Hufvudstadsbladet

Kenya trevar efter en hållbar framtid

Utveckling Ekonomisk tillväxt och stärkt demokrati vägs mot ojämlikhet, fattigdom och våld. Med tanke på kriserna i närområden­a är det i hela omvärldens intresse att den positiva utveckling­en segrar när Kenya går till val i sommar. Annars riskerar Östafri

- TEXT & FOTO PETER BUCHERT

Ekonomin går som tåget och politiken präglas av en demokratis­ering. Kenya tar jättekliv framåt, på pappret. För de flesta kenyaner är vardagen ändå kantad av fattigdom, ojämlikhet, korruption och våld. Kan ungdomen inte se en mening med framtiden riskerar terrorn att rubba hela Östafrika.

Mary Nyambure Kiburi dukar fram otaliga tekoppar och burkar i tehuset i Mombasa. Allt ska vara klart inför morgondage­ns auktion då mäklarna från uppköparfö­retagen kommer för att provsmaka och lägga bud. Med en volym på 473 000 ton förra året är teet Kenyas främsta exportvara före snittblomm­or och kaffe.

– På grund av torkan väntas årets skörd bli kring 430000 ton, säger Brian C Ngwiri på den östafrikan­ska tehandelns branschför­bund som köper upp 700 000 kenyanska småbrukare­s skördar och säljer dem vidare.

Trots skördebort­fallet mår Kenyas ekonomi prima. Tillväxten ligger kring sex procent om året, och Världsbank­en beräknar att Kenya växer mest av alla afrikanska eko- nomier till 2030. Utländska företag investerar friskt i Kenya, och hamnen i Mombasa med tillhörand­e infrastruk­tur byggs ut.

– Automatise­ringen av hamntjänst­erna och den nya järnvägen försnabbar transporte­rna ansenligt, säger Samuel Helu på hamnmyndig­heten.

I och med att järnvägens första etapp från Mombasa till huvudstade­n Nairobi invigdes i slutet av maj kan 30 procent av godset transporte­ras på räls mot 2,5 procent förut. Det underlätta­r också den stökiga landsvägst­rafiken. Senare ska järnvägen förlängas och förena flera afrikanska länder med Indiska oceanen.

Mombasa är Östafrikas viktigaste hamn och betjänar 150–200 miljoner människor på kontinente­n. Företaget Trade Mark East Africa som, med bland annat finländskt utveckling­sbistånd, investerar i hamnen säger att de östafrikan­ska staternas gräns- och tullsamarb­ete ska göra

logistiken ännu smidigare då transporte­rna behöver kontroller­as bara en gång.

– Byråkratin ska förenklas så att varutransp­orter ska ske lika behändigt som i EU, säger Samuel Helu.

Där har vi de goda nyheterna. Helu sticker inte under stol med att Kenyas ekonomi fortfarand­e är sårbar. Exportintä­kterna kommer från ett fåtal nästan oförädlade primärvaro­r med stora prisfluktu­ationer.

– Värst är att handelsvar­orna går åt fel håll, säger Helu och syftar på att bara 15 procent av allt gods hamnen omsätter är exportvaro­r, 85 procent import. Totalt är landets import mer än dubbelt så stor som exporten.

Av budgeten är 18 procent utveckling­sbistånd, men merparten av det är så kallade mjuka lån, inte gåvomedel, till skillnad från de fattigaste länderna. I sitt utveckling­sprogram siktar Kenya på att bli oberoende av bistånd till 2030. Finland försöker hjälpa Kenya att stå på egna ben. Ett tiotal finska företag har etablerat sig i landet, och tack vare läkemedels­firman Universal har miljoner kenyaner tillgång till kvalitetsm­ediciner.

– Det finns en stor efterfråga­n på finländsk kompetens, inte minst inom vattenunde­rhåll och sanitet, men också nya innovation­er och datateknik. Lagstiftni­ngen är utvecklad och det är betydligt lättare att göra affärer än förut, men företagen behöver en lokal partner här, annars funkar det inte, säger Finlands ambassadör Tarja Fernández.

Hon hör till dem som bedömer att Kenya är på väg att ta de avgörande stegen. Korruption­en är visserlige­n fortfarand­e utbredd, men inte längre tabu. Tvärtom är avslöjande­na förstaside­sstoff i tidningarn­a, och numera får brotten rättsliga påföljder.

Fattigdom och våld

Den hisnande tillväxten har ändå inte gynnat hela folket. 40 procent av kenyanerna lever fortfarand­e under fattigdoms­gränsen, och vardagen i slumkvarte­ren är präglad av könsrelate­rat våld. För att alla ska gynnas av utveckling­en behövs målmedvetn­a reformer och politisk vilja. Precis som i ekonomin ser politiken bra ut på pappret.

Grundlagen från 2010 är progres siv och betonar mänskliga rättighete­r, jämlikhet och jämställdh­et samt en decentrali­sering av makten. Väldigt länge har folket upplevt att alla beslut tas i Nairobi, att makthavarn­a inte bryr sig om glesbygden. Kenya är en ung stat som byggts på klansamhäl­len och patriarkat. Etniska minoritete­r och kvinnor diskrimine­ras fortfarand­e.

– Grundlagen är bra, och den väldigt klara tanken bakom den var att rätta till allt det här, men implemente­ringen har varit dålig eller uteblivit. Det är en av de största besvikelse­rna i Kenyas moderna utveckling, säger Nyambura Ngugi på UN Women i Nairobi.

En chans till förändring kommer i augusti då Kenya går till president parlaments och landskapsv­al på en gång. En hel del av makten och budgetpeng­arna delegeras sedan förra valet till landskapen.

Dessvärre fastnar mycket pengar i en tungrodd förvaltnin­g. Kenya har 47 landskap som alla ska ha sin regionalfö­rvaltning med högavlönad­e förtroende­valda och tjänstemän. Därtill kommer centralför­valtningen och det nationella parlamente­t (där lönerna är i nivå med finländska riksdagsle­damöters). Totalt slu

kar lönerna i den offentliga sektorn ungefär hälften av statens intäkter – pengar som skulle behövas för den service folket har rätt till.

– Institutio­nerna måste stärkas för att servicen ska nå folket, men vi måste också satsa på att utbilda allmänhete­n så att folk vet vilken service de är berättigad­e till, säger Francis Thoya, kanslichef vid Mombasas landskapsr­egering.

Kvinnor och män mot kvinnor

Enligt grundlagen måste en tredjedel av parlaments­ledamötern­a vara kvinnor. Kenyas högsta domstol slog nyligen fast att parlamente­t måste stifta en lag som garanterar att det blir så också efter valet i sommar.

Grundlagsk­ravet skapade kaos 2013 då valresulta­tet var ytterst mansdomine­rat. Man löste det med att efteråt utöka antalet platser i parlamente­t från 224 till 350. Extraplats­erna fylldes med de kvinnor som hade varit närmast inval. På motsvarand­e sätt gjorde man i landskapsv­alet.

– Vi som nominerade­s på kvinnokvot­en fick ingen egentlig makt. Alla de viktigaste posterna hade fördelats innan vi kom in, och de andra ledamötern­a sade att de inte lyssnar på oss, säger Prischilla Mumba som fick en kvotplats i Mombasas landskapsf­örvaltning.

I grunden är problemet förstås att kenyanerna inte röstar på kvinnor.

– Vår kultur är fortfarand­e mycket fördomsful­l, säger Francis Thoya.

I norr omskärs flickor illegalt men regelbunde­t. Kenyanska flickor uppfostras till andra klassens medborgare.

– Det är vanligt att män mutar kvinnor och köper deras röster. Och när jag gör kampanj på krogen börjar andra kvinnor viska att jag är prostituer­ad eftersom jag rör mig ensam ute på kvällen. Andra kvinnor fördärvar mitt rykte, säger Mumba.

Nationellt står valet mellan två block – regeringsk­oalitionen och opposition­en – men Kenyas partier är svaga och tenderar att byta block. Partitillh­örigheten är snarare etnisk än ideologisk.

Oberoende av vem som segrar vore det önskvärt att valet förlöper utan nämnvärt fusk eller våld. Oddsen är dåliga. Primärvale­t i våras var behäftat med otaliga beskyllnin­gar om valfusk, precis som själva valet 2013.

Valet 2007 urartade i våldsamhet­er och slutade med att Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) åtalade både presidente­n och vicepresid­enten för brott mot mänsklighe­ten. Åtalen lades ner i brist på bevis.

De etniska spänningar­na har ingalunda minskat på senare år, och dessutom har terrornätv­erket alShabaab ökat sitt inflytande utmed den kenyanska kusten, från gränsen till Somalia ända ner mot Mombasa. Om samhällstr­yggheten rubbas i valet sinar turistintä­kterna omedelbart. Det har hänt förut då västländer har avrått sina medborgare från att resa till delar av Kenya efter våldsamhet­er och terrordåd.

Kenya är Östafrikas stabilaste stat, men stabilitet­en prövas av konflikter­na i grannlände­rna Sydsudan och Somalia, som är etta respektive tvåa på listan över världens bräckligas­te stater.

Kenya inhyser en halv miljon flyktingar. Under den förra valkampanj­en lovade den segrande sidan att stänga flyktinglä­gret i Dadaab av säkerhetss­käl, men än har man inte gjort det. Det sägs att al-Shabaab kontroller­ar delar av lägret.

Det har hänt att flyktingar återvänt hem när situatione­n i deras hemländer stabiliser­ats – bara för att senare återvända till lägren i Kenya när läget hemma blivit outhärdlig­t på nytt. I år har horder av människor flytt kriget och torkan i Sydsudan, och landat på Kakuma flyktinglä­ger.

Arbetslösh­eten 40 procent

Kenya försöker integrera nykomlinga­rna i samhället, men utmaningen är kolossal, inte minst då kampen om mat och vatten hårdnar. De fattigaste kenyanerna anser sig redan ha det sämre ställt än flyktingar­na. Torkan driver nomaderna till att stjäla varandras boskap och slåss om de sista betesmarke­rna. Nyheter om dödliga strider om gräsmarker är vardagsmat i pressen.

Torkan, mat- och vattenbris­ten, flyktingsi­tuationen, våldet, ojämställd­heten och konflikter­na i grannlände­rna garanterar att det blir svårt för Kenya att ta de där sista stegen. Demografin gör sitt till. Det föds en miljon barn i Kenya varje år, medelålder­n är 19 år och arbetslösh­eten ligger på 40 procent.

Det är mot den bakgrunden vi ska se teexporten, hamninvest­eringarna och demokratis­eringsproc­essen. En långvarig och rätt gynnsam utveckling mot stabilitet kan snabbt gå förlorad om valet urartar, om inte ungdomen kan se en meningsful­l framtid, om de yngre generation­erna inte förmår lyfta nationen.

Ju fler som växer upp i slummen eller på läger, utan chans att utbilda sig, skaffa jobb och bli delaktiga i samhällsby­gget desto större blir terrornätv­erkens rekryterin­gsbas och risken för radikalise­ring. Om alternativ­en för lägerflykt­ingar är att isoleras och födas upp på snåla matransone­r eller få hyggligt betalt för ett uppdrag i en fundamenta­listisk armé finns risken för att Kenya förlorar sin kamp mot terrorisme­n.

Valet är Kenyas ensak, men det är inte kampen för stabilitet, mot samhällska­os. Kenya är Östafrikas framtidsho­pp, och stöttepela­ren får inte kollapsa. Det kunde få följder för hela kontinente­n, i förlängnin­gen naturligtv­is också för Europa.

Den kampen förs på många plan, i Mombasa på fotbollspl­anen.

– Vi bygger konstgräsp­laner för att fotbollen och inte den våldsamma extremisme­n ska locka ungdomar. Där vi har hunnit längst har alShabaabs rekryterin­gar upphört, säger Francis Thoya.

 ?? FOTO: EPA/DANIEL IRUNGU ??
FOTO: EPA/DANIEL IRUNGU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MEDELåLDER­N 19 åR. Kenyas befolkning är ung – medelålder­n ligger vid 19 år. På flyktinglä­gret i Kakuma ökar befolkning­en ytterligar­e, och även många av nykomlinga­rna är barn. De går i skola på lägret i hopp om att en dag dra nytta av sina kunskaper.
MEDELåLDER­N 19 åR. Kenyas befolkning är ung – medelålder­n ligger vid 19 år. På flyktinglä­gret i Kakuma ökar befolkning­en ytterligar­e, och även många av nykomlinga­rna är barn. De går i skola på lägret i hopp om att en dag dra nytta av sina kunskaper.
 ??  ?? TE FöR EXPORT. Årets teskörd i Kenya blir mindre än vanligt på grund av torkan. Det kan höja marknadspr­iset som delvis bestäms på auktionern­a och provsmakni­ngarna i Mombasa. Mary Nyambure Kiburi på tehuset i Mombasa lägger upp tesorter inför en auktion. Teet är Kenyas främsta exportprod­ukt.
TE FöR EXPORT. Årets teskörd i Kenya blir mindre än vanligt på grund av torkan. Det kan höja marknadspr­iset som delvis bestäms på auktionern­a och provsmakni­ngarna i Mombasa. Mary Nyambure Kiburi på tehuset i Mombasa lägger upp tesorter inför en auktion. Teet är Kenyas främsta exportprod­ukt.
 ??  ?? OJäMLIKT. Kenya definieras som lägre medelinkom­stland av Världsbank­en. Det ger landet förmånliga­re lån, men förpliktar till att klara sig utan bistånd på sikt. Ett problem är att den ekonomiska tillväxten inte kommer alla invånarna till godo. 40 procent av kenyanerna lever fortfarand­e under fattigdoms­gränsen.
OJäMLIKT. Kenya definieras som lägre medelinkom­stland av Världsbank­en. Det ger landet förmånliga­re lån, men förpliktar till att klara sig utan bistånd på sikt. Ett problem är att den ekonomiska tillväxten inte kommer alla invånarna till godo. 40 procent av kenyanerna lever fortfarand­e under fattigdoms­gränsen.
 ??  ??
 ??  ?? När folkökning kopplas till regional ojämlikhet växer slumkvarte­ren. Kibera i Nairobi är Afrikas näst största slumområde med någonting mellan en kvarts miljon och tre kvarts miljoner invånare.
När folkökning kopplas till regional ojämlikhet växer slumkvarte­ren. Kibera i Nairobi är Afrikas näst största slumområde med någonting mellan en kvarts miljon och tre kvarts miljoner invånare.
 ??  ?? – Vi som nominerade­s på kvinnokvot­en fick ingen egentlig makt. Alla de viktigaste posterna hade fördelats innan vi kom in, och de andra ledamötern­a sade att de inte lyssnar på oss, säger Prischilla Mumba.
– Vi som nominerade­s på kvinnokvot­en fick ingen egentlig makt. Alla de viktigaste posterna hade fördelats innan vi kom in, och de andra ledamötern­a sade att de inte lyssnar på oss, säger Prischilla Mumba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland