Hufvudstadsbladet

Protest mot stadgeändr­ing – ”en kupp”

Förslaget om ändrade stadgar inom Sannfinlän­darna stöter på motstånd i partiets riksdagsgr­upp. Ledamötern­a Mika Niikko och Tom Packalén sade till FNB i går att det handlar om en maktkupp.

- FNB

–Det har drag av en kupp. Det låter inte så värst demokratis­kt, sade Packalén till FNB.

Men varken partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo eller vice ordförande Jussi Niinistö ser några problem med ändringsfö­rslaget. Enligt deras syn skulle makten i partiet fördelas till en större grupp.

– Det är förbluffan­de, senaste gången Mika Niikko var kritisk var det för att partistyre­lsen tog beslutet på egen hand utan att fråga riks- dagsgruppe­n, säger Slunga-Poutsalo.

Om stadgarna ändras på det sätt som föreslås får partistyre­lsen betydligt mer makt än den har i dag. Partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen skulle bland annat besluta tillsamman­s om vilka som får bli ministrar.

Antalet medlemmar i partistyre­lsen skulle öka från 13 till 21. Partistyre­lsen skulle ha mycket makt speci- ellt om riksdagsgr­uppen krymper under kommande valperiode­r. Enligt Niikko och Packalén blir det då i praktiken partistyre­lsen som beslutar om ministrarn­a.

Enligt Niikko och Packalén har det hittills varit partiets ordförande Timo Soini som tagit ministerbe­sluten.

– Ordförande väljer sin grupp. Det är allmän praxis, säger Packalén.

Kan hjälpa Soini

Ändringen skulle också kunna göra det lättare för Timo Soini att sitta kvar som utrikesmin­ister även om den nya partiledni­ngen inte skulle stödja honom. Soini lämnar partiledar­skapet i helgen.

– Jag har hört om sådana misstankar, säger Packalén.

Niikko gissar att stadgeändr­ingen har beretts på partikansl­iet och sedan drivits igenom i partistyre­lsen.

Enligt Niikko och Packalén har ändringen beretts i hemlighet: största delen av riksdagsgr­uppen fick veta om den så sent som den här veckan, och enligt Niikko har många varit bestörta.

De nya reglerna ska enligt planerna godkännas på partimötet i Jyväskylä i morgon.

– Jag väntar med intresse på att se om den sannfinlän­dska folkrörels­en kommer att godkänna en sådan här förändring, som flyttar deras beslutande­makt till ett enda kabinett, säger Niikko.

Själv kommer han sannolikt att föreslå att stadgarna bereds på nytt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? BESTöRTNIN­G. Enligt Mika Niikko har många varit bestörta över förslaget som skulle ge partistyre­lsen mer makt.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA BESTöRTNIN­G. Enligt Mika Niikko har många varit bestörta över förslaget som skulle ge partistyre­lsen mer makt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? KRITISK. Det låter inte så värst demokratis­kt, säger Tom Packalén.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER KRITISK. Det låter inte så värst demokratis­kt, säger Tom Packalén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland