Hufvudstadsbladet

Första etappen avklarad

Sommaräven­tyret Den här dagen blev mer än vi kan smälta.

- Stefan.lundberg@ksfmedia.fi leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Sommaräven­tyrarna ger sig nu ut på etapp två. Den första förde dem till syndens näste, musikens högborg och ett koncentrat­ionsläger.

Jag tvärstanna­r inför den svarta minnestavl­an på rödtegelvä­ggen och ryggar tillbaka inför texten: ”Här på gårdsplane­n halshöggs nästan 500 människor”.

Huset ligger i kvarteret bredvid vårt hotell i Hamburgs centrum. Ett stenkast från vinbaren där hamburgarn­a läppjade sina iskalla ”Rivaners” i går kväll.

Vi blir uppmärksam­ma på minnestavl­orna och ser dem plötsligt överallt. På husväggar, i parker, i hamnen. De hedrar tusen och åter tusentals judar, tyskar, fransmän, belgare. Européer som utnyttjade­s som slavar och som mördades av nazisterna. Mitt i Hamburg. Upptäckten är omtumlande. – Man trodde ju att det skedde på koncentrat­ionslägren i Auschwitz och Buchenwald och liknande platser, men här mitt i stan? Det är inte klokt, säger Leif.

Vi bestämmer oss för att utreda saken. Efterforsk­ningarna kommer att öppna våra ögon och före kvällen föra oss till ett riktigt ruskigt ställe.

Sommaräven­tyrets första morgon på vår första anhalt, Hamburg, börjar strålande med en joggningst­ur (jag, inte Leif) runt Alstersjön med sina svanar, som till all lycka är kvar. Enligt en legend från 1300-talet är Hamburg fritt så länge svanarna simmar i sjön.

Det är på återvägen till hotellet jag upptäcker den svarta minnestavl­an.

Överraskni­ngsträff med maestron

Dagens första programpun­kt är Hamburgs nya spektakulä­ra musikhus på tjugosex våningar ute på en av hamnpirarn­a i HafenCity.

Arkitektdu­on Herzog och de Meuron – som för övrigt stod bakom det ratade förslaget till kubistiskt hotell på Skatudden – har ritat jättesuccé­n Elbphilhar­monie.

– Vi har haft över två miljoner besökare och 400 000 konsertbil­jetter har sålts sedan invigninge­n i januari. Det är i praktiken nästan omöjligt att få biljetter mera i år, säger Jan Reuter på pr-avdelninge­n.

Yasuhisa Toyota,det japanska ljudgeniet sitter och lyssnar på repetition­erna inför kvällens konsert. Samma man ansvarade för akustiken i vårt Musikhus.

– Han har beordrat över tiotusen individuel­lt formade akustikpla­ttor som lagts in i den stora konsertsal­en och gör att väggarna ser ut som insidan på en bikupa.

– Salen är upphängd i en stålkonstr­uktion för att isolera allt buller och slammer som kan tränga in från hamnen under oss, säger Reuter.

Plötsligt stegar en äldre gentleman emot oss i en av de skandinavi­skt ljusa och spaciösa korridorer­na som omger konsertsal­en. Leif känner igen honom som den berömda svenska dirigenten Herbert Blomstedt, 89.

– Ett fantastisk­t musikhus, utbrister maestron som själv dirigerar här i morgon.

– Ert ”Musiikkita­lo” i Helsingfor­s är mindre, men också utmärkt. Det blev räddningen för musiklivet i Helsingfor­s. Jag läste att Jörn Donner tycker att Musikhuset var slöseri med skattemede­l, men han uttalar sig om saker han inte begriper sig på. Det är synd, för han är ju annars en klok karl.

I mejlboxen väntar en glad överraskni­ng. Vi har fått två pressbilje­tter till den världsberö­mda kammarorke­stern Festival Strings Lucernes konsert i kväll med violinvirt­uoserna Arabella Steinbache­r och Daniel Dodds. Pressavdel­ningen har förbarmat sig över oss som av misstag köpt biljetter till det gamla musikhuset i Hamburg ...

Men före Beethoven och Mozart måste vi gå vidare på nazistspår­et.

Finländare på lägret

Namnet Neuengamme dyker upp så fort man googlar ”nazist” eller ”SS”

och ”Hamburg”. Neuengamme visar sig vara ett beryktat koncentrat­ionsläger strax utanför staden.

Vi passerar raderna av propra villor med lummiga välansade trädgårdar när de första telgelkase­rnerna och vakttornet dyker upp. Det är så brutalt så det gör ont.

På grusfälten mellan kasernerna orkar inte ens ogräset bita sig fast. Busslaster med skolbarn väller in genom porten. Men innanför bommarna tar skrattet och stojet slut med en gång.

Hit hämtades 106 000 människor 1938–1945. Över hälften gick under. De hade tillfångat­agits i tyskockupe­rade länder eller varit utlänninga­r som bott i Tyskland. De placerades här för att jobba på vapenindus­trierna invid.

De fråntogs allt. Blev siffror, sattes i övertungt arbete, svalt, misshandla­des och avrättades.

”Efter arbetstide­ns slut skulle ofta några eller flera av oss hängas. Matutbärar­na kunde rapportera om huruvida lägrets båda eller bara den ena galgen var framtagen ...”, beskrev ett vittne senare barbariet. Män, kvinnor och barn tvingades stå i givakt och följa med de dagliga avrättning­arna.

Nazisterna hann förstöra största delen av dokumenten på koncentrat­ionslägret, men inte allt. Vi vet i dag att bland annat tjugo barn hämtades hit från Auschwitz för SS-doktorn Kurt Heissmeyer­s medicinska experiment. När kriget tog slut och lägret skulle tömmas fördes de bort och mördades.

Härifrån fördes arbetskomm­andon in till minilägren i själva staden Hamburg där de fick sköta livsfarlig­a röjningsar­beten efter bombningar­na.

På lägret fanns också sjutton finländska kvinnor och tre män. Varifrån de kom, vad som hände med dem och varför de var här får vi inte veta.

Tretton miljoner utlänninga­r användes som slavarbeta­re i det tyska riket. Siffran verkar osannolik, men den är officiell.

Det enda positiva vi får med oss är att invånarna i Hamburg definitivt inte sopar sin historia under mattan.

mot syndens näste

Vi skakar olusten av oss och styr mot ökända, syndiga Reeperbahn där The Beatles första gången uppträdde i Tyskland i augusti 1960. Det skedde på Indra Club, en oansenlig liten klubb på syndens gata Grosse Freiheit. Klubben står kvar där den stod redan för snart sextio år sedan. Ett äldre par småspringe­r genom regnet, tar en bild på huset och rusar vidare. Klubben är stängd så här dags. En grupp pensionäre­r flanerar mot Beatles Platz med stålsilhue­tterna av bandets medlemmar.

Reeperbahn är inte till sin fördel denna regntunga eftermidda­g. Barerna, strippklub­barna och de få flickorna som häckar utanför dem ser slitna och avflagade ut. Vi borde ha mött dem i ett skonsammar­e sken.

Det är vi själva och Teslan som väcker det största intresset

På kvällen låter vi oss trollbinda­s av Arabella Steinbache­rs framträdan­de i Beethovens violinkons­ert op.61. Till och med en lekman förstår varför hon applåderas in fem gånger.

Det har varit mycket i dag. När vi lämnar Elbfilharm­onie skriker magarna efter mat, men krogarna har stängt sina kök.

Lika så bra. Vi har ändå fått alldeles tillräckli­gt att smälta.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? maestron. Svenska dirigentve­teranen Herbert Blomstedt förstår sig inte på Jörn Donner, men nog på akustiken i Elbphilhar­monie och vårt Musikhus.
maestron. Svenska dirigentve­teranen Herbert Blomstedt förstår sig inte på Jörn Donner, men nog på akustiken i Elbphilhar­monie och vårt Musikhus.
 ??  ?? glöms inte. Förintelse­n var en del av Hamburgs vardag. Vi är överraskad­e av barbariet som utspelade sig mitt i den nu så charmiga staden.
glöms inte. Förintelse­n var en del av Hamburgs vardag. Vi är överraskad­e av barbariet som utspelade sig mitt i den nu så charmiga staden.
 ??  ?? succéHus. Musikhuset i Hamburgs hamn försenades med mer än tio år, men blev i stället en jättesuccé.
succéHus. Musikhuset i Hamburgs hamn försenades med mer än tio år, men blev i stället en jättesuccé.
 ??  ?? Panorama. Hela Hamburg ligger under konserthus­besökarens fötter.
Panorama. Hela Hamburg ligger under konserthus­besökarens fötter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland