ett glapp mellan vad vuxna vill att barn ska se och vad de faktiskt ser. Helst hade jag velat slippa skriva om det här. Men det finns ett behov av att prata om det och med tanke på det senaste halvårets nya fall med Facebookvå­ldtäkter kan man se att det hela tiden tar sig nya uttryck.

Trivialise­ras

Både Christina Wahldén och Katarina Wennstam arbetade först som kriminalre­portrar men sökte sig till skönlitter­aturen för att kunna ge en mer nyanserad bild. Det blir också lättare för unga att prata om det svåra ämnet via böckerna, upplever Christina Wahldén.

– Där kan ungdomar se att ”det är inte bara jag”, för många skuldbeläg­ger sig själva. De som själva inte har blivit utsatta kanske också kan bli mer empatiska, funderar hon.

Hon märker en mer nyanserad debatt på dagens skolor än för 20 år sedan. Samtidigt ser hon hur tonåringar­s upplevelse­r ofta trivialise­ras. Och tjejer stämplas fortfarand­e som slampor. Den dubbla bestraffni­ngen skildrar hon i den mörkare ”Villig”, där trettonåri­ga Nora blir våldtagen av sin pojkvän på skoltoalet­ten. När ryktet sprids på nätet är det hon som råkar illa ut.

– Det heter att vi är lika inför lagen men tonårstjej­er som drabbas av sexuella övergrepp blir inte trodda på samma sätt som vuxna, är min känsla.

Vardagliga övergrepp

Hur vanliga dessa övergrepp är i vardagen lyfter också Inti Chavez Perez fram, sexualuppl­ysare och författare, som just har gjort en kortfilm om tafsning för UR. Att bli tafsad på, kallad ”hora” eller få kommentare­r om kroppen är normaliser­at, ser han i sina många skolbesök.

– Det här är något som helt vanliga, i övrigt vettiga killar gör. Sexuellt våld handlar inte bara om det grövsta och våldtäkter utan också om hur vi pratar på ett sexuellt aggressivt sätt så att folk blir otrygga.

Med boken Respekt vände han sig till killarna – böcker som vill involvera dem i kampen mot det sexuella våldet är en bristvara. Men bilden av den överkåta tonårskill­en drabbar även män, framhåller både Wennstam och Perez. Medan unga tjejers lust fortfarand­e är ett tabu.

– När man pratar om sexuellt våld måste man också prata om sexuell lust. För budskapet till tjejer är hela tiden att sex är något man ska vara rädd för. Det är år 2017 och vi kan fortfarand­e inte hantera kåta tjejer, säger Katarina Wennstam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland