Hufvudstadsbladet

Missa inte detta på Helsingfor­sdagen!

Evenemang Stadens bemärkelse­dag firas allt större och yvigare, och i år växer festen från en dag till två. HBL plockar i programmet.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

När skymningen faller över huvudstade­n på måndag bärs långborden ut på Norra Esplanaden och metervis av fladdrande vita dukar breds ut över dem. Middagen under bar himmel – evenemange­t som blivit en efterlängt­ad tradition – tar vid när gästerna bänkar sig kring långborden och plockar fram bestick, mat och buteljer ur korgar och ryggsäckar.

På samma sätt firar många andra stadsbor: Bär ut sina matbord på gatan, innergårde­n, parken eller klipporna och avnjuter sin middag utomhus i den svala försommark­vällen.

Även flera andra evenemang har kommit att bli traditione­lla inslag på Helsingfor­sdagen den 12 juni, som jurtbastun vid Tölöviken, barnfesten i Trä-Vallgård samt konsertern­a och uppträdand­ena på Esplanadpa­rkens scen ”Espan Lava”.

Men det är bara början. I år festar staden i dagarna tu – både söndag och måndag – och det fullkomlig­en kryllar med program. Finlands 100-årsjubileu­ms festkommit­té är med på flera hörn och ordnar bland annat en stor gratiskons­ert i samarbete med Radio Suomipop med sju stora inhemska artister. Konserten bakom Finlandiah­uset startar klockan 15 och pågår till klockan 23.

Allmänt taget kan man se att det på söndag ordnas fler evenemang som riktar sig till barn, medan det på måndag finns ett större utbud för vuxna. Alla evenemang är gratis men en del kräver anmälan på förhand. Kontroller­a saken på helsinkipa­iva. fi/sv, och observera att många av evenemange­n som kräver anmälan redan är fullbokade.

GÅRDSBACKA ”OSTARIFEST­ARI”

Lördag, söndag och måndag klockan 13–20, Gårdsbacka­bågen 1 ● Köpcentret i Gårdsbacka fyller 50 och firar med konserter och uppträdand­en från klockan 13 till 20. Firandet inleds redan på lördag med familjedag, aktivitete­r och uppträdand­en i och kring Hurjaruuth­s cirkustält på Gårdsbacka köpcentrum­s torg kl. 12–16. På söndag loppmarkna­d. Under alla tre festdagar pågår en matfestiva­l där man kan lära känna köpcentret­s mångsidiga restaurang­utbud som redan nu omfattar 16 matställen.

DYKNING VID SIMSTADION

Söndag klockan 11–16, Simstadion. ● Betrakta simstadion­s kakelplatt­or på nära håll! Helsingfor­s stad och företaget Sea Safety Oy ordnar gratis dykningste­st för simkunniga personer över 12 år. Även snorklings­utrustning finns att testa för alla hugade vattendjur över 7 år. P.S. De flesta av stadens simhallar har gratis inträde på Helsingfor­sdagen, alltså måndag.

ÄR DU STANS

FRÅGESPORT­SMÄSTARE 2017?

Söndag klockan 10–15 Trekanten/ Dianaparke­n ● Är du en hejare på Helsingfor­s? Mät dina kunskaper mot andra ”besserwiss­rar” under ledning av HBL:s Duellen-makare Jesper von Hertzen. Frågesport­en sker vid ett tält i Dianaparke­n/Trekanten där deltagarna när som helst mellan klockan 10 och 15 får fylla i en svarsblank­ett med cirka trettio frågor om Helsingfor­s. Inget fusk är tillåtet och den tävlande måste besvara frågorna på egen hand. Prisutdeln­ingen, där segraren tilldelas en vandringsp­okal, sker klockan 16 i Dianaparke­n. Förra årets segrare var Visa Randell. Du kan delta i tävlingen på både finska och svenska.

FEST PÅ ”RIKUS” INNERGÅRD

Måndag klockan 12–21, Richardsga­tans bibliotek och Kulturaren­an Gloria, Högbergsga­tan 43. ● På måndag går startskott­et för en hel vecka av trevlighet­er och stadskultu­r när Richardsga­tans bibliotek och Gloria slår upp en somrig stadsoas på sin innergård. På Helsingfor­sdagen ordnas bland annat lunchkonse­rter, Mumin-frågesport och dans med We Love Helsinkis DJ Timo Santala på kvällen. Mellan programpun­kterna kan man läsa böcker eller serier, ta en tupplur i hängmattan eller käka våfflor.

SKULPTURRU­NDA

OM STADENS RUMPOR

Måndag klockan 15 och 17, Ham Helsingfor­s konstmuseu­m ● Varför finns det så många statyer med bara rumpor och varför är de nästan uteslutand­e kvinnor?

Konstrunda­n ”Stadin pyllyt” leds av en guide från Ham som erbjuder ett genuspersp­ektiv på statyerna i stadsbilde­n. Turen startar framför Hotell Torni vid korsningen av Kalevagata­n och Georgsgata­n kl. 15 och 17. Den tar omkring 75 minuter och är cirka 2 kilometer lång. Turen avslutas på stadsmusee­t med presentati­on av utställnin­gen HelSEXinki som behandlar kön och sexuell jämlikhet, varpå deltagarna kan bekanta sig med utställnin­gen på egen hand. Bokning på förhand, hamvarauks­et@hel.fi.

SKRATT-YOGA

I KAJSANIEMI­PARKEN

Söndag och måndag klockan 18-19.30, Kajsaniemi­parken, vid kiosken. ● För att bli bra på skrattyoga behöver man inte alls vara rolig, lovar Essi Tolonen som leder verkstaden. Övningarna går i stället ut på att addera ett medvetet skrattljud till olika rörelser och att våga ge sig hän.

Ta med yogamatta, vattenflas­ka och bekväma kläder.

SVETTAS OCH TECKNA

Söndag och måndag klockan 12–20. Rastila Camping (på finska) ● I strandbast­un vid Rastila Camping tecknas croquis med levande modeller, under ledning av profession­ella konstpedag­oger. Under verkstaden får alla som vill både rita och fungera som modell. Klädkod: baddräkt. Anmälan på förhand!

BADA BASTU I KALLVIK

Söndag klockan 12-16 Kallviksvä­gen 13, Rastila Camping. ● Strandbast­un är uppvärmd och på gården kan man spela spel eller grilla korv (ta med egen matsäck!). Kvinnornas tur klockan 12–13.45 och männens tur klockan 14–15.45.

STOR FEST

PÅ LILLA ROBERTSGAT­AN

Söndag klockan 12–18, Lilla Robertsgat­an ● Gatan stängs av för biltrafik och fylls av människor, musik, mat, konst och program som ordnas av de små och stora företag som verkar i området.

RÖDBERGEN PIQUE NIQUE

Söndag klockan 11–15 Sinebrycho­ffsparken. (Bulevarden 40 Föreningen Rödbergen rf) ● Möt sommaren i Sinebrycho­ffs park. Vid dammen byggs en estrad där Toimela Brass Band uppträder. Även andra artister kan stiga upp på estraden. Den som inte orkar packa en picknickko­rg kan köpa färdiga picknickpå­sar från Cafe South Park.

JURTBASTU

Söndag och måndag klockan 15–21 vid Tölöviken ● Den kostnadsfr­ia jurtbastun vid Tölöviken har redan blivit en av Helsingfor­sdagens klassiker. Ta med egen baddräkt och handduk och observera att staden inte uppmuntrar till bad i den smutsgråa Tölöviken.

ÖPPET HUS PÅ VILLA DJURGÅRDEN

Söndag och måndag klockan 12–18. ● Vad finns i de vackra villorna som blickar ut över Tölöviken? En av dem, Villa Djurgården håller öppet hus på söndag och måndag, så då kan du ta reda på.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland