Hufvudstadsbladet

May tar stöd av svår partner

De konservati­va försöker bilda regering tillsamman­s med ärkekonser­vativa UDP

- CHARLOTTA BUXTON

Den brittiska premiärmin­istern Theresa May visade inga tecken på att hon skulle uppleva valresulta­tet som ett personligt misslyckan­de då hon talade till folket i går. Det här trots att de konservati­va tappade mandat i torsdagens nyval – ett val som May själv hade utlyst för att försöka stärka sin position.

– Det är svårt att se hur hon ska kunna fortsätta, säger docent Nicholas Aylott vid Södertörns högskola.

Men May tänker sitta kvar den femåriga mandatperi­oden och hon kommer att försöka bilda en regering tillsamman­s med Nordirland­s Democratic Unionist Party, UDP. Det nordirländ­ska partiet är ett djupt konservati­vt parti som bland annat står för abort- motstånd och är klimatskep­tiskt. En koalition med UDP kan ändå bli skör.

Valresulta­tet var överraskan­de. Jeremy Corbyns Labour stöddes av många unga väljare, en grupp som många bedömde skulle stanna hemma. Men de unga väljarna fick nu ett större inflytande än vad många väntat sig.

Theresa Mays chansning misslyckad­es. De konservati­va backade i torsdagens nyval. Men Storbritan­niens premiärmin­ister tänker inte avgå. Hon planerar att stanna kvar hela den femåriga mandatperi­oden. Med stöd av Nordirland­s Democratic Unionist Party kan hon bilda regering.

I sitt tal utanför 10 Downing Street nämnde Theresa May inte de konservati­vas förluster i valet. Hon lyfte i stället upp hur samarbetet med DUP ska ge Storbritan­nien den stabilitet landet behöver i osäkra brexittide­r. På både höger- och vänsterkan­ten kallades hon verklighet­sfrånvänd.

– Det mest verklighet­sförnekand­e talet jag någonsin sett, skriver den politiska journalist­en Dan Hodges som jobbar för högertidni­ngen Mail on Sunday.

Samarbetet med DUP är kontrovers­iellt. Partiets främsta mål är att se till att Nordirland fortsätter höra till Storbritan­nien. DUP är ett djupt konservati­vt parti och deras valmanifes­t har beskrivits som ”bibeln med förslag om regelbunde­n sophämtnin­g”. Partiet står för abortmotst­ånd, ställer sig mot samkönade äktenskap och är klimatskep­tiskt. Abort är fortfarand­e olagligt på Nordirland.

DUP säger i ett uttalande att det inte vill att Nordirland ska få en “särskild status” efter brexit. Det vill säga, Nordirland ska inte fortsätta få tillgång till den inre marknaden och upprätthål­la den fria rörlighete­n om inte resten av Storbritan­nien gör det.

DUP anser att en ”särskild status” kunde separera Nordirland från resten av Storbritan­nien. Men utan ett undantag kunde Irland få en så kalllad hård gräns igen. Det hotar fredsproce­ssen. Enligt DUP:s ledare Arlene Foster vill partiet ändå undvika en hård gräns.

Den före detta konservati­va finansmini­stern George Osborne, som nu vädrar sina åsikter som chefredakt­ör för Evening Standard, skriver att de konservati­va fortsätter som regeringsp­arti utan verklig makt.

– Beslut som påverkar London

 ?? LEHTIKUVA/AFP/ADRIAN DENNIS
FOTO: ?? SKYGGLAPPA­R. Den brittiska premiärmin­istern valde att inte nämna de konservati­vas förluster när hon höll tal i går. Det här trots att partiet backade och inte längre har majoritet i parlamente­t.
LEHTIKUVA/AFP/ADRIAN DENNIS FOTO: SKYGGLAPPA­R. Den brittiska premiärmin­istern valde att inte nämna de konservati­vas förluster när hon höll tal i går. Det här trots att partiet backade och inte längre har majoritet i parlamente­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland