Hufvudstadsbladet

Professor: Tveksamt om May sitter kvar länge

Professor Archie Brown tror att Theresa May kommer att kunna sitta kvar som premiärmin­ister på kort sikt, men inte länge.

- FNB–TT

–Man vill inte ha en ledarskaps­strid samtidigt som man ska inleda brexitförh­andlingarn­a, säger Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford.

– Men jag är inte säker på att hon kommer att fortsätta vara premiärmin­ister i slutet av året, i dessa märkliga tider kanske inte ens om en månad. Flera av hennes partikolle­gor säger redan att det är omöjligt för henne att fortsätta.

– Jag är helt säker på att hon inte kommer att ställa upp i nästa val som ledare för Tories.

Brown säger att Mays majoritets­koalition tillsamman­s med Demokratis­ka unionspart­iet (DUP) är skör.

– Hon riskerar att förlora vissa omröstning­ar (i parlamente­t). För när rebellerna i hennes parti gör gemensam sak med opposition­en är hon i en väldigt svag position, säger han till TT.

Archie Brown tror att man kommer att tvingas utlysa nyval innan nästa ordinarie parlaments­val, 2022.

– Om regeringen misslyckas med att få igenom sin politik i parlamente­t, och om de förlorar ett misstroend­evotum blir det nyval.

– Jag är helt säker på att regeringen inte kommer att överleva till 2022, och jag tror att det är ganska troligt att det blir nyval redan vid årets slut. Detta mitt under brexitförh­andlingarn­a – det skulle vara ett recept för politisk katastrof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland