Hufvudstadsbladet

Finland kämpade sig till seger över Kina

Finlands match mot Kina i Världsliga­n var tidvis en riktig rysare med långa och publikvänl­iga bollar. Matchen skrevs 3-1 efter att Finland arbetat sig upp till seger i sista set.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

VOLLEYBOLL Seten skrevs 25-23, 21-25, 25-21 och 25-27.

Urpo Sivula hade då matchen började fått ge plats åt Antti Ropponen, medan Eemeli Kouki nu fick vara med från start i stället för Jan Helenius. En viss nervositet fanns i Koukis spelande hela vägen och det ledde till onödiga misstag. Tränaren Tuomas Sammelvuo lät ändå Kouki spela två set och därmed skaffa sig den erfarenhet av och känslan av att lyckas i internatio­nella matcher som behövs.

Efter ett förlorat andra set var Helenius tillbaka på plan i det tredje.

Antti Ropponens säkerhet ökar match för match och stundvis är hans servar rena rama giftet för motståndar­na. Det kinesiska laget lärde sig ändå rätt snabbt läsa av Ropponens anfallsspe­l och blockade bort hans smashar, vilket ledde till att torsdagens bästa poängmakar­e Sivu- la var tillbaka på planen vid mitten av andra set. Ropponen hörde trots bara knappt två spelade set till dem som spelade hem flest poäng.

Kineserna hade trots många servemissa­r både ett betydligt säkrare och betydligt vassare spel än torsdagens motståndar­e Slovakien. De långa kineserna anföll också hårdare än finländarn­a. Sammelvuo har påpekat att de finländska herrarna måste utnyttja andra styrkor och matchen mot Kina visade precis vad han menar.

Svåra och relativt säkra servar i kombinatio­n med en god servemotta­gning ger förutsättn­ingar för anfall som inte alltid är så vassa, men kluriga och inte så lätta att för motståndar­en att förutse.

Elviss Krastins är en spelare som börjat ta en stor roll i laget. Han har inte bara en säker serve och servemotta­gning, han anfaller också bra och är samtidigt en spelare som håller humöret hos sina medspelare uppe. Han stiger ofta fram och tar ansvar vid viktiga tidpunkter.

– Vi trodde hela tiden på oss själva och vår taktik också då Kina ledde. Vi hade bestämt oss för att ta den här matchen, säger Krastins.

Juniorerna från Power cup i Vanda hade hittat till hallen och de både syntes och hördes. Totalt såg närmare 6 500 åskådare fredagens match, något av ett rekord inom finländsk volleyboll.

Australien slog Slovakien klart 3-0 i dagens första match. Finland möter hittills obesegrade Australien i dag lördag och Krastins förutser en jämn match.

– Men turneringe­ns tema är tre segrar, skrattar han.

 ?? Foto: leHtikuva/Heikki Saukkomaa ?? Tommi Siirilä och Elviss Krastins fick jobba hårt för poängen mot ett Kina med långa spelare med snabba anfall.
Foto: leHtikuva/Heikki Saukkomaa Tommi Siirilä och Elviss Krastins fick jobba hårt för poängen mot ett Kina med långa spelare med snabba anfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland