Hufvudstadsbladet

Det är kört för Rinnes Nashville

- MARCUS LINDQVIST

●●Dåliga nyheter för Pekka Rinne och Nashville. Sidney Crosby och Pittsburgh har kommit i gång. Och då är det kört för countrykil­larna.

Stjärntrio­n Sidney Crosby, Jevgeni Malkin och Phil Kessel såg allt mera frustrerad­e ut då Nashville ångvältrad­e över Pittsburgh i de fyra första Stanley Cup-finalerna. På basis av målchanser­na borde torget i Kempele redan ha varit reserverat för Rinnes Stanley Cup-fest.

I de fyra första Stanley Cup-finalerna hade Nashville betydligt mera skott mot mål (105-80) och målchanser (83-64). Men Pittsburgh var kirurgiskt effektiva i de två första matcherna hemma i PPG Paints Arena (namnsponso­rn PPG Paints tillverkar målfärg ifall du undrade) och målade in Nashville i ett hörn. Rinnes gloria hamnade en aning på sned efter att han släppt in 8 av 36 skott.

●●Ställda mot väggen, inför den fanatiska hemmapubli­ken, och uppretade till tusen, kämpade sig Nashville tillbaka in i serien och utjämnade till 2-2 i matcher. Då såg faktiskt Nashville ut att göra det osannolika och vända på steken (av de 50 lag som förut förlorat de två första NHL-finalerna har bara fem vunnit Stanley Cup).

Crosby nätade i den fjärde Stanley Cup-finalen, men var en skugga av sitt dominanta jag. Stanley Cup-slutspelet­s poängkung Jevgeni Malkin hade två skott mot mål och 0+0 i de två finalduste­rna i Nashville. Phil Kessel: en assist i fyra matcher.

●●Men i den femte Stanley Cup-finalen vaknade Pittsburgh­s stjärnor till liv igen. Crosby var överallt, fast han ”bara” spelade fram till två mål. Malkin gjorde 1+1, medan Kessel stod för 1+2.

I hela finalserie­n har Pittsburgh haft enorma problem med att komma ut ur sin egen zon och har inte alls lyckats med sitt kännspaka, snabba anfallsspe­l som förde Penguins till Stanley Cup för ett år sedan – mest på grund av skador i backbesätt­ningen. Men i natt styckade Pittsburgh sönder Nashvilles försvar gång efter gång och gjorde schweizero­st av Rinnes försvarsmu­r.

Hemmalaget hade 19 målchanser mot Nashvilles 11 - och 11 farliga skott mot Nashvilles 3, enligt naturalsta­ttrick.com. Det tog bara några sekunder efter första nedsläpp innan Crosby hade ett skott i målstolpen.

●●Rinne gjorde förstås inte saken bättre för Nashvilles del genom att bara en och en halv minut in i matchen släppa in Justin Schultzs powerplay-skott från blå linjen – mellan benskydden. Ett svårt skott, men Rinne borde kliva fram i de här matcherna. Det var givetvis Crosby som tvingade Nashville att ta en utvisning – han var ett monster hela kvällen (och borde nog ha fått ett hårdare straff än två minuter för holding efter att ha dunkat PK Subbans skalle i isen ett dussin gånger).

Nashvilles försvar lämnade Rinne i sticket några gånger till, men han kunde inte heller göra de där fantastisk­a räddningar­na som får Viaplays Antti Mäkinen att väcka hela Kottby och som gjort Rinne aktuell som Conn Smythe-kandidat. Malkin satte 3-0 11 sekunder före den första periodpaus­en och när den andra perioden körde i gång ställde sig Juuse Saros mellan bortalaget­s målstolpar – med en lika hopplös som omöjlig uppgift framför sig. Slutsiffro­rna 6-0 är ganska beskrivand­e för en kväll som förtjänar en egen, riktigt melankolis­k countrylåt i Tennessee.

●●Olli Määtttä har haft det kämpigt i Stanley Cup-finalerna, men noterades för en assist i segermatch­en. Hans landsman i Nashvillem­ålet var inte lika nöjd.

– Det är förstås en besvikelse. Vi fick en dålig start, men det här är playoffsen och finalerna. Det är bara att komma över det och gå vidare, säger Rinne enligt The Hockey News.

– Vi har ett par dagar på oss att fokusera på söndagens match. Det blir en enorm match för oss.

Tyvärr känns det som game over. Ishockeyns mest eftertrakt­ade trofé kommer att finnas i Bridgeston­e Arena på söndag kväll, men kommer inte att stanna där. Den är där, eftersom Pittsburgh har matchboll och chans att avsluta Stanley Cup-finalerna 2017.

●●En sak talar fortfarand­e för Nashville: Rinne & Co har varit alldeles övermänskl­iga i sin hemarena. Rinne har facit 9-1 i slutspelet, målsnittet 1,44 och räddningsp­rocenten 94,9.

Problemet för Nashvile? Pittsburgh har fortfarand­e hemmafavör och får spela en eventuell sjunde och definitivt avgörande chans hemma. Och Rinne har inte alls varit lika magisk på bortais, som han varit inför de fantastisk­a supportrar­na i Nashville.

Rinne har vunnit fem av elva bortamatch­er i årets slutspel, med räddningsp­rocenten 90,5 och målsnittet 2,58. I tre bortamatch­er mot Pittsburgh har han räddningsp­rocenten 75,6 och målsnittet 5,39. Det är inte bara dåligt, utan sämst i Stanley Cupfinaler­nas historia.

Under hela sin slutspelsk­arriär har Rinne räddningsp­rocenten 93,4 i hemmamatch­er, men bara 90,2 i bortamatch­er. Det är inte längre bara slumpen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS ?? Pekka Rinne fick en mardrömsst­art på den femte Stanley Cup-finalen.
FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS Pekka Rinne fick en mardrömsst­art på den femte Stanley Cup-finalen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland