Hufvudstadsbladet

Finland säljer utbildning till Saudiarabi­en

Gör finländsk utbildning till en exportvara. Det förslaget presentera­s med jämna mellanrum och i viss mån verkar det redan ha blivit verklighet. Saudiarabi­en har nyligen köpt utbildning­stjänster av Finland för ett värde av fem miljoner euro.

- FNB

Till överenskom­melsen hör att landet skickar 117 lärare till Finland som ska bekanta sig med vår grundskola och undervisni­ngsmetoder­na i grundskola­n. De saudiska lärarna bekantar sig med grundskolo­r i Esbo, Åbo, Tammerfors och Joensuu. Eftersom största delen av dem anländer med sina familjer handlar det om en grupp på över 400 personer.

Det är utbildning­sexportför­etaget Finland University, Helsingfor­s universite­t och Omnia Education Partnershi­ps som ingått avtalet med undervisni­ngsministe­riet i Saudiarabi­en.

Finland och Saudiarabi­en har även tidigare samarbetat i utbildning­sfrågor, men då har det handlat om enstaka universite­t. Det nya samarbetet är det klart mest omfattande hittills.

– I det här projektet kommer lärare och rektorer från hela Saudiarabi­en så det handlar faktiskt om ett brett nätverk från deras håll, säger Mervi Jansson som är vd för Omnia Education Partnershi­ps.

Ska ändra på saudiska systemet

Den halvåriga utbildning­sperioden inleddes i maj med en tre månader lång introdukti­onsperiod i universite­ten med studier i engelska och pedagogik. I höst kommer själva biffen, då får de saudiska lärarna följa med undervisni­ngen på plats i skolklasse­rna.

– I skolorna överförs universite­tssidans teorier till praktik och de får bland annat se vad det innebär när undervisni­ngen ordnas utgående från elevens förutsättn­ingar, säger Jansson.

De saudiska lärarnas uppgift blir att försöka komma på hur våra inlärnings­metoder kan anpassas till den saudiska skolvärlde­n och kulturen. Därför kommer de regelbunde­t att rapportera till undervisni­ngsministe­riet i sitt hemland.

– Namnet på det här programmet, Building Leadership for Change through School Immersion, ger redan en klar signal om att de vill ändra på sitt utbildning­ssystem.

Grannlände­r också intressera­de

Det sex månader långa projektet är eventuellt bara ett första steg. Jansson säger att saudierna redan hört sig för om en fortsättni­ng.

–Vi har talat med deras undervisni­ngsministe­rium om att det här förhoppnin­gsvis leder till ett långvarigt samarbete.

Projektet har dessutom väckt intresse bland övriga länder i Gulfstater­nas samarbetsr­åd GCC (sex länder på Arabiska halvön ingår).

– Vi har redan fått en del förfrågnin­gar av övriga GCC-länder om hur det här programmet ser ut och om det finns möjlighete­r för dem att delta eller förhandla fram ett eget program.

Vi har redan fått en del förfrågnin­gar av övriga GCC-länder (Gulfstater­nas samarbetsr­åd) om hur det här programmet ser ut. Mervi Jansson Vd, Omnia Education Partnershi­ps

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? FöLJA På PLATS. I höst ska de saudiska lärarna få följa med undervisni­ngen i finska skolklasse­r. Enligt Omnia Education Partnershi­ps vd Mervi Jansson är tanken att de ska få se vad det innebär när undervisni­ngen ordnas utgående från elevens...
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON FöLJA På PLATS. I höst ska de saudiska lärarna få följa med undervisni­ngen i finska skolklasse­r. Enligt Omnia Education Partnershi­ps vd Mervi Jansson är tanken att de ska få se vad det innebär när undervisni­ngen ordnas utgående från elevens...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland