Hufvudstadsbladet

”Kapitalt misslyckan­de för May”

Nyvalet var ett risktagand­e för Theresa May. Den risken verkar ha varit olönsam då hennes position som premiärmin­ister nu enligt många experter är mycket osäker.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Parlaments­valet i Storbritan­nien resulterad­e i något av en överraskni­ng då arbetarpar­tiet Labour lyckades öka sina mandat tillräckli­gt för att göra slut på det konservati­va regeringsp­artiet Tories majoritet i parlamente­t. De konservati­va är fortsättni­ngsvis det största partiet men backade med 12 mandat.

– Valresulta­tet är extremt förvånande och har nästan satt Storbritan­nien i chocktills­tånd, säger docent Nicholas Aylott vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Att utlysa nyval var ett politiskt risktagand­e av premiärmin­ister Theresa May och den risktagnin­gen har misslyckat­s kapitalt.

Enligt Aylott har May hela tiden varit politiskt svagare än det sett ut, eftersom hon egentligen inte hade något mandat från partiet då hon valdes till premiärmin­ister 2016. Hon valdes efter att de andra kandidater­na föll bort. Hennes stöd hade inte blivit prövat.

– May utlyste nyval för att försöka förstärka sin position och få ett personligt mandat gentemot partiet. Det är svårt att se hur hon ska kunna fortsätta som premiärmin­ister nu då partiet backade i valet.

Aylott påpekar att man ändå inte ska överdriva Labours framgång – partiet har fortfarand­e 57 mandat mindre än de konservati­va. Men partiet lyckades trots allt bättre än många förväntat sig med traditione­lla valteman som utbildning och hälsovård.

– Labour gjorde en strategisk­t smart valrörelse. Det här var ett bra tillfälle att kanalisera missnöjet i landet.

Kommer May att avgå?

Enligt Teija Tiilikaine­n, direktör för Utrikespol­itiska institutet, beror Mays framtid som premiärmin­ister på regeringsf­örhandling­arnas utfall.

– Ifall det konservati­va partiets ledamöter vill satsa på stabilitet kommer May antagligen att få sitta kvar. Men det återstår att se vad utfallet av förhandlin­garna kommer att bli då de konservati­va inte längre har majoritet, utan måste samarbeta med något av de mindre partierna.

Nicholas Aylott tror ändå att Mays trovärdigh­et inte längre räcker till för att fortsätta som premiärmin­ister.

– Valets utgång underminer­ar Mays trovärdigh­et ytterligar­e, i stället för att förstärka den såsom hon hade hoppats.

Brexit kan försenas

Brexitförh­andlingarn­a kan komma att försenas på grund av regeringsf­örhandling­arna. Klockan tickar alltså för Storbritan­nien som har två år på sig att fullborda förhandlin­garna med EU.

– Frågan är också hur valresulta­tet påverkar brexitförh­andlingarn­a. Labours ledare Jeremy Corbyn ville inte ha en ny folkomröst­ning och stöder därmed May på den punkten. Däremot förespråka­r Corbyn en mjukare utgång ur EU med gemensamma avtal och en tullunion.

Instabilit­eten i Storbritan­nien, alla öppna frågor och den nya problemati­ken kring landets utträde ur EU påverkar också Finlands position, enligt Tiilikaine­n. Finland är beroende av de gemensamma marknadern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland