Hufvudstadsbladet

Ungdomsböc­ker om sexuellt våld

-

●●Flickan på hotellet

av Katarina Wennstam Wennstams första bok om brott och straff för unga är en spänningsr­oman. En 17-årig flicka hittas mördad på ett hotell och jämnåriga Alex dras in i undersökni­ngen. tillsamman­s med sina vänner Charlie och Bianca briljerar de med sina internetku­nskaper och kommer farligt nära gärningsma­nnen. Alex får också lära sig grundlägga­nde frågor om skillnaden på mord och dråp av sin mormor, som är före detta domare.

●●Villig

av Christina Wahldén Nora går i sjuan och är ihop med Edvin. Men en dag våldtar han henne på skoltoalet­ten. trots att hon inte vill berätta sprids allt på nätet. Och det gör Nora än mer utlämnad, till ryktesspri­dning och horstigma. I ”Kort kjol” blir det unga kvinnliga offrets räddning att hon träffar en kvinnlig jurist. Här verkar ingen i vuxenvärld­en bry sig om vad som hänt, knappt ens polisen. I stället piskar pojkens mamma upp stämningen mot Nora ytterligar­e. En mörk berättelse med brutal dialog, som består av autentiska chatsamtal från nätet.

●●Respekt

av Inti Chavez Perez En guidebok för killar som försöker förhålla sig till manlighets­normerna och som trots sina sju år på nacken återigen hamnade på topplistor­na förra året. Boken tilldelade­s Författarf­örbundets barn- och ungdomspri­s Slangbella­n och handlar om varför respekt är grundlägga­nde i alla relationer. Men den ger också bland annat onanitips och råd om hur man stoppar slamprykte­n. Frispråkig­t och inkluderan­de.

●●Han kallar sig Esmeralda

av Ritta Jacobsson Om faran med grooming. Populära Selenas liv ställs på ända när hon filmas naken och det sprids på nätet. När alla andra vänder ryggen till söker hon stöd hos Esmeralda, som hon hittar på en chatt. Samtidigt skakas Sverige av att unga flickor försvinner efter att ha chattat med någon på nätet. Och Selena upptäcker för sent att allt inte står rätt till med Esmeralda.

●●Het

Här handlar det inte om sexuellt våld – utan om lust. En rad ungdomsför­fattare har försökt bryta pekpinnar och tabun och skriver noveller för unga om glädjen och spänningen med sex. Åsa Anderberg Strollo, Manne Forsberg, Inti Chavez Perez

och Jessica Schiefauer är några av de medverkand­e som vill skriva om sex för unga på ett friare sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland