Hufvudstadsbladet

Värstingar i trä.

Treet i ett ruffigt hamnområde vid Puddefjord­en i Bergen är med sina 14 våningar och 51 meter det högsta trähuset i världen men förlorar om några månader med ett par meter åt ett nytt träbygge i Vancouver! Men norrmän vill vara världsbäst, byggstarte­n på

- TEXT: NINA WECKSTRÖM FOTO: LEIF WECKSTRÖM

Bergen är Norges näststörst­a stad, en sjöfartsst­ad från 1070, en av Europas regnigaste och säkerligen en av de vackraste, omgiven av djupblå fjordar och höga berg.

Bergen har starka traditione­r av att bygga trähus, här finns världsarve­t, Bryggens unika trähuskvar­ter med anor i Hansatiden och utsökta trähuskvar­ter bland annat på Nordnes, som är ett av flera näs som ger staden struktur och personligh­et.

Och så ståtar Bergen med världens högsta trähus, Treet. Det står visserlige­n inte på paradplats i det innersta av Bergen utan i en ganska sjaskig hamnmiljö som präglas av skjul i korrugerad plåt och gårdar för hantering av skrot. Lägg till ruljangsen med fartyg som lastar eller lossar och köret med tungt lastade fordon som forslar varor. Treet står dessutom tätt invid en livligt trafikerad hög betongbro som går över Puddefjord­en.

Området har åtminstone i dag ingen trivselfak­tor alls, men det är här som det nya Bergen är i vardande, det är här som man bygger lägenheter som riktar sig till unga urbana profession­ella i karriären. Längs Damsgårdsv­eien där också Treet står, finns redan några nybyggen och det är nutida hus med robust formspråk, hus som inte har någonting gemensamt med vare sig de gamla inbjudande trähusmilj­öerna eller de färgstarka flärdfulla jugendkvar­teren i Bergen.

Treet ter sig samtidigt som kronjuvele­n bland nybyggena i hamnen, dels genom sitt starka väsen, dels genom sin höjd. Trähuset är fjorton våningar och den femtonde är takterrass med vida vyer i alla väderstrec­k.

Arkitekten bakom Treet, Per Reigstad, står på taket och gestikuler­ar:

– Treet är som symbolen för om- strukturer­ingen av hamnen som i framtiden ska vara ett attraktivt modernt bostadsomr­åde. Hamnfunkti­oner försvinner och nya bostadshus kommer i stället. Och med dem förstås service som butiker och restaurang­er. Det handlar om en förvandlin­g som tar omkring tjugo år.

Från sju till fjorton

Treet byggdes inte över en natt, fastän själva byggnadsar­betena gick snabbt genom att konstrukti­onen i princip består av limträbalk­ar som håller ihop huset och prefabrice­rade moduler som staplats på varandra.

Men själva processen att få bygga så högt som 14 våningar tog tid. Det var redan 2007 som tanken om extra högt lanserades men idén vann inte stöd hos vare sig politiker eller stadsplane­rare. Praxis i Norge är max sju våningar högt i trä.

Men sedan drev byggherren BOB, Bergen og Omegn Boligbygge­lag, aktivt på ett 12 våningar högt bygge och fick slutligen klartecken. Senare reviderade man planerna till 14 våningar för att samtidigt slå världen med häpnad och bygga världens högsta trähus i Bergen.

– Egentligen var oddsen för ett så högt projekt inte bra men där huset nu står intill den höga betongbron över hamnsundet ger byggnaden sken av att vara betydligt lägre eftersom bara hälften av huset sticker upp ovanför bron, säger Reigstad.

62 bostadsmod­uler från Estland

Man kan kalla Treet för ett halvfabrik­at, de massiva limträbalk­arna i norsk gran bär upp konstrukti­onen och levererade­s färdiga i likhet med de 62 bostäderna som i själva verket är färdiga moduler som har byggts i Tartu i Estland.

– Booendemod­ulerna, som kommer i två storlekar på drygt 50 kvadratmet­er respektive drygt 60, anlände ombord på fartyg som lade till vid kajen intill. Med hjälp av lyftkranar lyftes sedan modulerna på plats. I princip skulle det ha varit möjligt att stapla huset på några veckor, berättar Per Reigstad.

Treet vilar på betongbott­en och under huset finns parkerings­platser. För att säkra husets stabilitet och styvhet ingår betong i själva byggnadsko­nstruktion­en också.

– Ett 14 våningar högt hus i trä kan inte bära upp sig utan förstärkni­ng, de undre våningarna skulle inte klara tyngden. Och utan massa skulle huset som når drygt 51 meters höjd ha reagerat som ett grässtrå för vinden, säger Reigstad.

Stabilitet och styvhet kommer från betonglock som har gjutits ovanpå var fjärde våning, enligt principen om att stapla fyra våningar lägenheter på varandra, sedan betongplat­ta på och så fyra våningar till och betongplat­ta och så vidare.

– Nu står huset stadigt, försäkrar Reigstad.

Sin egen prägel och en stark närvaro av trä ger de massiva bärande balkarna i limträ. Man har inte försökt dölja dem utan de är synliga i trapphus, på balkonger och i en del lägenheter.

Både trapphus och lägenheter har sprinklers men faktum är att limträ är en kompakt produkt som brinner dåligt. Där stål smälter och kollapsar vid höga temperatur­er slutar limträ brinna på grund av sin materialde­nsitet.

– I Treet är hissen en fristående brandsäker konstrukti­on som rädd-

ningsverke­t kan använda om olyckan är framme, säger Reigstad.

Brandsäker­het är också orsaken till att trähuset inte ser ut som ett trähus, dels har alla bostäder inglasade balkonger, dels går gavelfasad­erna i stål med färdig rostig prägel. Stålverket bildar ett yttre hölje och rummet mellan den yttre fasaden och den inre träfasaden har samtidigt en värmeisole­rande funktion.

– Treet är ett nollenergi­hus, tilllägger Reigstad och fortsätter förklara varför Treet inte ser ut som ett trähus:

– Bestämmels­erna i Norge säger att man måste impregnera fasaden med brandsäker­hetsfärg vart femte år, och det säger sig självt att arbetet på ett så stort hus skulle bli väldigt kostamt för aktieägarn­a. Höljet i stål skyddar mot det obarmhärti­ga vädret i Bergen.

Folk i alla åldrar

Den ursprungli­ga målgruppen i marknadsfö­ringen av bostäderna var äldre, och i konceptet ingick husbolaget­s gemensamma japanskinf­luerade rum för yoga och meditation. Rummet är två våningar högt med enhetlig glasvägg och utsikt över vatten.

– Sedan insåg man att det blir unga urbana singlar eller par i karriären som kommer att köpa och yogarummet blev gym för de boende, säger Reigstad i samma ögonblick som en grånande pensionär stiger in. Köparna blev nämligen en mycket spretigare grupp än bara unga och urbana.

– Vi som bor i Treet är i alla åldrar och jag tror alla gillar huset skarpt. Åtminstone stortrivs jag, säger Torgeir Arne Langhelle och visar sin trerummare med balkong och vida vyer över fjorden. Men Langhelle är norrman i själ och hjärta och han betraktar hytten i fjällen som sitt riktiga hem.

– Från hytten kan jag ta raska promenader i fjället varje dag. Men det är trevligt med en unik bas i staden också.

Utan massa skulle huset som når drygt 51 meters höjd ha reagerat som ett grässtrå för vinden.

Per Reigstad, arkitekt

 ??  ??
 ??  ?? Torgeir Arne Langhelle pendlar mellan stadsvånin­gen i Treet i Bergen och hytten i fjällen. Han gillar Treet och känslan av trä som finns i huset.
Torgeir Arne Langhelle pendlar mellan stadsvånin­gen i Treet i Bergen och hytten i fjällen. Han gillar Treet och känslan av trä som finns i huset.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? VåNING På VåNING. Treet består av färdiga trämoduler som staplats på varandra. På var fjärde våning har man gjutit en betongplat­ta som säkrar husets styvhet, säger arkitekten Per Reigstad som ritat huset.
VåNING På VåNING. Treet består av färdiga trämoduler som staplats på varandra. På var fjärde våning har man gjutit en betongplat­ta som säkrar husets styvhet, säger arkitekten Per Reigstad som ritat huset.
 ??  ?? INGENJöRSK­ONST. De bärande balkarna i limträ har installera­ts med millimeter­precision för att stöda huset, och är alltså inte avsedda som ett nätt element i trapphuset.
INGENJöRSK­ONST. De bärande balkarna i limträ har installera­ts med millimeter­precision för att stöda huset, och är alltså inte avsedda som ett nätt element i trapphuset.
 ??  ?? TRäDET. Treet ståtar i gammal ruffig hamnmiljö i Bergen och är än så länge det högsta trähuset i världen. Fasadgavla­rna i stål bildar ett hölje som skyddar den inre träfasaden.
TRäDET. Treet ståtar i gammal ruffig hamnmiljö i Bergen och är än så länge det högsta trähuset i världen. Fasadgavla­rna i stål bildar ett hölje som skyddar den inre träfasaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland