Hufvudstadsbladet

Utveckling­en är invecklad

- SVEN-ERIK WEBER Helsingfor­s

SAMHäLLE Ja, sannerlige­n är ingenting som förr. För 33 år sedan fick jag HBL till min tillfällig­a semesterad­ress i Hirvensalm­i varje dag. Med tiden har vi nu kommit därhän att lördagens och söndagens tidningar kommer på måndag och måndagens tidning kommer på tisdag. Tidigare transportm­edel har indragits.

Ännu i fjol kunde jag per telefon meddela Posten om en adressförä­ndring. När jag i år ringde till Posten fick jag under 14 minuters tid höra att jag fortfarand­e var i kön och att väntetiden var avgiftsbel­agd. Äntligen fick jag så svar av en mänsklig varelse som meddelade att jag bör kontakta posti.fi eller gå till Posten (R-kiosken) och skriftlige­n göra en anmälan om tillfällig adressförä­ndring. Allt fungerar nu om bara försändels­en

inte är för stor, till exempel en bok.

Förra sommaren kunde jag per telefon eller vid ett personligt besök kontakta en servering (Alkos agent) i kyrkobyn och lämna en beställnin­g på Alkos produkter. Leverans skedde senast följande dag och jag betalade kontant. Så icke i år. Nu måste jag registrera mig som kund på alko.fi för att kunna handla i Alkos webbutik. Dessutom måste jag ge mina bankkoder. Leverans inom fyra dagar.

Bankboken, checkhäfte­t och de flesta bankkontor­en har försvunnit, men jag har länge klarat mig bra med direktdebi­tering, e-fakturor och nätbanken. Det har inte varit svårt att stryka en kod från bankens lista. Datorn har varit behändig och till glädje. Men nu har jag bekantat mig med kodkalkyla­torn och det har varit en otrevlig bekantskap. Vid 91 års ålder får man både nedsatt syn, sämre närminne

och olust inför besvärliga förändring­ar.

Åldringarn­as antal ökar och många av dem har svårt att följa med den accelerera­nde digitala utveckling­en. Hur skall samhället kunna se till att utveckling­en inte blir för invecklad för de äldre?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland