Hufvudstadsbladet

Rinne: ”Tar det inte personligt”

Pittsburgh Penguins kan bli NHLmästare för andra året i rad natten mot måndag finsk tid.

-

ISHOCKEY Finalmatch nummer fem mot Nashville Predators slutade 6–0 och bortalaget­s målvakt Pekka Rinne blev utbytt för andra gången i finalserie­n. Alla fem matcher hittills har slutat med hemmaseger, så Pittsburgh leder med 3–2 i segrar.

Pittsburgh gjorde nu tre mål i första perioden och Nashville kom aldrig riktigt in i matchen. Juuse Saros ersatte Rinne efter första perioden, men Rinne bedyrar att självförtr­oendet inte fick sig någon större törn av att han släppte in tre mål på nio skott.

– Jag tar inte målen personligt. Och vad jag förstod så bytte vi målvakt för att ge laget lite extra gnista, säger Rinne.

Pittsburgh­backen Olli Määttä har ingen annan förklaring till varför det blivit idel hemmasegra­r än att det är ”roligare att spela hemma”.

– Publiken är med. Och på hemmais har vi gjort mål på våra chanser. Nu gjorde vi också en otroligt bra första period och det skapade en snöbollsef­fekt, säger Määttä.

Han noterades för en assist till Phil Kessels 5–0-mål. I slutet fick han Colton Sissons klubba i ansiktet.

– Den träffade näsan. Men det var inte mer med det, säger Määttä.

Enligt honom var en av nycklarna till segern att Pittsburgh tog hem många närkamper och visade mer vilja än motståndar­na.

– Om två dagar måste vi ha samma inställnin­g igen, säger Määttä om nästa match, som spelas natten mot måndag finsk tid.