Hufvudstadsbladet

EU sätter gränser för flygbolag från arabländer

Rika arabländer­s flygbolag kan komma att sättas under lupp om kommission­ens förslag om rättvis konkurrens blir verklighet. Förslaget som lades fram i går omfattar ett instrument för att ingripa i orättvis konkurrens från flygbolag utanför EU.

- FNB

De stora europeiska flygbolage­n Air France och Lufthansa har redan länge varit på bakhasorna på grund av arabflygbo­lagens Europaeröv­ring. Det är känt att rika arabländer subvention­erar sina flygbolag kraftigt, vilket de europeiska bolagen anser förvränger konkurrens­en. Hit hör åtminstone Emirates, Etihad Airways och Qatar Airways.

De europeiska bolagen kan lida skada bland annat av att de inte får bra flygtider till arabländer­na.

I praktiken går förslaget ut på att ett europeiskt bolag kan be kommission­en utreda om något bolag åtnjuter en orättvis konkurrens­fördel. Bolaget måste dock först kunna påvisa att situatione­n orsakat det ekonomisk skada.

I sista hand kunde kommission­en utfärda ekonomiska sanktioner mot flygbolage­t eller begränsa dess koncession eller landningst­illstånd.

Aeroflotst­öd oroar Finland

Även finländarn­a följer noga med beredninge­n av EU:s konkurrens­verktyg bland annat på grund av Finnairs rättighete­r att flyga över Ryssland. Man är oroad över att Ryssland kan ingripa i de här rättighete­rna om EUkommissi­onen inför sanktioner för Aeroflot som till största delen ägs av ryska staten.

Härnäst ska medlemslän­dernas råd och EU-parlamente­t ta ställning till förslaget och sannolikt göra ändringar i det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland