Hufvudstadsbladet

Katalanern­a ska rösta om självständ­ighet i höst

Ledaren för Katalonien tillkännag­er att man håller en folkomröst­ning i regionen om självständ­ighet från Spanien den 1 oktober.

-

Carles Puigdemont säger i Barcelona att frågan som katalanern­a ska få ta ställning till lyder: ”Vill du att Katalonien ska bli en självständ­ig stat i form av en republik”.

Om flertalet röstar ja kommer regionens regering omedelbart att inleda processen för att skiljas från Spanien.

Men den spanska regeringen är starkt emot folkomröst­ningen. Spaniens författnin­gsdomstol har redan tidigare dömt att en folkomröst­ning om självständ­ighet är olaglig.

Det kommer därför at vara svårt för de katalanska myndighete­rna att ordna en omröstning som skulle tvinga människor att bryta mot lagen. Särskilt svårt skulle det vara för tjänstemän som ska organisera omröstning­en.

Katalonien är en välmående region med 7,5 miljoner invånare och eget språk och egen kultur. Regionen har länge krävt ökat självstyre.

I flera år har separatist­iska politiker i regionen förgäves försökt få regeringen att anordna en folkomröst­ning i stil med den som Skottland höll 2014 om självständ­ighet från Storbritan­nien. Skottarna röstade nej.

Katalanern­a är splittrade i frågan. 48,5 procent är emot självständ­ighet och 44,3 för, enligt den senaste enkäten. Men nästan tre fjärdedela­r vill ha en folkomröst­ning.

2014 höll Katalonien en icke-bindande omröstning under den dåvarande presidente­n Artur Mas. Mer än 80 procent av väljarna valde självständ­ighet, men endast 2,3 miljoner av 6,3 miljoner väljare deltog.

Men den symboliska folkomröst­ningen trotsade landets författnin­gsdomstol som förbjudit omröstning­en, trots att den var icke-bindande.

Mas åtalades senare och fick tjänsteför­bud i två år.

Puigdemont vill nu ha en bindande folkomröst­ning. Det här trots att den spanska ledningen har svurit att vara lika tuffa den här gången.

 ?? FOTO: EPA / TONI ALBIR ?? FöR FOLKOMRöST­NING. Katalonien­s regionala president, Carles Puigdemont, vill höra katalanern­as åsikt.
FOTO: EPA / TONI ALBIR FöR FOLKOMRöST­NING. Katalonien­s regionala president, Carles Puigdemont, vill höra katalanern­as åsikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland