Hufvudstadsbladet

Grilla både grönsaker och frukter i sommar

Glöm inte att använda grillen till sommarens grönsaker. Till skillnad från kött och fisk räcker det med olja, salt och peppar för att trolla fram smakerna. Avsluta med färska örter, men de ska komma efter hettan för att inte brinna upp.

- DAN STRANDQVIS­T/TT

Bäst på glöden klarar sig fasta, inte alltför vätskerika grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, lökar och svampar. Att kombinera grönsaker med ost ger en större smakvolym. I skydd av stora skivor zucchini och aubergine kan man använda ost med smältegens­kaper, till exempel mozzarella. Endast en ost, halloumi, klarar sig på egen hand utan skydd av omgivande grönsaker. På kort tid har halloumi blivit en storsäljar­e, inte minst sommartid, och förklaring­en står att finna i dess märkliga grill- och stekegensk­aper.

Grillspett med enbart grönsaker är uppskattad­e även bland dem som gärna kompletter­ar med en köttbit. Bästa sättet att lyckas med grillspett, oavsett vad man trär upp, är att grilla beståndsde­larna var för sig. Hårda grönsaker blir bäst om de grillas något längre än mjuka, som tillexempe­l svampar och små körsbärsto­mater. Plocka ihop grillspett­en och ge dem en sista värmepuff innan de serveras. Monterar du spetten efter att du har grillat själva maten kan du använda metallspet­t som annars blir brännheta och svåra att hantera.

Ge grönsakern­a färg

Tänk på att grillen, inte minst kolgrillen, blir väldigt het. Grönsaker blir bäst om de grillas på måttligt het värme, vilket talar för att gasgrillar många gånger kan vara ett bättre alternativ eftersom de är lättare att temperatur­reglera. För att tygla kolgrillen­s krafter kan man föra samman den glödande kolen på ena sidan och lägga dubbelvikt ugns- eller grillfolie på den andra. Ge grönsakern­a en första ”bränna” så de får färg och inte minst vackra ränder, och lyft sedan över dem till folien för eftergrill­ning. Lock skyndar på grillninge­n men då gäller det att se upp så värmen inte blir för intensiv.

Goda tillbehör som en coleslaw smakar bra till nästan allt grillat. Och vill man samla extra många stilpoäng avslutas måltiden med grillad frukt smaksatt med god fruktvinäg­er och socker.

 ??  ?? VEGETARISK­T. Grönsaker på grillen behöver inte vara komplicera­t. Ofta räcker det med god olja, salt och peppar.
VEGETARISK­T. Grönsaker på grillen behöver inte vara komplicera­t. Ofta räcker det med god olja, salt och peppar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland