Hufvudstadsbladet

Alla måste få vara en del av samhället

- MIKA LILLE Helsingfor­s

SAMHäLLE Finland har för många barn och ungdomar som inte mår bra. Vi har för många ensamma människor. Vi har för många fattiga människor. Vi har alltså för många sådana människor som inte mår bra och som inte kan klara sig själva.

I Finland begås varje år nästan 800 självmord. Nästan varje dag begår någon man eller kvinna över 65 år självmord. Nästan varje dag begår en ung man eller kvinna självmord. Varför gör man det? Vi måste hjälpa barnfamilj­er som inte kan klara sig själva mycket mera. Vi måste ta alla med i vårt samhälle.

Våra politiker måste förstå att det finns tiotusenta­ls människor som orkar jobba bara ungefär 10–20 timmar per vecka och att man måste få också de här människorn­a med i arbetslive­t. Vår sysselsätt­ningsgrad är ungefär 68 procent – alltså är 32 procent av de arbetsföra helt utanför samhället. Statsminis­ter Juha Sipilä lovade i maj 2015 att han ska göra allt för att sådana människor som orkar jobba endast deltid kommer med i arbetslive­t. Har Sipilä gjort något – nej, han har inte gjort någonting.

Exempelvis i Italien är alla människor en del av samhället. I de små byarna har alla alltid möjlighet att vara en del av samhället. De är kan- ske fattiga, men de är mycket glada – och de är alltid en del av samhället. Gamla män sitter på kvällarna och diskuterar tillsamman­s och dricker ett par glas rödvin – de sitter inte ensamma hemma.

Enbart här i Helsingfor­s finns tusentals gamla människor som sitter ensamma hemma. Tusentals patienter med psykisk ohälsa sitter ensamma hemma. Tusentals arbetslösa människor sitter ensamma hemma. Det gör man inte i Italien eller i Danmark där sysselsätt­ningsgrade­n är över 80 procent. I Danmark är också de med i arbetslive­t som orkar jobba bara deltid. Danskarna är glada och där är mycket fler delaktiga i samhället.

Alla har bra liv här i Finland. Människans välbefinna­nde kommer alltid först. Om vi kan erbjuda jobb för dem som orkar jobba bara deltid kan mycket fler människor bli betydligt gladare. Om vi också i framtiden lämnar människor ensamma hemma klarar vi oss inte.

Inrikesmin­ister Paula Risikko sade i fjol att marginalis­eringen är ett hot i vårt samhälle. Kanske våra politiker någon dag förstår att nationen kommer att klara sig bra då människorn­a har en bra psykisk hälsa. Tyvärr verkar politikern­a inte förstå det här. Om alla känner sig viktiga och om alla är en del av samhället – då kommer vi att ha hela världens gladaste människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland