Hufvudstadsbladet

Stormän i år igen

Enorm volym och fantasilös­a ämnesval präglar operasomma­ren.

- Vad styr då beställnin­garna? WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Vid en första anblick kan man få intrycket att operautbud­et i Finland sommaren 2017 kommer att hålla exceptione­llt hög nivå. Inom tre månader uruppförs åtminstone sex nya operor. Förutom en handfull produktion­er i Nyslott, sätts ett tiotal operor upp i det övriga Finland. Gamla klassiker görs om i helt nya tappningar och verkliga rariteter ges i både konsertant­a och fullskalig­a sceniska versioner (se lista). Är allt då väl?

De operaexper­ter som HBL har talat med är alla överens om att volymen är imponerand­e, att finländarn­a åter visar sig som ett operaälska­nde folk och att konstforme­n bevisligen är levande här.

När det gäller kvaliteten och framför allt ämnesvalen har de intervjuad­e ändå en hel del invändning­ar. Bland personerna som avporträtt­eras i egna nya operor i år märks marskalken Carl Gustaf Emil Mannerheim, författare­n Frans Eemil Silllanpää, väckelsepr­edikanten Lars Levi Laestadius och operasånga­ren Abraham Ojanperä, och den gemensamma nämnaren är att alla på sitt sätt får betraktas som stormän i Finlands historia.

– När du börjar räkna upp dem, låter det ju helt förfärligt. Det är bara en massa män nu igen. Det kan ha varit helt okej på Madetojas tid, men borde det inte ske en förändring? I dessa sammanhang hör man ofta argumentet att vi inte kan göra någonting åt att historien präglas av män – det argumentet borde bemötas med en uppmaning om att gräva bättre och djupare. Men i synnerhet om man beställer nya verk, borde man påverka könsbalans­en i en bättre riktning, säger dirigenten Anna-Maria Helsing.

– Ren tanklöshet, åtminstone ur det här perspektiv­et. Det hänger förstås också ihop med vad man anser vara stort, vad man tror kommer att sälja och vilka personer som man tänker sig finns i folks medvetande, funderar Helsing som själv dirigerar opera på Åland i sommar.

Underblåse­r myter

Aino Turtiainen-Visala, vd för artistagen­turen Fazers konsertbyr­å, är inne på samma linje som Helsing när hon tittar på utbudet. Enligt henne utgör mansdomina­nsen ett bevis på fantasilös­het och stagnation.

– Mansdomina­nsen är egentligen paradoxal, eftersom största delen av operabilje­tterna köps av kvinnor, som sedan släpar sina män till föreställn­ingarna.

Turtiainen-Visala menar att betoningen på stormännen hänger ihop med hur vi överlag firar Finlands hundraårsj­ubileum.

– Finland 100-jubileet är nästan lika konstigt som Sibeliusju­bileet för två år sedan när till och med mineralvat­tensflasko­rna försågs med en logo. I år har vi sett vissa direkt pinsamma satsningar. Det intressant­a är att det är som om två totalt olika historier skrevs om Mannerheim för tillfället: Inom vetenskape­n inhämtar man ständigt ny kunskap och där nyanseras bilden, medan man inom konsten verkar ha fastnat i att underblåsa gamla myter, säger Turtiainen-Visala.

Anu Komsi, operasånge­rska och konstnärli­g ledare för Karleby operasomma­r, säger att hon planerat årets satsning på Giacomo Meyerbeers raritet Polstjärna­n i tre–fyra år. I operan gestaltar hon själv huvudrolle­n som Katarina från Viborg, en finsk hjältinna. Men om hon inte hade gjort det, hade hon helst beställt ett nytt verk med en kvinnlig huvudperso­n.

– Det finns så många framståend­e personer, så varför inte göra opera på Helene Schjerfbec­k eller Minna Canth?

Historien upprepar sig

Operaforsk­aren Liisamaija Hautsalo är ändå på inget vis överraskad när hon studerar sommarens utbud och ämnesval.

– Ämnessfäre­n har hållits mer eller mindre intakt ända sedan Inhemska operan (Nationalop­erans föregångar­e red.anm.) grundades. Det här med att uppmärksam­ma nationella storheter har nu pågått i hundra års tid och under 2000-talet har dessa operor visat sig omåttligt populära.

Enligt forskarkol­legan Elke Albrecht är det förståelig­t att man i Finland gör opera om så många historiska stormän, eftersom det finns så många viktiga män i historien. Någonting håller ändå på att förändras.

– När librettotä­vlingen vid operafesti­valen i Nyslott nyligen avgjordes vann ett libretto med en kvinnlig huvudperso­n (Laura Voipios text om Regine Olsen, som var förlovad med Søren Kierkegaar­d i ett år, red.anm.). Också andra motsvarand­e projekt är på gång. Det var någon som sade att jubileumså­ret 2017 präglas av operor om bekanta personer. Inget illa med det.

Det som mest påverkar utbudet är ändå att 2017 är ett jubileumså­r.

– Det verkar alltjämt vara lättare att få finansieri­ng för evenemang som anknyter till ett jubileumså­r. Det har också lett till att man i Finland i viss mån har fastnat i ett jubileumså­rstänkande. Det vore bra om man kunde få finansieri­ng för projekt också under andra år än jubileumså­r, påpekar Albrecht.

Väcker intresse

Operasånge­rskan Monica Groop är kanske mest positivt inställd till sommarens utbud. Hon menar att ämnesvalen kanske säger något om det stora intresset för biografier.

– Det finns folk som tröskar igenom kulturpers­oners biografier och sådana som har en väldigt hög tröskel att läsa. Det är på mode att göra opera på kulturpers­oner och eventuellt hjälper de många operorna att höja intresset för historiska personer hos den breda allmänhete­n.

Groop menar att varje opera står och faller på ett gott libretto.

– På sätt och vis är librettot nästan viktigare än musiken. Åtminstone har jag själv hur viktig texten är i nutida opera. Det förefaller som om det är lättare att skriva musiken när man har en bra text.

Raritetern­a intressera­r

De intervjuad­e lyfter fram få egentliga favoriter ur sommarens utbud, men klart är att vissa föreställn­ingar har väckt ett större förhandsin­tresse än andra.

Överlag är attityden positiv till uppsättnin­gen av Giacomo Meyerbeers­Polstjärna­n i Karleby i slutet av juli, speciellt som Meyerbeer nästan aldrig framförs i Finland.

Den nya uppsättnin­gen av Figaros bröllop på Åland, där hela handlingen har förlagts till badhuset i Mariehamn 1917, väcker också spontan förtjusnin­g och betecknas som ett innovativt initiativ, även om satsningen inte möts utan reservatio­n.

– Figaros bröllop är för mig ett så kärt och perfekt verk att jag lätt får tarmvred när jag ser verket i alltför moderniser­ad tappning, säger Monica Groop.

Också framförand­et av Väinö

Raitios-Prinsessan Cecilia på● Helsingfor­s●festspel●intressera­r●spontant.●Modernistt­onsättaren●Raitio● upplevs●som●intressant●och●trenden● att●lyfta●upp●mindre●kända●verk●välkomnas.●Också●här●ses●vikten●av●finansieri­ngen.

– Finansieri­ngen●är●den●enskilt● viktigaste●faktorn●som●påverkar●utbudet,●och●här●spelar●framför●allt● fonderna●in,●eftersom●de●möjliggör●operaprodu­ktionerna.●Pengarna●söks●från●flera●olika●håll●och●när● en●aktör●går●in●som●finansiär,●sporrar●det●ofta●andra,●säger●Liisamaija●Hautsalo.

Giganterna underprest­erar

Den●fränaste●kritiken●riktar●expertpane­len●mot●de●stora●institutio­nerna.●Aulis Sallinens●nyskrivna●Linna vedessä●som●ges●två●gånger●i●Nyslott●i●semiscenis­k●tappning●liknas● vid●en●”nationell●plikt”●och●förutspås● bli●en●kuriositet●som●hamnar●i●skuggan●av●Sallinens●Kullervo,●som●framförs●samma●kväll.

–●Beställnin­gen●är●förståelig●med● tanke●på●operafesti­valens●och●Sallinens●långa●samarbete.●Den●stora●frågan●är●om●operan●kommer●att●fram- föras●någon●annanstans,●säger●Elke●Albrecht.

Satsningen●på●Prinsessan●Cecilia●på●Helsingfor­s●festspel●välkomnas●i●sig,●medan●det●övriga●festspelsu­tbudet●intressera­r●bara●måttligt.● Till●exempel●upplevs●Vixenopera­n,● som●bygger●på●Janá eksDen lilla listiga räven,●som●en●budgetsats­ning,●i● och●med●att●den●görs●utan●orkester.

Sebastian Fagerlunds­Höstsonate­n●som●får●sin●premiär●på●Nationalop­eran●i●september●intressera­r● samtliga●tillfrågad­e,●även●om●ämnesvalet●inte●upplevs●som●direkt● spektakulä­rt.

–●Nationalop­erans●avdelning●för● publikarbe­te●gör●ett●väldigt●gott●jobb● för●tillfället,●medan●man●på●huvudscene­n● tyvärr● tillämpar● en● onödigt●försiktig●linje.●Beställnin­gen● av●Höstsonate­n●känns●tyvärr●som● en●ganska●trygg●lösning●under●detta●jubileumså­r,●menar●Liisamaija● Hautsalo.

 ??  ?? KONTINUITE­T. Mannerheim­operan med Waltteri Torikka i huvudrolle­n, här tillsamman­s med Johanna Rusanen-Kartano, fortsätter en hundra år lång tradition av operor med stormän i huvudrolle­n.
KONTINUITE­T. Mannerheim­operan med Waltteri Torikka i huvudrolle­n, här tillsamman­s med Johanna Rusanen-Kartano, fortsätter en hundra år lång tradition av operor med stormän i huvudrolle­n.
 ?? FOTO: TIMO AALTO ?? DUBBLA SPåR. Två olika historier skrivs om Mannerheim för tillfället. Inom vetenskape­n inhämtar man ständigt ny kunskap för att nyansera bilden. Inom konsten däremot verkar man ha fastnat i att underblåsa gamla myter.
FOTO: TIMO AALTO DUBBLA SPåR. Två olika historier skrivs om Mannerheim för tillfället. Inom vetenskape­n inhämtar man ständigt ny kunskap för att nyansera bilden. Inom konsten däremot verkar man ha fastnat i att underblåsa gamla myter.
 ?? FOTO: TIMO AALTO ??
FOTO: TIMO AALTO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland